Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowe Ogrzewanie Gazowe - Prośba O Ustawienia - Ariston Egis Plus 24Ff

awekor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.....Mieszkam w kamienicy 50m2.Zainstalowałem ogrzewanie gazowe.Prosze mi pomóc w ustawieniu pieca i grzejników,aby bylo ekonomicznie

-jak temp na piecu

-termostaty na grzejnikach(skla 1-6)

-ustawienie sterownika jakie temperatury i jaka histereza

Pozdrawiam

Opublikowano

Czy będzie ekonomicznie to zależy głównie od ciebie i temperatury jaką ustawisz sobie w mieszkaniu,zresztą to jest pojęcie względne, co dla kogo jest ekonomicznie ?

Ja mogę się podzielić swoimi doświadczeniami :

Kocioł kondensacyjny pracuje cały czas w zakresie 40 - 47 st.C ( sterownik pogodowy ) w domu utrzymuję w godzinach od 7 do 23 temperaturę w granicach 21-22 st.C a w nocy 19,5 st , termostaty na grzejnikach ustawione tak ,by temperatura nie przekraczała 22 st. ( przy moich termostatach Herz jest to w skali do 5 pi x oko 3,5 ) tylko w łazience i pomieszczeniu gdzie zainstalowany jest sterownik pokojowy odkręcone na max.

Zużycie gazu na docieplony dom z lat 80-siątych o pow. około 170 m2 ( ogrzewanie,ciepła woda,gotowanie ) wynosi około 2.100 m3 rocznie

Opublikowano

Jeśli nie jest to kocioł kondensacyjny, to w zasadzie co tam można ustawić, żeby ekonomika była lepsza? On/Off? ;) Im niższa temperatura, tym niższe spalanie, mniej ciepła niższy rachunek. To ustawienia, które wymieniłeś nie mają wypływu na ekonomie tylko na komfort. W miarę możliwości wykorzystaj efekt nagrzewania przez słońce.

U mnie jest tak, że grzeję gazem od 11-24, trzy godziny przerwy, by ścianny wypromieniowały trochę ciepłą, ale żeby temperatura nie spadła zbyt nisko i znowu od 3-7, w nocy nikt nie lubi gdy jest zbyt zimno, a dwa każdy lubi wstawać jak jest ciepło. Pokój dzienny, kuchnia, jest na wschód, tam też jest sterownik, więc rano chcąc nie chcą i tak mam 22-23, w pozostałych pokojach temperatura nie spadnie znacznie, lub nie ma potrzeby by były ogrzewane o tej porze dnia, więc kocioł uruchamia się dopiero o 11, głównie by ponownie temperatura nie spadła zbyt nisko.Komfort cieplny domowników kończy się przy 21 stopniach, poniże zaczyna się kręcenie nosem.

Opublikowano

Temperaturę ustawiasz taką jak tobie jest wygodnie. Jak masz w łazience wannę można trochę wyższą, jak korzystasz z prysznica niższą. Maksymalna temperatura cwu to przeważnie 60 C a od 45 do 55 w zupełności wystarcza.

Opublikowano

no można na palniku masz około 16-18kW ale biorąc pod uwagę sprawność takich kotłów to do instalacji nie więcej jak 10-13kW

Opublikowano

Tu nie ma się nad czym zastanawiać, na 50 m powierzchni mieszkania potrzebujesz max 6kW.

Opublikowano

tak mało?

no tak mało sprawność takich kotłów realnie nie przekracza 70%
Opublikowano

nic nie kombinuj i tak z tego kotła nic więcej nie wykręcisz ,możesz ustawić jedynie wolniejsze rozgrzewanie wtedy to będzie płynnie pracowało

Opublikowano

taka funkcja powinna być przynajmn iej była w poprzednich modelach że bardzo powoli się kocioł rozgrzewa a wtedy nie trzeba ograniczać palnika ,bo sam się od tempoeratury ograniczy

Opublikowano

rozumiem.możesz rzucić okiem na instrukcje-jaki parametr jest odpowiedzialny?

A jeśli chodzi o moc to jak zmieniłem te ustawienie na 0 to zxostawic? czy dać z powrotem domyślne 47.

Pozdrawiam

Opublikowano

niestety nie widze tego parametru wiec nie podpowiem musiałbym dokładniej przestudiować

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.