Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy Założenie Siłownika Do Zaworu Czterodrożnego To Wygoda Czy Mit Oszczędności

macgrze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam nową instalację CO ( grzejniki) bez założonego siłownika na zaworze czterodrożnym - mam sterownik w piecu pod który, mogę podłączyć siłownik .Moje pytanie , czy warto zakładać.Jakie oszczędności z założenie siłownika .Proszę o podpowiedz.Pozdrawiam użytkowników

Opublikowano

To mogą być oszczędności jak i komfort cieplny. jeśli regulacja zaworem będzie odbywała się od regulatora pogodowego to wtedy mogą być oszczędności ale też utrzymanie odpowiednich parametrów do zapotrzebowania na ciepło dla mieszkania w zależności od temperatury zewnętrznej. Ale udział w tym wszystkim maja również zawory termostatyczne. dla kotła to wyższa temperatura pracy poza występowaniem efektu rosy, również c.w.u wymaga wyższych parametrów zasilania instalacji. temat jest wielowątkowy i w zależności od tego jak jest wykonana instalacja i czy można sterować temperaturą wody z zasilania to zawór taki ma sens lub jest zbędny. temat ten był już niejednokrotnie poruszony na forum. Dlatego opisałem go skrótowo.

Opublikowano

Popieram w całej rozciągłości.

Ja swego czasu do zaworu 4d dokupiłem siłownik i sterownik pogodowy unicontrol mix07. Zyskałem możliwość zaprogramowania całego układu tak, aby puszczał do instalacji tyle ciepła ile to potrzebne AUTOMATYCZNIE. To samo możesz robić ręcznie. Oczywiście automatyczne sterowanie zaworem 4d da pewne oszczędności.

Koszt siłownika (+w moim przypadku sterownika osobnego) na pewno w jakimś tam okresie czasu się zwróci. Osobiście cenię to rozwiązanie bardziej za wygodę (bezobsługowość) niż oszczędność.

Opublikowano

Możecie podać coś bardziej konkretnego niż tyko pewne oszczędności ,

Opublikowano

No jeśli oczekujesz informacji że jak założysz siłownik i go wystrujesz to z pod niego co godzina wyskoczy złotówka to takiej informacji na tym forum nie uzyskasz ,jedyne co zystasz to komfort a czy ten komfort przełozy się na oszczednosci czy na zwiększenie kosztów to zależy od budynku i od ciebie ,podpowiem tyle jeśli w tej chwili przegrzewasz pomieszczenia to z pewnością po zainstalowaniu siłownika będziesz miał oszczędności

Opublikowano

Popieram w całej rozciągłości.

Ja swego czasu do zaworu 4d dokupiłem siłownik i sterownik pogodowy unicontrol mix07. Zyskałem możliwość zaprogramowania całego układu tak, aby puszczał do instalacji tyle ciepła ile to potrzebne AUTOMATYCZNIE. To samo możesz robić ręcznie. Oczywiście automatyczne sterowanie zaworem 4d da pewne oszczędności.

Koszt siłownika (+w moim przypadku sterownika osobnego) na pewno w jakimś tam okresie czasu się zwróci. Osobiście cenię to rozwiązanie bardziej za wygodę (bezobsługowość) niż oszczędność.

Dziękuje za podpowiedz.Czy może ktoś z was próbował wysterować to ster.Menuet jest w zestawie czujnik zewnętrzny (mam taki piec).Czy daje to radę.W w/w sterownik unicontrol mix07 to większe pieniadze czy musi być użyty.Zresztą patrząc na sterowniki jest duża rozbieżność cenowa.Ale wracając do sedna mam zawór czterodrożny Afrisco (grzejniki z zaworami zwykłymi).Dziękuje za rady

Opublikowano

Wygoda oszczednosci i komfort jakie oszcednosci nikt ci nie powie mnie bez zaworu 4d i silownika zima srednio5-6 ton po zamontowaniu zestawu ok3-4 tony(pomimo zle dzialajacego obiegu kotlowego)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.