Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dłuto Sds Max Chartować Czy Ostrzyć


majschi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Morze ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć w jaki sposób można reanimować zurzyte dłuta do młotowiertadki

Dwa sposoby przychodzą mi na myśl:

Naostrzenie dłłuta za pomocą szlifierki.

Nadanie odpowiedniego kształtu poprzez rozgrzanie do czerwoności końcówki roboczej nastepnie uzyskanie odpowiedniego kształtu młotkiem i oczywiście zahartowanie.

Mam dostemp do kużni kowalckiej wiec druga opcja nie stanowi dla mnie problemu ( no morze poza hartowaniem )

 

Czy ktoś próbował reanimować dłuta i jest w stanie mi podpowiedzieć jak to zrobić ?

Opublikowano

Szlifowanie to sporadycznie, prawdziwa regeneracja tylko w kuźni - przekucie na gorąco, zahartowanie i odpuszczenie .

Z hartowaniem nie należy przesadzać, dłuto mocno zahartowane jest kruche i może pęknąć podczas pracy.

 

Pozdr.

PS

Włącz kontrolę pisowni, takie błędy rażą oczy.

Opublikowano

Kużnie mam odziedziczoną po dziadku który już niestety nie żyje wiec z podgrzaniem i nadaniem kształtu nie będzie problemu

Niestety nie dokońca wiem jak to póżniej zahartować w wodzie czy w oleju i jak długo ?

Opublikowano

Hartowanie zależy od rodzaju stali - składu chemicznego, w oryginale dobre dłuta np Bosch lub Hilti są kute w matrycy, a następnie hartowane i odpuszczane, wszystko zależy od gatunku stali.

Możesz po przekuciu zahartować w oleju a następnie odpuścić w temp ok 250C przez nagrzanie i powolne wystudzenie.

Po odpuszczeniu stal staje się bardziej plastyczna i nie pęka jak po samym hartowaniu.

Aby zahartować nagrzewasz ostrze a nie całe narzędzie do koloru ciemnej czerwieni i wolno wkładasz do oleju, po ostygnięciu powinieneś narzędzie odpuścić tzn nagrzać do temp ok 250-300C i wolno schłodzić np piekarnik na maxa pozwoli taką temp osiągnąć, nagrzewasz i chłodzisz wolno razem z piekarnikiem, Lepszym rozwiązaniem jest piec oporowy do topienia metali z regulacją temp.

 

Taka obróbka cieplna powinna być dobra dla tego rodzaju stali.

 

Nie znając składu stali można tylko eksperymentalnie określić jak obrabiać cieplnie.

 

Pozdr.

Opublikowano

dzięki sambor za rzeczową odpowiedz

w najbliższym wolnym czasie spróbuje zahartować ostrze w oleju a następnie odprężyć w piekarniku domowym

oczywiście dam zanć jakie rezultaty osiągnąłem

 

pozdrawiam

Opublikowano

Po obróbce cieplnej narzędzie należy jednak przeszlifować na gotowo do wymaganego kształtu

Dłuta do kamienia i betonu powinny być ostrzone na kąt ok 80-120st , mniejszy kąt osłabia ostrze i powoduje szybsze zużycie narzędzia.

Przy szpicach, koniec powinien być lekko zaokrąglony, a nie ostry jak igła.

 

Pozdr.

Opublikowano

Więc na wstępie powiem, że kuźnia dziadka nie używana od 7 lat po obmieceniu pajęczyn działa jak za dawnych lat. Palenisko, nadmuch wszystko sprawne, kowadło i młotki nie miały jak się popsuć

 

oto dłuta przed moją ingerencją

 

http://www.tinypic.pl/agg9oq66bbkc

 

http://www.tinypic.pl/f9tmjwa6rhmf

 

http://www.tinypic.pl/u83rn0fixft0

 

następnie po moich wypocinach

 

http://www.tinypic.pl/3vuon2r1u62u

 

http://www.tinypic.pl/eyu5om4jfapc

 

http://www.tinypic.pl/77pjg4ld2ukb

 

http://www.tinypic.pl/ohffvkjt0nwt

 

http://www.tinypic.pl/trbqfwj2byb2

 

niestety nie odważyłem się tego wygrzewać w domowym piekarniku z wiadomych względów ale mając dostęp do kuchni na węgiel w budynku gospodarczym uznałem, że to odpowiednie miejsce do tego typu spraw więc rozpaliłem ową kuchnie i umieściłem dłuta na całą noc

 

jutro zdam relacje jak się sprawują dłuta

Opublikowano

Po dniu pracy regenerowanymi dłutami jestem bardzo mile zaskoczony

Szpica wykuła bruzdę 20cm x 5m w twardym lastryku a dłuto płaskie wykonało kilka podejść bez oznak zużycia

Dzięki sambor za cenne rady

Opublikowano

Cieszę się że się udało, ale to "wychodzi" tylko z markowymi dłutami.

Z chińczykiem nie wyjdzie - nie zahartujesz, nie ta stal.

 

Z narzędziami SDDS i SDS MAX jest jeszcze jeden problem - wycierający się uchwyt narzędzia ale tu można zaradzić przez dobre smarowanie uchwytu i narzędzia

 

A co do rad to cieszę się że trafiły na podatny grunt i umiałeś je wykorzystać, jak wnuk ma kuźnię po dziadku to może się przekwalifikuje na kowala ;)

 

Pozdr.

Opublikowano

Regenerowane dłuta są Boscha po pół roku ciężkiej pracy, były smarowane więc uchwyt nie jest bardzo wyrobiony

 

co do przekwalifikowania, po 6 latach pracy w gastronomii od 2 lat zajmuje se instalatorką i na razie w tym widzę swoją przyszłość choć gotowanie to moja pasja którą realizuje w wolnym czasie który teraz mam a którego nie miałem pracując jako kucharz

 

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.