Skocz do zawartości
IGNOROWANY

program do obliczania zapotrzebowania na ciepło

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego niestety nie znam takiego programu, na pewno są, ale wiem, że o tym jest napisane w polskiej normie. Do zgrubnych obliczeń, przyjmuje się od 40 do 60 W/m3 w zależności od grubości ścian, użytego materiału itp. jeżeli masz projekt budynku to projektant podaje tą wartość.

Jeśli zobaczysz, że ściana ma grubość 60 cm zbudowana jest z porządnej cegły i w dodatku jest ocieplona a okna są szczelne, to gdy przymniesz wartość 40W/m3 to i tak policzysz zbyt duże zapotrzebowanie, a gdy ściana zewnętrzna jest cienka i w dodatku z cegły silikatowej bez ocieplenia, okna i drzwi stare, wypaczone, to w mroźną i wietrzną zimę te 60W/m3 może okazać się mało. Wracając do programu to i tak musisz znać współczynniki przenikania, straty ciepła z wentylacji itp. program sam nic nie zrobi a obliczenie na piechotę nie jest trudne.

Opublikowano

bardziej praktyczne jest oblicznie wedlug wskaznika W/m2 i powinien on byc podany w kazdym projekcie domu!

natomiast najlepsza sprawą jest zapoznanie się z danymi ile procentowo ucieka ciepla przez poszczegolne przegrody oraz wentylację- bez tego trudno racjonalnie dyskutować o stratach ciepła w budynku

przy czym ciepło uciekające przez wentylacje (zakładamy brak odzysku przez pompe ciepla lub rekuperator) jest wartościa stałą (dla wskaznika W/m2) gdyż oddychac czymś musi czlowiek

przy braku odzysku ciepła ze zuzytego powietrza dobrym rozwiązaniem sa nawiewne i wywiewne kratki higrosterowane ale ze względu na wysoką cene narzuconą przez posredników chyba nigdy nie bedą popularne

zapobiegają one zbędnym stratom ciepła przez wentylacje

Opublikowano
  czarnyf21 napisał(a):
Witam

Czy może ktoś zaproponować jaki jest dobry program do obliczania zapotrzebowania na ciepło w pomieszczeniach?

Każdy dom będzie pracował na innym współczynniku.Przede wszystkim bierze się pod uwagę usytuowanie budynku w terenie tj.budynek w otwartym terenie ,czy w zabudowie osiedla.Następnie inne są przeliczenia do mieszkań w zależności od kierunków świata,północne mieszkania wymagają większego zapotrzebowania na ciepło.Ilość i wielkość otworów,izolacje termiczna ścian ,jakość otworów .Najważniejszą rzeczą jest cykl ogrzewania,ilu godzinny.Czas pracy kotła jest najważniejszy ,im dłuższy tym lepszy.Przy prawidłowym doborze w stosunku do metrażu i spełnieniu tych wymogów mamy ten komfort.Temperatura też odgrywa bardzo istotną rolę i zastosowane grzejniki.Może być przedział 40-60w,60-80,80-100 a nawet

o wiele więcej odnosi się to do starych domów.Temperatura strychu też brana jest pod uwagę.

Opublikowano

Tak należy podejść do tematu jak napisał Sławek (trumoter) w postach #2 i #5 plus wskazana byłaby ugruntowana wiedza w zakresie fizyki budowli.

Aby zrobić to na prawdę dobrze, należy przeprowadzić kompletny audyt energetyczny budynku (będzie on wymagany przy wszelkich transakcjach kupna - sprzedaży mieszkań i budynków od 2009r).

Czyli wychodzimy od PN (EN) tylko wiadomo, że nie bardzo lubimy liczyć na "piechotę". Do tego służą odpowiednie programy wspomagające przy obliczeniach.

Jeśli chodzi o konkretny program to np. jeden z modułów Konstruktora firmy INTERSOFT "zapotrzebowanie ciepła i termomodernizacja budynku", - koszt programu ~500 PLN brutto.

Kolego czarnyf21, jeśli chciałbyś poeksperymentować, to dołączam 2 arkusze w formacie .xls , jeden z nich pomaga w obliczeniach współczynnika przenikania ciepła "U" w przegrodach, natomiast drugi arkusz (kalkulator" pomaga w obliczeniu całkowitego zapotrzebowania na ciepło budynku Q, E.

Pozdrawiam i życzę tylko dobrych wyników

Igor

PS. Sorry, po napisaniu postu próba dołączenia kalkulatorów do postu zakończyła się komunikatem "Wysyłanie zakończone niepowodzeniem. Nie masz uprawnień do wysyłania plików o takim rozszerzeniu"

Jeśli jesteś zainteresowany tymi kalkulatorami, napisz, a wyślę Ci na priv.

Opublikowano

Dodałem możliwość dodawania plików xls.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

do pobrania tych plików xls trzeba mieć jakieś specjalne uprawnienia??

próbowałem już kilka razy i wyświetla mi "czy na pewno jestem zalogowany"

sprostowanie:

po wysłaniu 1 posta w końcu zadziałało (ot może komuś się przyda)

Opublikowano

witam .fajnym programem jest instal OZC 4.6 niektóre firmy zajmujące się sprzedażą systemu ogrzewania mają ten program do pobrania w wersji demo. pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie pomocy,

z akruszy rockwool wyliczylem ze moje

Qh =7937[kWh/rok]

a rzeczywiste Q = 9342 [kWh/rok]

przy sezonie grzewczym 200 dni.

Jak mam z tego wyliczyc jakiej mocy piec mam kupic ??

• 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Mi z tych arkuszy rockwol wyszło Qh 4176 kwh rzeczywiste 4625 kwh na m2 21,9 kwh Zamierzam grzać sie pradem jak duzy bufor bede potrzebował dla 191 m2 PU .

Moje CO zakładam bufor z woda grzany grzałka w taniej taryfie. e