Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów, wczoraj podczas czyszczenia wyłączonego pieca (nie pracuje od dwóch tygodni) odpadł mi jego wew. kawałek, Obecnie wygląda to tak jak na załączonym zdjęciu - czy któryś z was orientuje się czy to już koniec i muszę myśleć o zakupie nowego kotła, a może piec trochę jeszcze popracuje ?

Kocioł został kupiony w 2008r przez poprzednich właścicieli mojego domu (nie wiem w jakich warunkach był eksploatowany przez pierwsze dwa lata użytkowania).

Z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam

Krzysiek

post-20525-0-15968100-1374645064_thumb.jpg

post-20525-0-76729200-1374645080_thumb.jpg

Opublikowano

Witam

To jeszcze nie koniec.

Ścianki kotła są pokryte smołą i właśnie odpadł jej kawałek a pod nią jest zardzewiała blacha bo ta smoła z pieca raczej nie chroni przed korozją.

Jak czyszczę kocioł opisałem tutaj https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13987-czyszczenie-kotla-z-nagaru-jak-to-ogarnac/ w poście #4

Tylko przed wypaleniem smoły w kotle sprawdź ile jest tej smoły w kominie bo może się zapalić i nieszczęście gotowe.

Widzę, że masz mocowania pod ruszt awaryjny a więc nie nie powinno być kłopotu.

Kocioł będzie jeszcze służył wiele lat ale trochę o niego trzeba zadbać.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dziekuję za odpowiedź, czyli rozumiem że powinienem oczyścić kocioł ze tej smoły do końca - do gołej blachy. Faktycznie podważając jej krawędzie odpada.

To dopiero mój drugi sezon, człowiek cały czas się uczy - byłem przekonany, że to "czarne" po bokach jest na wyposażeniu pieca :) Czyszcze go w mierę regularnie i do tej pory nie odchodziło. A i pewnie teraz spalanie się zmniejszy.

pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Jeżeli pod tą smołą nie ma wody (czyli kocioł się nie "poci" bo wtedy koroduje ) to zostawił bym to usuwanie smoły do września, na pewno będą jakieś chłodniejsze dni i wtedy zastosował jedną z podanych w linku metod. Taka gruba smoła zwykle dobrze odpada.

A na przyszłośc jak zmieniasz opał czy ustawienia w kotle to sprawdzić czy nie osadza się smoła.

Pozdrawiam