fragles123 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 #1 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Witam posiadam kocioł gazowy wolf fng 21kw z wymiennikiem żeliwnym piec jeszcze nie jest podłączony ,mam pytanie do wszystkich czy ten kocioł wymaga ochrony powrotu przed niską temp.
automatyk Opublikowano 25 Sierpnia 2013 #2 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 nie nie wymaga gdyż ma wbudowaną ochronę powrotu w konstrukcji najważniejsze byłby automatyką była dobrze podłączona
sambor Opublikowano 25 Sierpnia 2013 #3 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Wolf FNG - XX - cała seria od 10-57kW jest kotłem z wymiennikiem stalowym, żeliwne są - CHK-22-60kW. Wolf wymaga ochrony powrotu jeżeli w instalacji którą obsługuje jest nie więcej niż 20l/kW mocy kotła Z instrukcji Dla instalacji grzewczych ze zładem wody większym niż 20 litrów/ kW mocy grzewczej, musi być przewidziane podwyższenie temperatury powrotu. Minimalna temperatura powrotu dla kotłów grzewczych z palnikiem olejowym lub gazowym atmosferycznym wynosi 30°C, a w kotłach grzewczych z palnikiem gazowym nadmuchowym wynosi 40°C. Ten parametr ustawiamy w ustawieniach serwisowych regulatora kotła - R-11, R-2 i R-3. To bardzo dobry kocioł , mimo że starszej konstrukcji, mam takiego 34kW w drugim domu i od 10 lat nikt go nie dotykał. Pozdr.
fragles123 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor #4 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 na tej stronie piszą że to kocioł żeliwny link http://kominki-market.pl/pl/koty-gazowe/362-zeliwny-kociol-gazowy-wolf-fng-17kw.html
sambor Opublikowano 26 Sierpnia 2013 #5 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Niech piszą , ;) są strony na których piszą że Słońce się kręci wokół Ziemi :D Wystarczyłoby abyś pofatygował się pobrać ulotkę z tej strony - zakładka pobierz i przeczytał co pisze na stronach 7 i 9, lub odwiedził stronę Wolf Polska. Pozdr, PS lub daj zdjęcie tego kotła, albo przynajmniej tabliczki znamionowe ( naklejki)
automatyk Opublikowano 27 Sierpnia 2013 #6 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 To jest kocioł żeliwny !!!! co ty piszesz ????
fragles123 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor #7 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgadzam się z kolegą automatyk tu daje kolejny linkhttp://www.wolfpolsk...-fng-17-r1.html to jest sklep firmowy wolfa to chyba wiedzą co sprzedają :)
sambor Opublikowano 27 Sierpnia 2013 #8 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 To ja wymiękam :( Bo mam bydlaczka 34kW od prawie 11 lat i zawsze był stalowy. Ale cytat o ochronie powrotu jest aktualny.
sambor Opublikowano 27 Sierpnia 2013 #9 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 W materiałach Wolfa z lat ubiegłych nie ma nic na temat że FNG jest żeliwny, przy innych kotłach jest wzmianka o materiale a tu nie ma, dopiero w tym roku pojawił się taki tekst - zarówno na niemieckim i polskim Wolfie.
olinek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 #10 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 To ja wymiękam :( Bo mam bydlaczka 34kW od prawie 11 lat i zawsze był stalowy. Ale cytat o ochronie powrotu jest aktualny. Kiedyś już pisałem ,że są tacy forumowicze,którzy maja potrzebę komentowania wszystkich tematów - wie? nie wie? może wie ? może będzie wiedział ? nie ważne !!!! Kolejny "pościk" jest na koncie i to jest ważne :)
automatyk Opublikowano 28 Sierpnia 2013 #11 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 W materiałach Wolfa z lat ubiegłych nie ma nic na temat że FNG jest żeliwny, przy innych kotłach jest wzmianka o materiale a tu nie ma, dopiero w tym roku pojawił się taki tekst - zarówno na niemieckim i polskim Wolfie. to zawsze były kotły żeliwne te same odlewy były kiedyś robione dla buderusa jak istniał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.