pox Opublikowano 3 Września 2013 #1 Opublikowano 3 Września 2013 Witam, Chciałem zmienić głowice w grzejnikach, jednak przy jej odkręcaniu, spod nakrętki zaczeła wypływać woda. Kaloryfer ma dolne zasilanie. Co mam w tej sytuacji zrobić?
kiminero Opublikowano 3 Września 2013 #2 Opublikowano 3 Września 2013 Dokręcić lub wymienić wkładkę zaworową (tą część, od której odkręciłeś głowicę). Mogła się poluzować przy zdejmowaniu głowicy. Napisz jeszcze z czego leci woda lub wrzuć zdjęcie. P.S. Byćmoże nakrętka głowicy tak trzyma, że odkręca się razem z wkładką zaworową. Wtedy zakręć zawory odcinające na dole grzejnika i spokojnie zdemontuj całość. UWAGA! Trochę wody zejdzie z góry grzejnika! Jak będziesz miał komplet wykręcony, to powinieneś bez problemu rozdzielić oba elementy.
pox Opublikowano 4 Września 2013 Autor #3 Opublikowano 4 Września 2013 Głowica to Danfoss M30x1,5 Gdy chciałem odkręcić ją, to po przekręceniu o ok 45stopni zaczeła lekko wypływac woda. Po przemyśleniach też wydaje mi sie, że odkręcajac głowice wykręca sie też wkładka. Mam troche utrudnione dojście do zaworów odcinajacych, ale jakoś sobie będę mudiał z tym poradzić. Czy po wykręceniu wkładki trzeba będzie odpowietrzyć grzejnik?
sambor Opublikowano 4 Września 2013 #4 Opublikowano 4 Września 2013 Przy dolnym zasilaniu grzejnik powinien mieć odcięcie przed grzejnikiem - na podłączeniu, zobacz czy jest takie przecięcie na śrubokręt- odcinasz wtedy tylko sam grzejnik a woda co z nie go wypłynie jak ściągniesz tą głowicę z zaworem to ok 1litra
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.