marhiw Opublikowano 23 Września 2013 #1 Opublikowano 23 Września 2013 Koledzy odrazu przepraszam za moje sformułowania ponieważ jestem laikiem w tej sprawie. Mam już od trzech lat problem z moim grzejnikiem. Sytuacja wygląda tak że własnie trzy lata temu zaadoptowałem sobie poddasze w domu. Wcześniej w domu na parterze było 9 grzejników purmo. Piec to zebiec 16 Kw z pompą obiegową NXL33-25P. Cała ta instalacja działała w tym domu od ok 10 lat teraz ja dołożyłem na górze 6 grzejników marki de longhi. W największym pokoju mam grzejnik ok 170cm dwupanelowy , instalacja na górze jest na pexie średnica tych rur to moze 1cm lub niewiele więcej.Dodam że na górze mam rozdzielacz z którego rozchodzą się rury do grzejników. Mój znajomy mówi że to może być wina własnie tego ze za cienkie są rurki do tego grzejnika i przez to grzeje tylko do polowy. Pompka pracuje na 2 biegu , próbowałem zmieniac na 3 lecz niewiele to zmieniło. Grzejnik który sprawia mi najwiecej problemów ma wejscie z góry po jednej stronie a wyjscie na dole po drugiej. Z moim doswiadczeniem nie poradzę sobie z tym, czy np wymiana pompki na nową z lepszą wydajnościa by pomogła? A moze poprowadzić do tego grzejnika z rozdzielacza większą srednicę pexa .. I jeszcze jedno pytanie, czy ten grzejnik musi byc powieszony ze spadem? bo jest wg mnie w poziomie. Doradzcie mi proszę jakies rozwiązanie tego tematu.
kiminero Opublikowano 23 Września 2013 #2 Opublikowano 23 Września 2013 Grzejnik poziomo. PEX fi 16x2? Taki byłby OK. Prawdopodobnie problem z niewyregulowanym układem. Próbowałeś pozamykać część grzejników lub odciąć cały parter? Jakie zawory masz na grzejnikach? Czy boiler jest na osobnej pompie? Jak nie, to czy jest "zdławiony"? Sprawdzałeś filtr pompy CO?
majschi Opublikowano 23 Września 2013 #3 Opublikowano 23 Września 2013 witam Rozumiem że grzeje tylko górna połowa grzejnika ? I nie jest zapowietrzony W takim przypadku należy przykręcić przepływ przez grzejniki które grzeją najlepiej co powinno spowodować większy przepływ przez największy grzejnik
marhiw Opublikowano 23 Września 2013 Autor #4 Opublikowano 23 Września 2013 pex jest 15x2 wszędzie mam zawory comapa pod termostat lecz jeszcze nie dorobiłem sie tych termostatów. Mam tylko jedną pompkę która jest przy piecu do zbiornika 160 litrowego dwuplaszczowego. Próbowałem zamykać wszystkie grzejniki na górze z wyjatkiem tego i wtedy grzał trochę lepiej. Tzn cieply był poniżej połowy. Ale wszystko wróciło do stanu poprzedniego po odkreceniu grzejników. Dodam że w domu jest dopierocieplo gdy wszystkie grzejniki są na full. No za wyjatkiem najwiekszego pokoju w którym jest ten duży grzejnik.
marhiw Opublikowano 23 Września 2013 Autor #5 Opublikowano 23 Września 2013 co to znaczy zdlawiony bojler? przymknięty? Nie zazwyczaj jest otwarty.
majschi Opublikowano 23 Września 2013 #6 Opublikowano 23 Września 2013 W Twojej instalacji jest problem z przepływem Woda płynie tam gdzie ma łatwiej A najłatwiej wodzie płynie się przez bojler ponieważ jest najbliżej kotła i ma małe opory
marhiw Opublikowano 24 Września 2013 Autor #7 Opublikowano 24 Września 2013 co w takim wypadku można byłoby zmienic aby to naprawic? wymienic pompke na mocniejszą? czy wieksza srednica pexa by pomogla?
kiminero Opublikowano 24 Września 2013 #8 Opublikowano 24 Września 2013 1. Sprawdź filtr pompy. 2. Wyreguluj obieg boilera, tzn. zdław (przykręć) zawór powrotny. Najlepiej zamknij go całkowicie i uchyl na 1/5 i obserwuj. Gdyby boiler nie "dawał rady", to uchylasz jeszcze trochę. Zakładam, że jest jedna pompa obsługująca CO i CWU. 3. Sprawdź, czy zawory termostatyczne ma regulację wstępna (podziałka 0-7 lub podobna) i dla grzejników dobrze grzejących ustaw kryzowanie. 4. Jakim kotłem ogrzewasz układ? Jeśli węglowym, to czy masz zawór róznicowy? Jak tak, to sprawdź czy nie przepuszcza. 5. Wymiana pompy to nie rozwiazanie. Dla przeciętnego domu 25-40 jest jeszcze z zapasem. 6. Jaką średnicą zasilany jest rozdzielacz na piętrze?
arthi Opublikowano 24 Września 2013 #9 Opublikowano 24 Września 2013 Masz termometr? Sprawdź jaką masz temperaturę zasilania i powrotu, na grzejnikach gdzie góra i dół jest ciepły i tutaj gdzie tylko góra jest ciepła. Może o czymś nie wiem, ale moim zdaniem to zupełnie normalne, że grzejnik jest ciepły u góry i zimny, zimniejszy na dole. U mnie każdy grzejnik tak działa, mam nastawy wstępne i kryzy na powrotach. W zależności od temperatury zasilania grzejnika, temperatura powrotu, może być np. 30 stopni czyli zupełnie nieodczuwalna w dotyku. Skupiłbym się na grzejnikach, które są całe gorące, bo tak i owszem może być, ale gdy puścisz wodę o temperaturze 70 na grzejnik, na dole będzie wówczas około 50. Jeśli masz zawory termostatyczne to i pewnie nastawy wstępne. Wyżej podane 1-7, im bliżej pompy, kotła tym niższy numer, im dalej tym wyższy, a najlepiej porównywać temperaturę powrotu, zasilania, różnica powinna wynosić około 20 stopni, bo przy nastawach należy również uwzględnić długość grzejnika, krótki grzejnik blisko kotła wyższy numer. Wielu ma złe przyzwyczajenia z zamieszłych czasów, gdy temperatury zasilania dochodziły do 90, a żeliwne grzejniki były rozgrzane do niemal czerwoności. Dzisiejsze grzejniki, ogrzewają efektywnie głównie przez konwekcję, a nie promieniowanie.
marhiw Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor #10 Opublikowano 24 Listopada 2015 Witam ponownie z początkiem sezonu grzewczego i odgrzewam kotleta Mój nieszczęsny grzejnik który jest najwiekszy na pietrze nie grzeje od polowy w dół. Jak zakrece wszystkie inne grzejniki na pietrze to wtedy grzeje cały czy zawór comap który jest zamontowany w nim mozna jakoś jeszcze otworzyć? czy może lepiej byloby zmienic na motylkowy?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.