gringo80 Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor #26 Opublikowano 22 Lutego 2013 Nie pale w pid bo niewiem jak mam unieruchomic wiatrak tak aby byl calyczas otwarty.wiec pale na recznych ustawieniach Podawanie 15 s Postoj 45 Nadmuch 30 Czas podawania w postoju 10 s Czas przestoju 17 min I zasypalem dzisiaj 50 kg o 8 rano i o 20 niema polowy ponad:( co mam zeobic z tym wentylatorem zeby go otworzyc na maksa i przejsc na pid
TIMON120777 Opublikowano 22 Lutego 2013 #27 Opublikowano 22 Lutego 2013 zrób mi kilka zdjęć 1- ten nieszczęsny wiatrak z tą nieszczęsną przesłoną której nie możesz unieruchomić 2-widok płomienia na palniku 3- zawartość popielnika jak zobaczę co się tam u Ciebie dzieje będę wiedział jak Ci pomóc edyta: przy tak dużej mocy ustawionej 15/45 (stosunek 1:3) powinieneś "dmuchać" dużo mocniej muszę zerknąć w instrukcję do st 450 wtedy będę wiedział więcej czekam na zdjęcia
gringo80 Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor #28 Opublikowano 22 Lutego 2013 1973 zamowilem ekoret. I mapisz jakie ustawienia masz??
gringo80 Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor #30 Opublikowano 22 Lutego 2013 rzeznia juz drugi dzien wusypuje po calej szyfladzie niepopalonego groszku rece opadaja mam dosc
gringo80 Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor #32 Opublikowano 22 Lutego 2013 Na pid musi byc klapka ma maxa otwarta?od nadmuchu
TIMON120777 Opublikowano 23 Lutego 2013 #33 Opublikowano 23 Lutego 2013 gringo80 zadam jedno pytanie- o której klapce mówisz- o tej co jest na wentylatorze czy o tej co jest pomiędzy wentylatorem a rurą podajnika??? jeśli jak napisałeś wysypujesz niedopalony węgiel z popielnika to potwierdza w połączeniu z tym co widać(choć kiepsko) na zdjęciach że aa dużo opału do tej mocy nadmuchu zrób podawanie 5sek i przerwe 35sek i nie ruszaj mocy nadmuchu. zostaw kocioł niech popracuje kilka godzin. potem zajrzyj czy zmniejszyła się ilosć niedopałków
Animus Opublikowano 23 Lutego 2013 #34 Opublikowano 23 Lutego 2013 Na pid musi byc klapka ma maxa otwarta?od nadmuchu Zrobisz wreszcie zdjęcie twojej dmuchawy ? cały czas przesypuje ci opał pisałem żebyś zmniejszył podawanie na 6 postój dał na 20 umiesz w ogóle to ustawić . TIMON podał ci kilka wskazówek też nie korzystasz weź instrukcję i naucz się obsługi sterownika.
gringo80 Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor #35 Opublikowano 23 Lutego 2013 witam. Przepraszam koledzy ze to z mojej strony takie chaotyczne ale sami wieci chciec juz .... no tak wyglada moj wentylator a tak wyglada retora po ustawieniach jakie zrobilem od TIMONA same spieki czy cos mi sie wydaje ze marny opał mam zakupilem dzis kazimierz juliusz i jak wypale ten badziew to zobacze jak na tym leprzym ale mimo to takie spieki przy ustawieniach TIMONA jak zobaczylem to odrazu zmieklem plomien w srodku jak w kraterze :) wiec ustawilem stare 15/45/30 i jakos daje .Macie jakis pomysł??
gringo80 Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor #36 Opublikowano 23 Lutego 2013 Zostane alkoholikiem jak tak dalej pojdzie same czteropaki ja i reota yhhhhh
gringo80 Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor #37 Opublikowano 23 Lutego 2013 Retora mialo byc:)) zdrow Panowie Wasze zdrowie .
robogaz Opublikowano 24 Lutego 2013 #38 Opublikowano 24 Lutego 2013 Ta śruba regulacyjna na dmuchawie chyba powinna być w drugą strone bo tak jest otwarta cały czas.
TIMON120777 Opublikowano 24 Lutego 2013 #39 Opublikowano 24 Lutego 2013 to od początku ta śruba z nakrętkami jest od klapki regulującej dopływ powietrza do palnika jak wentylator dmucha klapka powinna się otwerać, jak przestaje dmuchac klapka powinna się zamknąć domyślam się że usunięta została przesłona z wentylatora osłaniająca wirnik. czyli wszystko jest dobrze o ile klapka o której pisże na początku pracuje właściwie. jeśli się mylę napisz co dokładnie instalator odkręcił i zaznacz najlepiej na fotce- bo on może Ci zablokował tą klapę od regulacji nadmuchu i masz stały dopływ wiatru nawet w podtrzymaniu teraz spalanie ja nie podam CI idealnych nastaw bo ich nie ma podałem Ci kierunek w którym trzeba iść. podejrzewam że masz dość wysoko ustawione zakresy pracy dla wentylatora w menu serwisowym skoro przy moich ustawieniach zaczęło spiekac to zamiast wracać do swoich należało zmniejszyć nadmuch lub skrócić przerwę podawania. jak będziesz kręcił wszystkim i to przy dużym udziale promili to nie skończy się to dobrze spróbuj załączyć PID i niech kocioł pracuje a ty poczytaj instrukcję tam jest ładnie napisane jakie parametry podlegają regulacji w trybie pracy automatycznej i spróbuj się do nich zastosować jeśli będzie spiekac lub niedopalać skoryguj odpowiednio nadmuch, poczytaj tez o granulacji opału. odstaw trunki weź się za edukację tematyczną jak przeczytasz ze 2 razy instrukcję i się do niej zastosujesz to następny browar będziesz pił w salonie
gringo80 Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor #41 Opublikowano 24 Lutego 2013 To jest chyba slaby opal bo jak dalem na pid to nawet jak ustawie podawanie na -30%to po kilku pofaniach wychodzi grpszek swiezy ma gore i piec wygasza
Animus Opublikowano 24 Lutego 2013 #42 Opublikowano 24 Lutego 2013 To dmuchawę zwiększ % na PIDzie tez się ustawia w nastawach sterownika daj na maxa i sukcesywnie zmniejszaj jak będzie brakować groszku na palniku -znikać kopiec .
popiz Opublikowano 24 Lutego 2013 #43 Opublikowano 24 Lutego 2013 Mam taki sam kociol jak kolega, który założył ten wątek tyle, że moc 17 kw i jesli otworzyłbym na maksa przesłonę na wentylatorze i moc nadmuchu ustawił na 35% to bym miał tornado w kotle i pewnie piec by wygasł. spróbuj moich ustawień, ale sam ustaw ręcznie przesłonę na wentylatorze tak około 1-1,5cm otwartą i moc nadmuchu ustaw na 24-26 %, pozostałem parametry: podawanie 17 s przerwa 75 s Powodzenia!
1973 Opublikowano 24 Lutego 2013 #44 Opublikowano 24 Lutego 2013 1973 zamowilem ekoret. I mapisz jakie ustawienia masz?? Ja mam SAS Gro Eco z innym i bardzo prostym sterownikiem st-37 i ciesze się z tego pawodu.Tak jak ci pisałem jak miałem kiepski eko to wygasł piec i zasypał popielnik węglem.Dosypałem tego badziewie ale zostawiłem ustawienia z pieklorza -8s podawanie 27 pauza i piec zdechł .Musiałem dać 20s podawania i 50s pauzy i jakoś przepaliłem to.
1973 Opublikowano 24 Lutego 2013 #45 Opublikowano 24 Lutego 2013 Panie gringo80,dopiero teraz przeczytałem inne posty i domyślam się że zmieniasz ustawienia na takie kto ci w danym momencie coś podpowie, w ten sposób nie dojdziesz ładu z piecem. Podpowiadają ci dwie doświadczone osoby. Ja bym skupił się właśnie na tych osobach i słuchał co ci podpowiadają. Pozdrawiam
gringo80 Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor #46 Opublikowano 25 Lutego 2013 Ustawilem pid wymienilem eko na k.j. I sie pali spieki sa ale malo :) zobaczymy ile spali.u
TIMON120777 Opublikowano 25 Lutego 2013 #47 Opublikowano 25 Lutego 2013 w zależności czy to spieki koksowe czy żużlowe to reguluj powietrzem w górę lub w dół tylko po zabiegu regulacji odczekaj kilka godzin na efekty- najlepiej 2 regulacje na dobę żeby się algorytm zdążył dopasować
gringo80 Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor #48 Opublikowano 25 Lutego 2013 Ok poczytalem i zibaczymu jutri ja beda spieku to obnizyc % na went?
TIMON120777 Opublikowano 25 Lutego 2013 #49 Opublikowano 25 Lutego 2013 dokładnie- wykorzystaj korekcję nadmuchu tylko rób to delikatnie i czekaj długo na reakcję- jak pisałem
gringo80 Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor #50 Opublikowano 27 Lutego 2013 Witam kurcze piec ogarnalem ba piecu 50 st a po 48 h spalil jakies 120 kg niewiem.o co chodzi moze macie na to kakas porade
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.