Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy Moge Podlaczyc Junkers Do Boilera?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystich,

jestem na etapie planowania co i cwu,

piec zebiec kwkd na wegiel, boiler okolo 200l biwalentny + solary wlasnej roboty.

W okresie grzewczym bede mial ciepla wode z pieca co, w lecie przez wiekszosc czasu z paneli, ale w okresach przejsciowych i pochmurnych bede mial niedostatki.

Czy mogl bym polaczyc boiler do junkersa gazowego (przeplywowy podgrzewacz)?

Chodzi mi o to ze jak woda miala by wysoka temperature w bojlerze to przeplywala by przez junkers bez jego wlaczania, a gdyby byla zimna lub ponizej powiedzmy 25c to junkers by ja podgrzal do zadanej temperatury?

Czy da sie tak zrobic? ewentualnie czy mozecie polecic jakis system który dziala w podobny sposób?

Jesli moglbym tak zrobic to bylo by to bardzo wygodne

z góry dzieki za odpowiedzi

Kamil

Opublikowano

Podgrzewacze przepływowe nie działają temperaturowo a ciśnieniowo. Uruchamia go przepływ. Jedyne wyjście to wykonanie obejścia i ręczne przełączanie. Poza tym 25 C to nie ciepła woda to woda zimna. Solary własnej roboty co przez to rozumiesz, bo jak stary grzejnik panelowy na dachu to daj sobie spokój z tym pomysłem.

Opublikowano
  • Autor

25c to jest przyklad, a jesli mowa o solarach to chodzi mi o system oparty na miedzianych rurkach lub gotowych panelach plaskich polaczonych z wlasna instalacja, (biore rowniez pod uwage gotowy system solarny) wiem ze podgrzewacze przeplywowe dzialaja cisnieniowo, ale zastanawiam sie czy mozna to polaczyc w taki sposob ze gdy dostaje wystarczajaca ciepla wode to sie automatycznie nie wlaczy a gdy dostanie wode chlodniejsza niz (przyklad 40c) to zadziaja w sposob w jaki jest do tego skonstruowany i mi ja dogrzeje a nie zagotuje.