aniela Opublikowano 22 Marca 2013 #1 Opublikowano 22 Marca 2013 witam prosze o podpowiedzi mam mieszkanie w starym budownictwie 80 m2 nie ocieplone 300litrow bojler komin 12 m okna i drzwi powymieniane na nowe mieszkania nie moge ocieplic bo figuruje jako zabytek jakiem mocy powinienem wybrac kociol na eko groszek chce wybrac jowisz 19 kw czy ktos taki ma
Gość mak Opublikowano 22 Marca 2013 #2 Opublikowano 22 Marca 2013 To spokojnie możesz jeszcze jedno takie mieszkanie ogrzewać. Ten 300l podgrzewacz to na ile osób? Na takie mieszkanie wystarcza 120-150l. Myślę że powinnaś zweryfikować swoje zamieżenia odnośnie mocy kotła i pojemności podgrzewacza. Poszukaj czegoś zdecydowanie mniejszego
mlodzieniec Opublikowano 22 Marca 2013 #3 Opublikowano 22 Marca 2013 19 kW na 80 m2 to strzał w kolano. Na taką powierzchnię, nawet nieocieploną razem z bojlerem 10 -12 kW będzie wystarczające. Choć przez większość okresu grzewczego przy ciągłym paleniu moc wykorzystana będzie pewnie na poziomie 6 - 8 kW. Jowisz z Zębca? To nie jest podajnikowy kocioł.
aniela Opublikowano 22 Marca 2013 Autor #4 Opublikowano 22 Marca 2013 serdeczne dzieki za podpowiedz ale niektorzy mowia ze 15 kw jest za male i bedzie chodzil kociol na maksa lepiej 19 kw 4 osobowa rodzina latem wiecej osob przebywa
TIMON120777 Opublikowano 22 Marca 2013 #5 Opublikowano 22 Marca 2013 przeczytaj mój poradnik potem usiądź policz i nie słuchaj instalatorów którzy mają prowizję od sprzedawanych i montowanych kotłów. im większy sprzedadzą tym więcej zarobią. a z kotłem 19KW za 3 sezony jak dojdzie do tego kiepski i mokry opał czeka Cię remont komina ktory w zabytkowym domu pochłonie fortunę jak pisze młodzieniec 10-12KW to wszystko czego trzeba i kocioł Jowisz nie jest kotłem z podajnikiem to zasypowiec czytać liczyć wybierać moc i model szukać instalatora który podłączy taki jak Ty chcesz a nie taki jak on chce
hektoras Opublikowano 27 Marca 2013 #6 Opublikowano 27 Marca 2013 aniela no i co z tego forum skorzystałaś i jakie rady z poradnika wyciągnełaś- do czego doszłaś?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.