polster Opublikowano 26 Marca 2013 #1 Opublikowano 26 Marca 2013 Witam, posiadam kocioł zasypowy od kilku lat ( niestety nie znam modelu). Kocioł jest zasypywany od góry. Od kilku miesięcy pojawił się problem z płomieniem, mianowicie po zamknięciu górnych drzwi płomień znika, a temperatura momentalnie leci w góre. Kocioł czyszczony co ok 2 tyg. co niczym nie skutkuje. Próbowałem palić suchym lub zwilżonym miałem lecz problem nie znika. Po otwarciu górnych drzwi płomień powoli się pojawia i zaczyna rozpalać się na nowo. Macie jakieś pomysły ? pozdrawiam.
polster Opublikowano 26 Marca 2013 Autor #3 Opublikowano 26 Marca 2013 Z tego co mi wiadomo komin był czyszczony jeszcze przed zimą. Wydaje mi się, ze sprawa leży w nadmuchu, tzn otwierając górne drzwi, tuż na samym początku jest 5 dziur średnicy 1cm, wydaje się, że tamtędy powinno dmuchać powietrze jednak 0 jakiegokolwiek wiatru. Mam pytanie, czy instalacje dotleniania(czyt. dmuchawa i kanały) pieca powinno się w jakiś sposób czyścić ?
mlodzieniec Opublikowano 26 Marca 2013 #4 Opublikowano 26 Marca 2013 Powinno się czyścić, a o sposobie czyszczenie zapewne napisano w DTR.
spidoman Opublikowano 27 Marca 2013 #5 Opublikowano 27 Marca 2013 Czyszczenie tych kanałów to podstawa, a szczególnie jak palisz miałem, ja to robie przed każdym rozpalaniem niby wygląda drożnie a zawsze któryś jest przypchany, sprawdź od spodu od popielnika tam potrafi zabić się popiołem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.