gerix Opublikowano 8 Marca 2013 #1 Opublikowano 8 Marca 2013 Witam właśnie dziś dokończył w mojej firmie żywota mój 16 letni kociołek śmieciuszek. Jest to okazja ku temu by mojego przewymiarowanego miałowca z domu (25KW) przenieść właśnie do firmy, a w domu zainstalować coś odpowiedniego z podajnikiem. Problem jest taki że powierzchnia kotłowni jest mała i wpasować będzie coś ciężko ewentualnie w rachubę wchodzi RBR ekouniwersal i Sztoker mini. Powierzchnia domu to ok 150 m2 dom 4 letni, ocieplony wg średniego standardu dach 20cm welna sciany 15cm styropian. Pomóżcie który z kotłów wybrać i jaką moc 11 czy 17 RBR czy może 15 KW Sztokera?
mlodzieniec Opublikowano 8 Marca 2013 #2 Opublikowano 8 Marca 2013 W dokumentacji powinno być ile masz strat. Jeśli nie ogrzewasz wody użytkowej kotłem to coś ok. 10 kW będzie z zapasem.
gerix Opublikowano 8 Marca 2013 Autor #3 Opublikowano 8 Marca 2013 Ogrzewam użytkową bojler 120l, 2 osoby.
mlodzieniec Opublikowano 8 Marca 2013 #4 Opublikowano 8 Marca 2013 No to dolicz ze 2 kW na grzanie cwu. 12 KW powinno Ci zatem wystarczyć.
hektoras Opublikowano 13 Marca 2013 #5 Opublikowano 13 Marca 2013 A ja bym powiedział że wielkość pieca uzależniona będzie również od jakości opału. Jak gorszy to i ciężej będzie osiagnąć odpowiednie parametry. Znam to z autopsji sam to przerabiałem. Weż i to pod uwagę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.