olek56 Opublikowano 6 Stycznia 2013 #1 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Witam Chciałbym poinformować że kupiłem piec Dero Optima komfort plus 15 kW zPID z wentylatorem WPA120 i myślałem że można zaufać osobom co te piece sprzedają. Podczas pierwszych rozruchów problem miałem z ustawieniem wentylatora, dmuchał jak oszalały, zacząłem sprawdzać,kombinować z dodatkowym obciążeniem na dmuchawie, przymykaniem wlotu powietrza do wentylatora - jakoś przydławiłem te powietrze. Napisałem do firmy Defro, opisując problem z pytaniem czy mam dobrze dobrany wentylator przy piecu - otrzymałem odpowiedz że mam za mocny wentylator i stad te problemy. Przy piecu mam wentylator WPA120 a powinienem mieć o połowę mniejszej mocy WPA117. Mysle że muszę zmienić ten wentylator, bo jeszcze mencze się z nim, niepotrzebna strata energii i chyba ma zły wpływ na cały proces spalania. Przedstawiam tabelę orientacyjną z prawidłowym doborem wentylatora Prawidłowe ustawienie wentylatora Może mój problem pomoże rozwiązać komuś podobny problem. Pozdrawiam 1 Cytuj
bzykos Opublikowano 7 Stycznia 2013 #2 Opublikowano 7 Stycznia 2013 A w ustawieniach nic nie daje zmiana zakresu mocy wentylatora? Cytuj
olek56 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor #3 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Przyznam się że od niedawna dowiedziałem się że kodem 12 w programie instalatora można zmienić moc wentylatora - mam ustawione fabrycznie; minimum 24 i max 170 i tu nic nie ruszałem ,,bzykos'' dziękuję za podpowiedz, spróbuje zmniejszyć moc wentylatora ale potrzebuję więcej czasu na obserwację pieca a to mogę wykonać w sobotę Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi