Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów! Czytam Wasze wypowiedzi i myślę, że trafiłam ze swoim pytaniem na właściwe forum. Chciałam się dowiedzieć czy ktoś z Was miał okazję spotkać się z czymś takim jak ogrzewanie marmurowe? Może ktoś z Was ma takie grzejniki u siebie? Wygląda to całkiem ładnie, ale chciałabym się dowiedzieć od innych użytkowników jakie są wady i zalety takiego ogrzewania i czy polecacie, czy nie bardzo? Słyszałam, że jak na ogrzewanie elektryczne to wypada całkiem nieźle na tle innych, ale chętnie poznam więcej opinii. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi:)

Magda K.

Opublikowano

Witaj.

Na stronie jednego z sprzedawców znalazłem coś takiego:

Koszt instalacji ogrzewania marmurowego jest znacznie niższy niż innych systemów grzewczych, wymagających zainstalowania kotła oraz elementów rozprowadzających ciepło z kotła po całym mieszkaniu.

I z tym stwierdzeniem można się zgodzić.

Takie ogrzewanie podczerwienią służy przede wszystkim do ogrzewania punktowego.

Jak to działa możesz sobie sama w domu wypróbować. To będzie taka namiastka ogrzewania na podczerwień.

Musisz się zaopatrzyć w jakiś grzejnik elektryczny "olejowy". Załącz go i ustaw regulator tak aby temperatura grzejnika była delikatnie wyczuwalna przez Twą dłoń. Będzie to około 40 *C.

I teraz możesz przystąpić do testowania. Najlepiej o innej porze roku.

Opublikowano

To już lepiej piece akumulacyjne z rozładowaniem dynamicznym + odpowiedni sterownik + druga taryfa - to jest najtańsze ogrzewanie elektryczne, inne to praktycznie taki sam koszt, tylko w różnej formie "podania" do domu.

Pozdr.

Opublikowano

Trochę mnie nie było, ale dziękuję za odpowiedzi :) Co do płyt marmurowych, to podobno też akumulują ciepło, dzięki czemu mają być lepsze niż zwykłe promienniki podczerwieni. Dlatego bardzo jestem ciekawa czy ktoś miał osobiście okazję nimi ogrzewać mieszkanie i jakie są jego wrażenia. O piecach akumulacyjnych muszę sobie jeszcze doczytać, dzięki za sugestię.

Pozdrawiam również.

Opublikowano
  W dniu 12.06.2013 o 10:37, Madzia84 napisał(a):

,,,, Co do płyt marmurowych, to podobno też akumulują ciepło, dzięki czemu mają być lepsze niż zwykłe promienniki podczerwieni.,,,,

Tak to jest prawda, że płyta marmurowa potrafi akumulować w sobie ciepło. Ale jeszcze więcej tego ciepła potrafią akumulować ściany Twojego mieszkania (domu).

Aby ciepło w tej płycie marmurowej było za-akumulowane musisz je najpierw tam dostarczyć, nie ma nic za darmo.

Opublikowano
  W dniu 12.06.2013 o 13:02, Andrzej_M_ napisał(a):

Aby ciepło w tej płycie marmurowej było za-akumulowane musisz je najpierw tam dostarczyć, nie ma nic za darmo.

No tak, jasne :) Chodziło mi tylko o to, że taka "funkcja" tych płyt jest przez producentów wymieniana jako atut. Szczególnie na tle promienników z innych materiałów.

Opublikowano

Najlepsze grzejniki kamienne są ze steatytu - materiału bardzo dobrze akumulującego ciepło, marmur, granit to kamienie o trochę gorszej akumulacji.

Chcesz być na topie szukaj steatytowych - tylko to kosztuje.

Pozdr.

Opublikowano

Witaj!!!

Na sąsiednim forum jest dużo o promiennikach.np.

http://forum.murator...nie podczerwien

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147864-Ogrzewanie-panelami-podczerwieni&highlight=ogrzewanie+podczerwien

podobno można takie urządzenie wypożyczyć-sprawdzić działanie, a przede wszystkim sprawdzić i policzyć rzeczywiste koszty ogrzewania.

W dniu 12.06.2013 o 13:23, Madzia84 napisał(a):

No tak, jasne :) Chodziło mi tylko o to, że taka "funkcja" tych płyt jest przez producentów wymieniana jako atut. Szczególnie na tle promienników z innych materiałów.

Zapytaj producenta(sprzedawcę) do jakiej temperatury nagrzewa się ten marmur.Następnie to samo pytanie zadaj producentom(sprzedawcą)

promienników z innych materiałów.Wtedy dowiesz się jaki to jest "atut"

pozdrawiam. henryk1953

Opublikowano

Ok, dzięki za cynk z tymi forami i za rady. A na steatyt nie stać mnie na pewno, to już byłby nadmiar luksuku ;) Gdyby komuś jeszcze coś przyszło do głowy odnośnie takiego ogrzewania (marmurowego) to ja chętnie poczytam. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.