Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc, Uwagi Przy Wyborze Kotła Na 60M2.

darko9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę, że wybór będę dokonywał pomiędzy Heiztechnik Q HIT 7, a Per-eko KSW 5...

I bardzo dobrze. Pamiętaj o miarkowniku.

Opublikowano

nie paliłem w żadnym z tych piecy ,ale na tym forum już się koledzy rozpisywali na temat per-eko i Heiztechnika, a patrzałeś na zębca .

Do małego Zębca KU6 nie udało mi się niestety dotrzeć, a jedynie tylko tyle ile udalo się w necie wyszukać. Poza tym juz odradzano mi ten model z uwagi na brak PW i małą komorę zasypową. Z PW można jakoś sobie poradzić, ale jednak jest to jakaś ingerencja w konstrukcję kotła i kłóci się to z gwarancją.

Opublikowano

Ja też mam podobny dylemat.

Mam 66m parter. Sciana żużel+cegła+10cm styro. Pod sobą zimna piwnica, u góry sąsiad. Przyjąłem 80w/m +100l bojler i wyszło mi 7-8kw. Zdecydowany byłem na ogniwo 8kw lecz teraz przeczytalem ten wątek i zacząłem zastanawiać sie nad per-eko 5kw które tu poleciliście choc wydaje się za mały.

Myślę ze dla nas nalepsze będzie ogniwo, ewentualnie per-eko. Defro i Heiztechnik trzeba przerabiać - brak PW - czy jest sens sie bawic?

Znalazlem jeszcze http://allegro.pl/uniwersalny-kociol-stalowy-7-kw-na-wegiel-drewno-i3150871421.html

tani, brak PW i facet nie odpisał na e-mail choć prosiłem o przekrój kotła. Ojciec ma od niego kociol, pali słomą ale on nie ma wielkich wymagań :)

tu jest moj temat jeśli nie czytałes.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13616-kociol-mieszkanie-66m-jaki/

Opublikowano

Nie czytasz dokładnie. To, że Heiztechnik nie ma rozetki w drzwiach zasypowych, nie znaczy że nie ma doprowadzenia powietrza wtórnego.

Opublikowano

Nie czytasz dokładnie. To, że Heiztechnik nie ma rozetki w drzwiach zasypowych, nie znaczy że nie ma doprowadzenia powietrza wtórnego.

Czytalem, że ma doprowadzenie z tyłu kotła od popielnika - zostaje odcięte razem z PG klapką miarkownika. Chyba że coś sie zmieniło??

Opublikowano

Czyli jest, bo z tego co napisałeś wyżej można było odnieść wrażenie, że nie go nie ma.

Tu jest dość dobrze opisane palenie w tym kotle o mocy 15 kW i koncepcje dodatkowego podania PW:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=5735910&viewfull=1#post5735910

Osobiście uważam rozwiązanie zastosowane w kotłach Heiztechnik za bardzo dobre i sam mam zamiar je zastosować w przyszłym sezonie, wspomagając się z powodu spalania węgli typu 33 i 32.2 dodatkowo powietrzem wtórnym z rozetki.

Opublikowano

Słuchajcie zakładając 70W/m2 wychodzi z rachunku 4200W zapotrzebowania na energię. Nie wiem tylko dla jakich warunków pogodowych i właściwości budynku jest dobierany ten współczynnik, dlatego zastanawiam się, który z kociołków (przypomnę Heiztechnik Q HIT 7Kw oraz PER EKO KSW5kW) będzie najbardziej optymalnym rozwiązaniem. Czy podane moce 5 oraz 7kW są nominalnymi (czytaj optymalna praca), czy maksymalnymi. Q HIT wygląda na fajny kociołek, ale nie wiem czy te 2KW nie za duży! A może się mylę i będzie pracował bardziej stabilnie.

Wyjaśnijcie mi te pytania, coraz bardziej mnie to ciekawi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Chciałbym zauważyć że przelicznik mocy na m2 pomieszczenia nie jest zbyt miarodajny .

Lepiej było by przeliczyć straty ciepła przez przegrody (ściany,strop, podłogę, okna, wentylacje itd.) i przeliczyć to x dt po obu stronach przegrody. wówczas wyniki wychodzą zupełnie inne i MOIM zdaniem są bardziej miarodajne.

Moc kotła podana a przez producenta to moc nominalna gdzie kocioł pracuje z najwyższą sprawnością obliczeniową a moc maksymalna może wypaść na 105 lub 140% mocy nominalnej. Kiedyś byłem świadkiem badania gdzie kocioł z mocą nominalną 16kW wyciągnął 23kW na mocy max. jednak sprawność obliczeniowa spadła do 58%

Kotły GS to troszkę inne konstrukcje niż DS pod względem osiąganej mocy toteż trudno mi to ocenić albowiem nie wiem dla którego momentu producent przyjął te 7kW albowiem wraz z "schodzeniem" żaru moc takiego kotła rośnie.

Jednak tak jak to kiedyś pisał kol @łysy kocioł idzie trochę oszukać i podłożyć mu zamiast paliwa deklarowanego coś o mniejszej kaloryczności np węgiel od naszych wschodnich sąsiadów z domieszką gruzu ;) lub "czecha" wówczas moc kotła się zmieni

Opublikowano

Da się oszukać. Sam teraz jadę na słabym węglu 21 Mj/kg, temperatura zadana 55 stopni, mały zasyp, kociołek pracuje swobodnie, a domu da się wytrzymać, nie jest za gorąco.

Takie manipulowanie fajnie wychodzi na węglu płomiennym i w wypadku małych kotłów pracujących na granicy przewymiarowania najlepiej kupować właśnie ten typ węgla - mała ilość sadzy, zmniejszenie ryzyka smołowania, swobodniejsza praca kotła spowodowana niższą kalorycznością.

Opublikowano

.......czyli będzie dobrze tak jak kolega @lysy1l doradził na samym początku Per eko KSW5 maksymalnie! Trochę to musiało potrwać, trochę trzeba było poczytać, poszukać, aby samemu się do tego przekonać. Przy tym rozwiązaniu pewnie uzyskam w miarę najlepszą stało palność, przy zachowaniu w miarę czystego i ekonomicznego spalania, no i komin też będzie zadowolony. ;)

Szkoda, że producent skąpi na podaniu np wymiarów otworu zasypowego, czy samej komory o przekroju do tego typu nie wspomnę.

Może ktoś użytkuje takiego śmieciucha?

Opublikowano

to nie śmieciuch tylko kocioł z górnym spalaniem, śmieciuchem potocznie zwie się kotły z a'la dolnym spalaniem z szczeliną nad pierwszym wymiennikiem lub inne konstrukcje np. oparte na opłomkach ,odpalane od dołu, dumnie nazywane przez producentów kotłami wszystko -spalającymi stąd nazwa.

Opublikowano

Otrzymałem odpowiedź z działu konstrukcyjnego Per eko odnośnie wymiarów KSW5, o to co napisano (może ktoś kiedyś skorzysta):

Otwór zasypowy: 212x165 mm

Wymiary komory paleniska: szer 250 mm x gleb 290 mm x wys 320 mm

Przekrój KSW 5 jest taki sam jak KSW 9 z tą różnicą że dolna kieszeń z wodą jest zastąpiona blachą stalową 8 mm.

Blacha ta służy do wydłużenia obiegu spalin, ale równie dobrze można z niej zrezygnować kosztem zwiększenia komory spalania.

• 4 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.