Arek82 Opublikowano 29 Marca 2013 #1 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Witam, potrzebuje pomocy w doborze kotła zdecydowałem sie na dolniaka, powierzchnia domu ok 80mk dom ocieplony czesciowo( budowa lata 50), piec musi obsługiwac pompe CO, CWU oraz za niedługo ogrzewanie podłogowe. Padlo na te dwie firmy, poczytałem na forum ze do dolniaka najlepszy jest miarownik i elektronika niepotrzebna a jak obsłuze pompy co i cwu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac65 Opublikowano 29 Marca 2013 #2 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 O kotłach masz wszystko na tym forum a obsługą pomp zajmują sie sterowniki pomp a nie kocioł . Sterownik do samej pompy to groszowa sprawa a sterownik do kotła i kilku pomp to juz poważniejszy wydatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolita Opublikowano 29 Marca 2013 #3 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 ani jeden ani drugi nie jest dolniakiem z prawdziwego zdarzenia, będzie problem znaleźć kocioł o tak małej mocy, podejrzewam że te 12 kw i tak będzie za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek82 Opublikowano 29 Marca 2013 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 A moze zebiec 15 kw moze byc zaduzy ale w planach jest zagospodarowanie poddasza ok 70 mk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac65 Opublikowano 29 Marca 2013 #5 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 No to byś sobie dopiero KU-KU zrobił on nie ma 15 ale 17 kw chociaz pisza kwkd 15 . ale powinno byc w zasadzie kwkd 1,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek82 Opublikowano 30 Marca 2013 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 A kociał hefa 14 kw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3Altair33 Opublikowano 30 Marca 2013 #7 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Ja zakupiłem kocioł Hef 14 kw. Komora zasypowa nie należy do największych, ale jeśli będziesz palił węglem powinno być ok. Jeszcze go nie podłączyłem, więc ci nie napiszę jak się sprawuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek82 Opublikowano 30 Marca 2013 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 a ile zapłaciłes za niego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek82 Opublikowano 31 Marca 2013 Autor #9 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Czym sie rózni hef ( zwykly ) od hef start? I tak samo defro optima od defro optima plus? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolita Opublikowano 31 Marca 2013 #10 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 hef start nie ma klapy skróconego obiegu tylko prześwit, jest pseudo - dolniakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek82 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor #11 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Czy wysokosc tem powrotu do kotla ma wplyw na ilosc spalanego opału? hef 14kw ma mieć min 56 a żywiek kdou 12kw ma min 45? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszj26 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 #12 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 W piecach z pionowymi przegrodami musi byc wyższa temp na powrocie bo są słabo dogrzane z tyłu. Co innego w kotłach gdzie palenisko jest w środku płaszcza i pod przegrodami . Wtedy piec jest w całości dogrzany i lepiej przekazuję energię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek82 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor #13 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 A jesli chodzi o oszczednosci na opale to ktory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolita Opublikowano 5 Kwietnia 2013 #14 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 odpuść sobie Żywca - nie ma powietrza wtórnego. Alternatywą dla hefa może być KSGW Zgoda 11 KW, ma powietrze wtórne http://www.zgoda-wieprz.pl/!data/attachments/przekroj_ksgw.jpg , tylko nie wiem jak jest z tym prześwitem, nigdy nie widziałem tego kotła na żywo, na schemacie prześwitu nad pierwszym wymiennikiem nie widać , ale na forum ktoś wspominał że jest. W każdym razie lepszy będzie od tego żywca , a jeśli chodzi o moc to wiedz, ze większym kotłem więcej spalisz...Biorąc pod uwagę to poddasze wybrałbym hefa 14... tyle że zanim je podłączysz kocioł będziesz kisił bo teraz to 10 kw by wystarczyło a może i mniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolita Opublikowano 5 Kwietnia 2013 #15 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zapomniałbym o tym kotle, posiada szamotowy palnik i powietrze wtórne, moc odpowiednia, może pomyśl nad nim http://kotly.com/Kociol_dolnego_spalania_DAKON_DOR_F_12_-_13_5_kW,3843.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.