Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mam zbiornik buforowy o pojemności ok. 3500 litrów, który będę zasilał kotłem na węgiel i wspomagał kilkoma solarami. Solary będą pracowały w układzie z miedzianą wężownicą. I tu moje pytanie i wątpliwość - mianowicie, nie wiem jaka powinna być powierzchnia tej wężownicy (solarnej). Czy waszym zdaniem powierzchnia 1,7 m2 jest wystarczająca (25 metrów rurki fi22) ?

Opublikowano

U mnie w zasobniku 900 jest wężownica o pow. wymiany 3.17 m2 .zależy ile podłaczysz solarów .Mimo wszystko weś pod uwagę weżownicę o większej pow.wymiany najlepiej z rury o większej srednicy np 1,5 cala . Nie mam czasu na obliczenia ale z grubsza na 5 solarów "płaski "optymalna pow weżownicy to ok. 3 m2

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

dzięki za odpowiedź

co do 1,5 calowej rury - nie wiem czy miedź giętka jest dostępna w takiej średnicy - to raz, a dwa - wygiąć coś takiego to chyba nie jest łatwa sprawa :)

qrcze, żeby uzyskać 3m2 musiałbym zawinąć prawie 50 metrów i do tego zalutować - bo zwoje są po 25 metrów... Słowem - nie dobrze. Solarów planuje wstępnie 5, także 1,7m2 może okazać się mało

Opublikowano

Jaki masz kształt bufora?

Ja chcialbym wykonac w ksztalcie prostopadloscianu ( ze wzgledu na latwosc wykonania- zrobi to sam a druga wazniejsza to taka ze mam waska kotlownie i tylko przy prostopadloscianie moge uzyskac 3m3)

Chodzi mi zastem o to czy taki prostopadloscian bedzie dzialal jako bufor.. rozklad temp itd.

Bylyby dwie spirale jedna u gory i jedna na dole Wykonane z miedzi fi 22 lub 18 dlugosc okolo 25 m

Ta dolna bylaby do podlaczenia opcjonalnego kolektora slonecznego a ta gorna jako przeplywowy wymiennik ciepla do CWU.

Kociol bylby podlaczony bezposrednio kroccami do bufora

kominek z plaszczem wodnym wpiety bylby gdzies kolo kotla - moz by dalo sie tak zrobic aby jedna papka obsluzyla oba zrodla ciepla.

Dlugosc tych wezownic to mozna posprawdzac jeszcze z oryginalnymi buforami, tam roducenci podaja powierzchnie grzewcza wymiennikow.

Ma to szanse dzialac?

Opublikowano

Witam,

Wężownica z miedzi o powierzchni około 2 m2 będzie miała moc spokojnie 25 kW, czyli krążek rury 22 mm z miedzi miękkiej wystarczy. Miedź należy giąć najlepiej giętarką. W buforze należy jeszcze uwzględnić odpowiednie przepływy przez wężownicę i koniecznie stosować sterowanie różnicowe. Niekiedy zasadne jest zastosowanie małej pompki do mieszania góra - dół bufora. Zaburza to rozwarstwienie temperatur na korzyść zwiększenia ilości energii zmagazynowanej w całej objętości bufora.

Pozdrawiam

Piotr

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam

mam pytanko mam zbiornik hydroforowy o poj. 300l i chciałem zamontować w nim dwie wężownice z miedzi jakie dać grubości rurek i długość?? wężownicy ?? żeby to w miarę funkcjonowało ???? i jaki musiał być przekrój dolnej wężownicy którą chce podłączyć do kotła CO. żeby grawitacyjnie grzało wodę???