mieki Opublikowano 27 Listopada 2013 #1 Opublikowano 27 Listopada 2013 Witam.Mam takie za pytanko. Otóż mam w łazience bojler elektryczny 2kwh 100l i jak wiadomo takie użytkowanie jest drogie:/Posiadam również kuchnie kaflowa i czy jest możliwe podłączenie do tego bojlera instalacji z tego pieca za pomocą tzw. podkowy?wiadomo w zimie sie w takim piecu ostro grzeje, to czemu nie wykorzystać ciepła i ogrzać wode do kąpaniaDodam jeszcze ze to jest dom parterowy.Chodzi mi tylko o bojler i grzejnik łazienkowy, gdyż w pozostałych pokojach jest ogrzewanie za pomocą piecyków kaflowych...Pozdrawiam
majschi Opublikowano 27 Listopada 2013 #2 Opublikowano 27 Listopada 2013 witam Do podkowy można podłączyć bojler który posiada wężownice, sprawdź czy Twój ją posiada
mieki Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor #3 Opublikowano 28 Listopada 2013 Z tego co pisze na pudełku to chyba nie ma wężownicy, raczej na pudełku nic o tym nie pisze o pewnie nie ma wężownicy. Czy to jest problem??
majschi Opublikowano 28 Listopada 2013 #4 Opublikowano 28 Listopada 2013 Czyli Twój bojler jest przystosowany tylko do grzania prądem i podkowy nie da się podłączyć
mieki Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor #5 Opublikowano 29 Listopada 2013 Szkoda:/ a jest jakas mozliwosc podpięcia pod ta podkowe bezposrednio grzejnika i wody użytkowej? nie wiem za pomoca jakiejs pomki? czy trzeba intalowac jakis zbiornik? Głownie chodzi o okres ziomowy, gdie wiadomo ze w piecu kaflowym i tak sie pali:) a na lato cos tam przelączyć na boiler i grzac wode prądem:) pozdrawiam
yareka Opublikowano 29 Listopada 2013 #6 Opublikowano 29 Listopada 2013 Może przez wymiennik, robią chyba takie do buforów ale wtedy dwie pompki potrzebne.
sambor Opublikowano 29 Listopada 2013 #7 Opublikowano 29 Listopada 2013 Tak!, przez wymiennik to tak jakbyś jechał z Gdańska do Warszawy ale przez Zakopane - drogo i kłopotliwie. Wymiennik swoje kosztuje a pompa też, przynajmniej ta jedna. Lepiej kupić zasobnik do grzania CWU z weżownicą wodną i grzałką el, Taki zasobnik i grzejnik podłączasz do podkowy za pomocą pompy i wsio gra. Koszt to ok 800-1000zł zasobnik 100l Biawara np tu http://allegro.pl/wymiennik-biawar-classic-spiro-100l-ow-e-100-12-i3726455074.html + pompa - od 100zł pozdr.
mieki Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor #8 Opublikowano 30 Listopada 2013 Dzieki za fachowa rade:) Pozdrawiam
mieki Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor #9 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Witam :) Powracam do tematu, zima idzie a z kasa troche cieżko a w sumie zostac bez ogrzewania w łazince to troche lipa;/ Wasze porady sa dobre ale troche w tym momencie nie na maja kieszen:/ jest możliwość podłączenia tego boilera tak powiedzmy nie za bardzo po fachowemu ale zeby chodziło?? Zrobiłem jakis may projekt, zanaczam odrazu ze to taki moje przemyślenia bez wiedzy na ten temat, więc prosze o wyrozumiałość :) Otrzywiście nie umiesziłem tam pompek ani dokjładnie zawórów jakie mają być, to narazie taki pogląd:)
majschi Opublikowano 4 Grudnia 2013 #10 Opublikowano 4 Grudnia 2013 widziałem kiedyś bojler podłączony w podobny sposób ( bez wężownicy, pracował na ciśnieniu wodociągowym przez 15 lat bez awarii nawet zawór bezpieczeństwa nie zadziałał ani razu) Ale osobiście nie polecam takiego rozwiązania ponieważ jak zagotujesz wodę to będzie jedno wielkie BUM
mieki Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor #11 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Ale jest to mozliwe zbudowanie takiego układu?? Piec chodzi kilka godzin dziennie ( do 16 wszyscy w pracy) tak 5-6. w tym moim projekciku cos jeszcze umiescic czy w takim stanie jest do zakceptowania?:)
majschi Opublikowano 5 Grudnia 2013 #12 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Twój schemat jest nie do zaakceptowania z powodu zagrożenia wybuchem całej instalacji spowodowanym zagotowaniem się wody np przy chwilowym braku prądu Nie ma sensu pchać się w półśrodki Aby wszystko działało prawidłowo potrzebujesz: bojler z wężownicą np taki http://allegro.pl/bojler-galmet-120l-2x-wezownica-izolacja-czarny-i3738057567.html pompkę np taką http://allegro.pl/pompa-obiegowa-cyrkulacyjna-aqua-pump-25-40-do-co-i3738190810.html naczynie wzbiorcze trochę rurek, zaworków jeśli zrobisz to sam to na pewno zmieścisz się w 1000zł według mnie nie warto ładować się w półśrodki które nie wiadomo czy zadziałają a do tego są niebezpieczne
mieki Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor #13 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Jesli chodzi o ten schemat to chodzi o wstępny szkic, nie jest kompletny bez żadnych pompek i zaworów, więc dlatego umieszczam ten wątek na forum. gdybym mial bojler z węzownicą to bym sie nie zastanawiał. Jeśliby w tym projekcie zamontowac naczynie wzbiorcze lub zawór bezpieczenstwa, to uchroni taki układ przed ewentualnym wybuchem?? Chodzi o to ze wprowadzilismy sie do domu odziedziczonym po dziadkach ( ten dom jest stary) i te pare stówek robi różnice, więc zastanawiam sie nad takim ukladem. Bojler kupiony został raptem 3-4 miechy temy i nikt wtedy nie pomyslal opodpięciu pod piecyk:/
majschi Opublikowano 7 Grudnia 2013 #14 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zawór bezpieczeństwa musi być obowiązkowo do tego naczynie przeponowe Pozostaje jednak jeszcze jeden problem, grzejnik, pompa oraz podkowa nie jest przystosowana do kontaktu z wodą użytkową i dlugo nie pociągną w takim układzie pomijając fakt jakości wody Nadal twierdzę że nie warto pakować się w takie coś
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.