Viciu6 Opublikowano 1 Października 2013 #1 Opublikowano 1 Października 2013 Witam, mam pytanie trochę z innej beczki, natomiast od lutego posiadam kocioł SAS UWT 23 i sterownik optima eco 3. do układu zamontowałem zawór 4D. teraz chcę zakupić siłownik który będzie mi regulował ten zawór. zarówno zawór jak i sterownik jest przystosowany do zamontowania automatycznego siłownika. Mam problem bo nie wiem jaki siłownik wybrać i jak go podłączyć, w miejscu zaślepki z symbolem zaworu 4D nie ma nic a w miejscu gdzie podłączam wszystkie czujniki sterowniki itp jest ikona kotła z ikoną zaworu 4D. tam jest tylko 2 miejsca gdzie mogę wytknąć przewody a na każdym schemacie itd takie siłowniki mają 3 lub 4 przewody otwarcie , zamykanie , N , PE. mój sterownik pieca --> http://www.sas.busko...ptima_Eco_3.pdf Jak i gdzie mam to podłączyć i czy sam siłownik może leżeć na zaworze. pozdrawiam.
gondoljerzy Opublikowano 2 Października 2013 #2 Opublikowano 2 Października 2013 Może te dwa przewody ze sterownika to tylko zamykanie i otwieranie, a zero i uziemienie podłaczasz do instalacji? Co masz na myśli pisząć: czy siłownik może leżeć na zaworze? Przecież powinien być w jakiś sposób umocowany do zaworu? Zawór powinien mieć albo otwory na śrubki, albo miejsca na jakieś zatrzaski czy inne cuda do umocowania siłownika.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.