Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana Głowicy Termostatycznej - Problem

pox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałem zmienić głowice w grzejnikach, jednak przy jej odkręcaniu, spod nakrętki zaczeła wypływać woda.

Kaloryfer ma dolne zasilanie.

Co mam w tej sytuacji zrobić?

Opublikowano

Dokręcić lub wymienić wkładkę zaworową (tą część, od której odkręciłeś głowicę). Mogła się poluzować przy zdejmowaniu głowicy. Napisz jeszcze z czego leci woda lub wrzuć zdjęcie.

P.S.

Byćmoże nakrętka głowicy tak trzyma, że odkręca się razem z wkładką zaworową. Wtedy zakręć zawory odcinające na dole grzejnika i spokojnie zdemontuj całość. UWAGA! Trochę wody zejdzie z góry grzejnika! Jak będziesz miał komplet wykręcony, to powinieneś bez problemu rozdzielić oba elementy.

Opublikowano

Głowica to Danfoss M30x1,5

Gdy chciałem odkręcić ją, to po przekręceniu o ok 45stopni zaczeła lekko wypływac woda.

Po przemyśleniach też wydaje mi sie, że odkręcajac głowice wykręca sie też wkładka.

Mam troche utrudnione dojście do zaworów odcinajacych, ale jakoś sobie będę mudiał z tym poradzić.

Czy po wykręceniu wkładki trzeba będzie odpowietrzyć grzejnik?

Opublikowano

Przy dolnym zasilaniu grzejnik powinien mieć odcięcie przed grzejnikiem - na podłączeniu, zobacz czy jest takie przecięcie na śrubokręt- odcinasz wtedy tylko sam grzejnik a woda co z nie go wypłynie jak ściągniesz tą głowicę z zaworem to ok 1litra

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.