Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zastanawiam sie nad kupnem bojlera, bojler okolo 140 l

Ale nie pojemnosc jest problemem tylko budowa.

Czy wybrac bojler poziomy dwupłaszczowy czy pionowy z wezownica spirajna.

Oby dwa modele maja podobne parametry jednak znaczaco roznia sie cena.

Zastanawiam sie czy nie jest tak ze bojler pionowy dluzej bedzie utrzymywal ciepla wode z tego wzgledu ze powierzchnia zimnej wody jest duzo mniejsza niz w poziomych i wolniej wychladza.

Jezeli jedynym powodem kupna bojlera mial byc jego ladny wyglad no to po co przeplacac.

Prosze o porady

Opublikowano

Poziomy czy pionowy to tylko miejsce jakim dysponujesz i rodzaj obiegu czynnika grzewczego grawitacja czy pompa .W dobrym zasobniku woda sięnie miesza .poz Hermogenes

Opublikowano

Generalnie pytałem autora, a pytałem ponieważ więcej można "wyciągnąć" z zasobnika pionowego gdy porównuje się te same pojemności. Nagrzeje szybciej i sprawniej właśnie ze względu na różnice w budowie, zarówno zbiornika jak i elementu grzewczego. Różnice zacierają się gdy zasobnik jest przewymiarowany i magazynuje więcej wody ciepłej niż jest zużywane. Mając czas na dogrzanie, nawet mało wydajny zasobnik zapewni komfort użytkowania.

Ja bym wybrał pionowy.

Opublikowano

Najważniejsze dla mnie parametry to moc wymiennika i wydajnosc

.W dobrym zasobniku woda sięnie miesza .poz Hermogenes

To wiem.

Woda w wymienniku uklada sie warstwowo od zimnej na dole do cieplej u gory

Ale zalóżmy ze te parametry sa identyczne to czy faktycznie wymiennik poziomy nie ma wiekszej tendencji do mieszania sie zimnej wody podczas spuszczania ciepłej.

Generalnie pytałem autora, a pytałem ponieważ więcej można "wyciągnąć" z zasobnika pionowego gdy porównuje się te same pojemności. Nagrzeje szybciej i sprawniej właśnie ze względu na różnice w budowie, zarówno zbiornika jak i elementu grzewczego.

Ja bym wybrał pionowy.

Kiminero

Prosze o wiecej szczegółów, jaka budowa jest najlepsza i dlaczego.

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

HEJ,

Jest jakas szansa na fachowa odpowiedz - moze moderatorzy maja jakas wiedze na ten temat. :)

Pozdrawiam

Edytowane przez michu2482
Opublikowano

Fajna sprawa te zywicowanie, ciekawe jak faktycznie z ta zywotnoscia.

Bez anody magnezowej i nie popeka tak jak emalia.

...ale w dalszym ciagu nie otrzymalem odpowiedzi na moje pytanie :(

Opublikowano

Z rozmow z hydraulikami to przy dwuplaszczu 140 litrow przy normalnym paleniu w piecu to wychodzi jakies 4 baniaki na godzine podgrzane do okolo 50-60 stopni.

To moze byc oczywiscie roznie przy roznych temperaturach na piecu.

Przy stojacym z wez spiralna bedzie nieznacznie ale szybciej.

Tak wiec odpowiedz sobie na pytanie ile wody potrzebujesz,ile jest osob w gosp domowym i zdecyduj czy warto dokladac okolo 300 zl za stojacy.