Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Duży Kocioł Zasypowy - Wybór Osprzętu.

zagiel1987

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z racji iż jest to mój pierwszy wpis na forum, chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.

Potrzebuję pomocy, przy wyborze osprzętu do kotła zasypowego. Kocioł ogrzewany będzie miałem.

W chwili obecnej, jestem w trakcie budowy takiego kotła. Będzie miał on powierzchnię grzewczą około 25m2 i będzie służył do ogrzewania tuneli foliowych. Do tej pory użytkowałem kocioł zasypowy napędzany w tradycyjny sposób. Obieg wody wymuszony był grawitacyjnie i kocioł nie miał żadnego osprzętu.

Teraz zdecydowałem się na podobny piec, tylko że z osprzętem, z tym że nie mam pojęcia na jaki się zdecydować, gdyż w tym temacie jestem kompletnym laikiem.

Z rozmowami ze znajomymi wiem, że potrzebuję sterownika, dmuchawy, pompy obiegowej oraz zaworu różnicowego.

Jeżeli chodzi o zawór różnicowy - na zasilaniu mam rurę o średnicy 100mm, więc chyba dobrze byłoby, gdyby zawór miał również podobną średnicę, lecz niestety znalazłem takie o średnicy 2 cale - czy są większe?

Druga sprawa to pompa. Nie wiem dokładnie jaką pojemność ma mój system centralnego ogrzewania, ale wydaje mi się, że pompa o wydajności ok. 25m3/1h będzie wystarczająca. Prosiłbym o polecenie jakiegoś modelu na napięcie 230V, który jest dobrą sprawdzoną konstrukcją. W zasadzie biorę pod uwagę tylko kupno używanej pompy, gdyż nowe są po prostu za drogie :) Budżet z tego co zauważyłem przeglądając ogłoszenia wynosi do 500zł.

Ostatnia i chyba najważniejsza rzecz to wybór sterownika i dmuchawy, na czym kompletnie się nie znam :) Proszę również o polecenie czegoś, co będzie wystarczająco wydajne na obsługę takiego dość dużego pieca. Wydaje mi się, że najlepiej kupić nowy sterownik z gwarancją. Budżet na sterownik z dmuchawą to 1500zł.

Opublikowano

pompa 40/120 będzie wystarczająca do tego pewnie dwie dmuchawy i sterownik ze zwiększonym obciążeniem i to wszystko a zawór różnicowy niepotrzebny najważniejsze prawidłowo podłączyć zbiornik przelewowy z rura w znośną opadowa przelewowa i kontrolną ,pompa najlepiej na powrocie jeśli zbiornik będzie powyżej elementów grzejnych o 5-6m natomiast jeśli się nie da tak wysoko umieścić zbiornika to pompa na zasilaniu do elementów grzejnych

Opublikowano

Tzn cała instalacja wygląda tak, że różnica pomiędzy najniższym punktem pieca, a najwyższym elementem systemu centralnego ogrzewania, wynosi maksymalnie 3-3,5m. Spawacze którzy mi to składają, zaproponowali montaż pompy na zasilaniu na obejściu w kształcie łuku, do tego równolegle w rurze zasilającej zawór różnicowy na wszelki wypadek w przypadku awarii sterownika, dmuchawy, braku prądu i oczywiście w przypadku pracy pompy pompowaniu całości wody za jej pomocą, aby cała instalacja pracowała z maksymalną wydajnością, żeby przeciwdziałać częściowemu pompowaniu wody przez pompę i za pomocą systemu grawitacyjnego. Dodatkowo zależy mi też, aby obecną instalację przy piecu przerabiać w jak najmniejszy możliwy sposób i spróbować podłączyć do tego co jest.

Jeżeli chodzi o dmuchawę, będzie to rozwiązanie wydaje mi się że dość nowatorskie. Mianowicie dmuchawa będzie podłączona na trójniku do dwóch rur 2 calowych, które będą miały nawiercone otwory. Rury te zostaną umieszczone bezpośrednio pod paleniskiem w popielniku w 1/3 oraz 2/3 jego długości w poprzek całego pieca. Planuję zakup 1 dmuchawy i podłączenie jej w taki właśnie sposób, tylko chciałbym poznać opinie, czy takie rozwiązanie sprawdzi się w praktyce :)

Opublikowano

przy tak dużym kotle bezwzględnie dwie dmuchawy

Opublikowano

Rozumiem. A jeżeli chodzi o resztę kwestii, czyli sterownik i pompa? Chodzi mi o jakieś konkretne firmy, które produkują urządzenia dobrej jakości, bo chciałbym aby wytrzymały jakieś 10 lat, ale jak wiadomo zepsuć się może wszystko :)

Z pomp znalazłem Grundfos i Wilo, natomiast sterownika nawet nie wiem jak zacząć szukać :)

Opublikowano

Proponuję sterownik Krypton P 1S lub jego wersję wzmocnioną a pompa to dawne Leszno lub grunfoss a dmuchawa np. RV-12A lub podobna

Opublikowano

tak się robi bo tak jest lepiej ciszej i jest lepsza modulacja a jak się upierasz to rób jak chcesz bo widz e ze już podjałes decyzję o jednej dmuchawie

Opublikowano

Kocioł nie będzie użytkowany w domu a z dala od zabudowań mieszkalnych, więc hałas nie ma dla mnie większego znaczenia. Jeszcze nie podjąłem decyzji o 1 dmuchawie ale nie ukrywam, że w tym momencie jestem temu bliższy. Skonsultuję to jeszcze ze spawaczem i wtedy podejmę ostateczną decyzję. Wracając do sterownika, to jak jest z ich awaryjnością? Ma jakieś znaczenie jakiej firmy wybiorę? Bo warunki pracy będzie miał trochę cięższe niż w domowej kotłowni - będzie na pewno narażony na większą wilgotność powietrza. No i czego jeszcze oprócz sterownika, dmuchawy i pompy będę potrzebował do instalacji? Jakieś czujniki temperatury itp?

Opublikowano

Póki co, wybrałem taki zestaw:

Sterownik Krytron (będzie wygodniejszy w użytkowaniu niż P 1S gdyż będzie zamontowany na górze pieca)

http://www.domer.pl/3930.html

Dmuchawa RV-25 (jej wydajność powinna być wystarczająca)

http://www.domer.pl/...ewodem-2-m.html

Do tego jeszcze jakaś pompa, ale to w dużej zależności od tego na jaką uda mi się trafić, gdyż na rynku wtórnym nie ma ich zbyt wiele. Czy taki zestaw będzie odpowiedni (sterownik + dmuchawa)?

Opublikowano

tak może być krypton to praktycznie to samo,a dmuchawa ok

Opublikowano

Dzięki serdeczne za pomoc:) - jedno już z głowy

Mam jeszcze pytanie odnośnie pompy. Na jakie parametry zwracać uwagę przy poszukiwaniu? Jestem w zasadzie zdecydowany na któryś z modeli Grundfosa. Znalazłem kilka egzemplarzy, ale nie bardzo rozumiem parametrów z tabliczki znamionowej. Jeżeli dobrze zauważyłem, są 2 rodzaje pomp: jedno biegowe i kilku biegowe. Przy kilku biegowych, wydajność zależy od biegu, na którym aktualnie pracują. Czy do ten sterownik obsłuży tego typu pompę, czy raczej szukać jednobiegowej?

Tutaj http://allegro.pl/po...3505684526.html przykładowa tabliczka znamionowa z pompy 3 biegowej:

O ile druga kolumna "P" to moc, nie bardzo wiem co oznaczają pozostałe dwie kolumny.

Opublikowano

tak pompa 40/120 jest już 3 biegowa a biegi zmienia się poprzez przełożenie kości w środku i tyle

Opublikowano

Do instalacji z kotłem o mocy 200 czy 250 kW chcesz stosować zawór różnicowy??? Poza tym to moc kotła przekracza 50 kW to podlega pod UDT a jak ma przyjechać inspektor UDT na odbiór i dopuszczenie kotła do eksploatacji to na "partyzantkę którą tworzysz" miejsca nie ma! Musi być profesjonalnie zrobiony projekt dobrane urządzenia (nie tylko pompa ale i urządzenia zabezpieczające) i to wszystko na papierze, o uprawnieniach palacza też nie można zapomnieć.

Opublikowano

Osprzęt do pieca będzie następujący:

sterownik Krypton metal WZ

http://www.domer.pl/3930.html

Dmuchawa WBS-1

http://www.domer.pl/dmuchawa-do-kotla-wbs-1.html

Pompa obiegowa Grundfos UPE 40-80 F250

http://allegro.pl/pompa-obiegowa-grundfos-upe-40-80-gwarancja-i3517385111.html

Do tego wszystkiego zastosowane będą odpowiednie zabezpieczenia, ale tym zajmie się już fachowiec, tak więc bez obaw ;)

Pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomoc :)

Opublikowano

pompa jest za słaba musi mieć większą wydajnośc

Opublikowano

Zapewniam Cię, że taka wydajność w zupełności wystarczy. Znajomy ma w instalacji 3x większej pompę o wydajności 12m3/h jednobiegową i żeby nie mieć za dużego szumu w rurach, zasuwy ma odkręcone na 1/3 i wtedy instalacja u niego grzeje prawidłowo. Czyli można powiedzieć, że woda w instalacji przetaczana jest przez pompę z wydajnością powiedzmy 4-5m3/h. Gdyby pompa pracowała na maksymalnej wydajności, woda w instalacji krążyłaby za szybko i trudniej ją ogrzać. Dodam, że wcześniej wszystko u niego działało praktycznie bez problemu na obiegu grawitacyjnym. U mnie było podobnie - obieg grawitacyjny prawie dawał radę. Prawie, bo najniższe rury powrotne były chłodne, gdy górny powrót był gorący. Pompę montuję w celu niewielkiego przyspieszenia obiegu i wymuszenia jego płynności, co podejrzewam pomoże także lepszemu dogrzaniu rur na powrocie. Za duża pompa, utrudni ogrzanie wody w piecu, co spowoduje także niedogrzanie pieca, a to z kolei skróci jego żywotność.Płynna praca pompy nawet na połowie jej wydajności będzie optymalnym rozwiązaniem, dlatego też wybrałem model z elektroniczną regulacją, gdzie można ustawić bardzo niskie obroty pracy pompy. Dla mnie ma to znaczenie, ponieważ przez część okresu grzewczego pracować będzie tylko 1/3 całej instalacji ogrzewania i obieg wody będzie dużo mniejszy. Sam zakres obrotów będę w stanie ustawić dopiero w czasie trwania okresu grzewczego, ale wiem że jeżeli chodzi o moc pompy, to zostanie mi sporo zapasu.

Opublikowano

no jak chcesz ale skoro robisz kocioł na 220kW a pompa może wyprowdzić z kotła max 120kW to coś jak dla mnie nie teges także mam nadzieje że jesteś s świadomy co robisz to tylko moja sugestia a ilość wody wydalanej przez pompę zależy od oporów instalacji

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odświeżam nieco temat. Piec poskładany, wszystko już na swoim miejscu, pozostaje jeszcze kwestia podłączenia pompy oraz dmuchawy do sterownika.

Z racji iż do sterownika można podłączyć pompę oraz dmuchawę do mocy 100W, a w moim przypadku pompa ma 250W, dmuchawa z kolei 550W. Domyślam się, że trzeba będzie użyć do tego celu jakichś styczników, bądź też przekaźników. Jeżeli chodzi o pompę, to domyślam się że sam stycznik powinien wystarczyć tylko nie bardzo wiem jaki miałby być to model.

Wydaje mi się jednak, że większy problem będzie z dmuchawą, ponieważ sterownik ma opcję regulacji jej obrotów i nie bardzo wiem, jaki układ musiałby być zastosowany, żeby ta funkcja była wykorzystana. No chyba, że ustawiłbym na sterowniku minimalne i maksymalne obroty dmuchawy na tym samym poziomie i również podłączył ją poprzez stycznik. Czy można to podłączyć w ten sposób?

Opublikowano

Wystarczy zwykły stycznik 10A lub więcej z cewką na 230V - taki wystarczy do pomp a z wentylatorem może być problem gdyż stycznik nie przenosi sterowania proporcjonalnego - tylko zał i wył

Co do sterowania stycznika poziomem obrotów może być taki problem że stycznik powinien być załączany sinusoidalnym napięciem 230V a nie sinusoidą obcinaną przez regulator.

Aby tego uniknąć nastaw regulator obr na max i wtedy stycznik będzie się załączał prawidłowo.

Inną opcją jest zastosowanie falownika sterowanego przez poziom napięcia z regulatora obrotów lub ingerencja w układ sterownika i zwiększenie prądu roboczego elementów wykonawczych regulatora np wymiana triaka lub tyrystora.- to chyba najprostsze i najpoprawniejsze rozwiązanie zwiększenia mocy płynnej regulacji obrotów .

Opublikowano

Rozumiem. Generalnie rzecz biorąc docelowo i tak dmuchawa miała zawsze pracować na maksymalnych obrotach, a że sterownik posiada funkcję regulacji obrotów, postanowiłem z ciekawości zapytać czy dałoby radę wykorzystać tę funkcję. Ale jednak widzę, że to zbyt skomplikowana sprawa :)

Czyli podsumowując, ustawiając najniższy i najwyższy bieg wentylatora na sterowniku na najwyższą moc i stycznik będzie normalnie włączał i wyłączał dmuchawę i to też będzie wystarczające dla moich potrzeb.

A jeszcze pytanie o sam stycznik, a konkretniej o model. Czy ten stycznik będzie wystarczający dla dmuchawy i pompy, czy do dmuchawy potrzebowałbym mocniejszego? Oczywiście kupiłbym 2 sztuki.

http://allegro.pl/stycznik-hyundai-9a-230v-4kw-wysoka-jakosc-i3562655659.html

Opublikowano

Tak , jeżeli moc pompy lub wentylatora nie przekracza 2kVA dla zasilania 1 faz to ten stycznik jest OK, przy 3 fazach to będzie ok 4-5kVA

To dobra cena , ale na twoim miejscu brałbym też na zapas 1szt - czyli 3szt.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.