Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Junkers Cerapur - Początki Grzania= Przerażenie W Oczach

husky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie !

Niedawno kupiłem bliźniak, stosunkowo duży ok. 195 m2, dość dobrze ocieplony ( ściana = 25 ytong, 15 styro, 9 panel betonowy dekoracyjny) i od razu założyłem gaz. Rozpocząłem właśnie dogrzewanie tego domu ponieważ prowadzę w nim prace budowlane.

Odpaliłem piec na 2kę (43 st C na zasilaniu, powrót wraca kompletnie zimny). Ładnie cichutko pracuje, ALEEEEEE zużycie gazu oscyluje w okolicach 12-13 m3/dobę - co jak policzyłem szybko na kalkulatorku wyniesie około 800 pln/miesiąc. Aktualna temp w domu to 16 st C.

Boję się pomyśleć co będzie jak przyjdzie zima.... Jak mówicie zamawiać już pleszewiak, czy zczekać, a po wprowadzeniu i wygrzaniu ścian zużycie spadnie ? Ma ktoś doświadczenia z opalaniem "na chłodno" budynku pod prace budowlane, a potem w następnym sezonie normalnym już grzaniem, czy zużycie wyraźnie spada, czy to już tak będzie ?

Opublikowano

Witam

Odpalanie zimnego budynku to zawsze duze zuzycie.

W tym roku oziębiłem dom do 18,5 C przed sezonem grzewczym

Po uruchomieniu ogrzewania kocioł zjadł 25kg ekogroszku na dobę, ale temperatura wewnątrz podniosła się do 20,5C.

Obecnie spalanie na poziomie 10-11kg.

W zeszłym roku w tygodniowym rozliczeniu w mrozy spalałem 24,9kg na dobę. (Ważę każdy worek eko).

Powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.