WojciszPL Opublikowano 21 Października 2013 #1 Opublikowano 21 Października 2013 Witam serdecznie, w tym roku zamontowałem w swojej instalacji kocioł górnego spalania Defro Optima Komfort. W kotle będzie palone w zasadzie wszystkim - w łagodniejsze mrozy drewno, odpady drewniane, itp, zaś w ostrzejsze mrozy węgiel. Mam pytanie, w jaki osprzęt warto zainwestować, jeśli chcę chodzić do kotłowni jak najrzadziej? Po pierwsze, dmuchawę po przeczytaniu tego forum sobie odpuszczam. Po drugie, jaki miarkownik byłby lepszy - zwykły mechaniczny czy może elektroniczny? Po trzecie, jaki wybrać sterownik, tak aby sterował dwiema pompami (CO, CWU), z priorytetem ciepłej wody, aby miał funkcję utrzymywania stałej temp wody w bojlerze i pozwalał ustawić temp. załączenia pompy obiegowej i wyłączenia na innych wartościach? Przyznam szczerze, że jestem bliski kupna tego sterownika: http://bolecki.pl/spr11.php Czy taki sterownik jeśli będzie współpracował z miarkownikiem mechanicznym to "ogłupieje" nie mogąc sterować procesem spalania? Posiadam miarkownik mechaniczny i zastanawiam się czy go zamontować, czy lepiej kupić ten elektroniczny. Proszę o poradę, Pozdrawiam.
yareka Opublikowano 21 Października 2013 #2 Opublikowano 21 Października 2013 Ja z SPR11 + MCI jestem na razie zadowolony ale jak możesz gdzieś wkręcić mechaniczny miarkownik będziesz miał taniej i Ci zadziała też po awarii zasilania, u mnie jednak mechaniczny się nie sprawdził ;)
WojciszPL Opublikowano 22 Października 2013 Autor #3 Opublikowano 22 Października 2013 yareka, co masz na myśli, mówiąc 'taniej'? koszta prądu jaki zużywa miarkownik są chyba jednak pomijalne? Muszę teraz kupić sterownik, bo zima się zbliża. i w sumie wolałbym kupić taki, do którego w przyszłości, mógłbym podłączyć miarkownik elektroniczny albo dmuchawę (gdyby mechaniczny zawiódł), żeby później nie musieć kupować drugiego. co polecacie? od razu zestaw sterownik plus miarkownik elekt? Czy narazie sterownik i miarkownik mech? Tylko taki żeby miał możliwość podpięcia dmuchawy/miarkownika MCI. pozdrawiam
mareckir1 Opublikowano 22 Października 2013 #4 Opublikowano 22 Października 2013 Witam,co z tego że miarkownik będzie działał bez prądu a staną obydwie pompy?
sambor Opublikowano 22 Października 2013 #5 Opublikowano 22 Października 2013 Na brak prądu radą jest UPS lub przetwornica z akumulatorem i prostownikiem. Tylko przebieg napięcia z przetwornicy lub UPS-a powinien być czysto sinusoidalny.
WojciszPL Opublikowano 23 Października 2013 Autor #6 Opublikowano 23 Października 2013 Witam, przerwy w dostawach pradu sa raczej rzadkie, wiec w zadbe UPSy uzbrajal sie raczej nie bede. Tez zastanawialem sie, gdzie wyzszosc miarkownika mechanicznego, w instalacji pompowej? Czy moglby wypowiediec sie ktos, kto uzywal obu typow, ktory jest lepszy i jaki zestaw (sterownik) najlepiej kupic? Pozdrawiam
WojciszPL Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor #7 Opublikowano 20 Listopada 2013 Witam ponownie, zaczął się sezon i palę w swoim kociołku od góry (narazie bez PW, brak kaski na drugie drzwiczki, a oryginalnych nie chcę dziurawić). Wbrew moim obawom, rozpala się bardzo fajnie, tzn. sypię węgla (póki co to tak 3 łopaty - jakieś 10-15cm wysokości), na to szczapki drzewa śliwkowego, na to tekturka i patyki i ogień :) Kociołek średnio po ok. 30min łapie temperaturę tj. ok. 50st i trzyma ją, no ale właśnie, tylko ok. 4-6godz - rekord to 9 ale wsypałem wtedy więcej węgla, tak z 20cm. Czy to dobry wynik? Bo szczerze mówiąc, ja jestem trochę rozczarowany :) PS: Dodam tylko, że po ok. 3godz jak idę sprawdzić do kotłowni to cały zasyp jest rozrzażony, czy tak powinno być? Pozdrawiam
Remi Opublikowano 23 Listopada 2013 #8 Opublikowano 23 Listopada 2013 Ja mam do CWU i CO taki sterownik :) http://sanitsystem.pl/id,1805/prod,sterownik-pompy-co+cwu-ums-1 Steruje jak należy :) Mam miarkownik mechaniczny bo mi działa tez cześć instalacja bez pompki na grawitacji w razie zaniku prądu. Uszczelnij sobie dobrze pionowy ruszt zęby tamtędy powietrze nie przechodziło, i dorób sobie KPW oraz dziurę w drzwiczkach zasypowych :) I po co kupować drugie drzwi ? Robisz w obecnych a zawsze można to zatkać potem :) Nic nie napisałeś o swoim domu powierzchnia grzewcza, ocieplenie, moc pieca itd. 3 łopatki to u ciebie ile jest kg węgla zasypanego ?
WojciszPL Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor #9 Opublikowano 25 Listopada 2013 Remi, dziękuję za zainteresowanie tematem. Odpowiadając na Twoje pytania: 1. Dom ma ok. 90m2, jest z lat 70tych, nieocieplony, strop najzimniejszy, Ściany to pustak+przerwa+cegła biała. Ogólnie dom zimny, zapotrzebowanie mysle ze ok. 9-10kW, do tego CWU 120L. Łącznie piec kupiłem 13kW. 2. Ile to jest kilo to nie wiem, nie posiadam wagi :( hmm no ale takie 3łopaty zwykłe, jak pisałem wcześniej daje to wysokość mniej więcej do górnej krawędzi pionowego rusztu :) Co do sterownika, to właśnie chciałbym znaleźc taki, na którym mogę ustawić np. 50stopni, ale żeby grzał bojler np. do 60, tj. okresowo zwiększał obroty i grzał bojlet, a pozniej znow na mieszkanie i znow 50stopni. Są takie sterowniki? Będzie to chyba współpracować z MCI bolecki. Co do drzwiczek, to oryginalnych nie chcę niszczyć bojąc się o gwarancję. Poza tym, współdomownicy by mnie zamordowali :) Wolę kupić swoje i je przerobić, a w razie czego wrócić do oryginalnych :) pozdrawiam
yareka Opublikowano 25 Listopada 2013 #10 Opublikowano 25 Listopada 2013 Nio jest taki sterownik, podpowiem CI ;) Jak już chcesz to MCI to Bolecki ma tez sterownik SPR11... poczytaj instrukcję to zobaczysz czy ma taką funkcję.
WojciszPL Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor #11 Opublikowano 25 Listopada 2013 A w takim zestawie, przy awarii zasilania, klapka się zamyka i kocioł się wygasza, tak? pozdrawiam
yareka Opublikowano 25 Listopada 2013 #12 Opublikowano 25 Listopada 2013 Jak masz szczelną klapkę i cały dół kotła to powinien przysnąć ale rożnie bywa ;)
WojciszPL Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor #13 Opublikowano 25 Listopada 2013 to jak się zabezpieczyć na wypadek braku prądu? ;D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.