77pago77 Opublikowano 10 Października 2013 #1 Opublikowano 10 Października 2013 Witam . Mój problem to spieki i duża ilość popiołu po paleniu miałem : Piec miałowy , ruszta wodne , dmuchawa + sterownik , temperatura na piecu od 57* do 69* " zależy czy zimno żonie :) " poniżej przedstawiam foty spieków i miału jakim pale , kuzyn żony ma ten sam miał i nic takiego mu nie zostaje , tylko czysty popiół i to w małych ilościach .. od czego to zależy ? Miał mam mokry ale zawsze suszę go rozsypując w piwnicy na podłodze tyle ile mi potrzeba na załadowanie pieca i dach schnie 24h "palę od góry jak to w górniaku" co do miału to jak jest mokry to jest taki "GLINIASTY" da się lepić "kulki" ale jak wyschnie to już jak typowy miał ....
spidoman Opublikowano 10 Października 2013 #2 Opublikowano 10 Października 2013 Jak się robią spieki to za dużo powietrza jest podawane do spalania, a kuzyn może ma inny kocioł, np bez rusztu wodnego.
77pago77 Opublikowano 10 Października 2013 Autor #3 Opublikowano 10 Października 2013 Chmm dużo powietrza w czasie gdy dmuchawa pracuje czy gdy nie pracuje "lewe powietrze" nie mam klapki przy dmuchawie - która opada i zamyka dostęp powietrza gdy dmuchawa nie pracuje czy to może być wina ??
januszj26 Opublikowano 10 Października 2013 #4 Opublikowano 10 Października 2013 Wygląda Mi to na spiek żużlowy czyli gówniany opał(duża zawartośc popiołu i siarki).No chyba że się mylę i jest to koks( czyli opał o właściwościach koksujących.)Wytwarza się koks który potrzebuje więcej czasu do spalenia a już pali się następna warstwa opału. Wtedy trzeba mieszac opał o różnych właściwościach technologicznych.
77pago77 Opublikowano 10 Października 2013 Autor #5 Opublikowano 10 Października 2013 jak sprawdzić czy to spiek żużlowy czy koks ??
mlodzieniec Opublikowano 11 Października 2013 #6 Opublikowano 11 Października 2013 Inny powód to ten miał jest częściowo z węgla 33. A kuzyn ma taki sam kocioł jak Twój, czy z miarkownikiem bez ruszt wodnych? U mnie takie żużle robią się z węgla kostki o wartości 31 MJ, jak palę orzechem 29 MJ to jest OK, drobny popiół mimo ruszt wodnych i dmuchawy, jak wrzucę kostkę to masakra, ruszta ruchome się blokują zaraz.
spidoman Opublikowano 11 Października 2013 #7 Opublikowano 11 Października 2013 Klapka w dmuchawie to raczej do palenia węglem na miale ja osobiście podkładam aby cały czas była otwarta, dmuchawe masz z jakąś przesłoną? Jak u kuzyna ten sam miał się dobrze spala to wina leży w sposobie palenia. Sprawdż czy otwory w komorze spalania są drożne i od spodu od popielnika nie są zapchane.
dako1970 Opublikowano 4 Listopada 2013 #8 Opublikowano 4 Listopada 2013 witam w moim kotle czasami pojawiaja sie takie spieki,niestety to wina złej jakosci paliwa/....... jesli trafisz na miał wegla kamiennego silnie gazujacego to takich spieków nie uswiadczysz u mnie kocioł typowy miałowiec, kwgr-50 budkot pleszew ,tylnokomorowy, sterownik tornado, paliwo - miał wegla kamiennego wilgotnosc do 20% zasyp ok 50kg, stalopalnosc srednia 36 godz
nonidentifie Opublikowano 25 Stycznia 2014 #9 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Jeżeli chodzi o 3 fotkę w porównaniu do zapalniczki to moim zdanie je groszek nie miał.
kaibuk Opublikowano 8 Lutego 2014 #10 Opublikowano 8 Lutego 2014 dako mam kw-gr 50 tilgnera tornado sterownik ipodobne osiągi jak Twój kociołek .Spalałem około 1,2-1,5 kilograma miału na godzine Od 1 stycznia przeszedłem na eko groszek z chwałowic Jestem w fazie testowania ,ałe włos mi się stawia na głowie ,czytając o tym że jest ktoś zadowolony z kociołka który spala 3 do 4 kilogramów opału na godzine,A na tych fotkach to ewidentny spiek żużlowy wynikający ze spalania określoneg typu węgla i ilości podanego powietrza pierwotnego.po wypaleniu węglowodorów nalezy zmniejszyć powiietrze pierwotne .ten sposób palenia jest dobrze opisany winnym wątku .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.