Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Komentarze Do Poradnika Jak Wybierać Kocioł Na Ekogroszek

kirys

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie piszesz jakie ocieplenie , ale sam producent ten kocioł zaleca od 70-140m2 co jest raczej zgodne z rzeczywistością.

Przy większych mrozach może być trochę problemu z jednoczesnym dogrzaniem domu i CWU ale jest sterownik, który to obsłuży.

Jak dokończysz ocieplenie, będzie jak znalazł.

Pozdr.

- dzięki >>> coś więcej wiesz na temat tego pieca ????

Opublikowano

co do zmiany kierunku odprowadzenia spalin to warto pytać sprzedawców- są kotły oferowane z dowolnie wybranym kierunkiem wylotu

z własnego doświadczenia z termoizolacją wiem że większe zyski względem poniesionych nakładów mam z ocieplenia domu od gory niż z izolacji termicznej ścian

warto zatem zacząć od izolowania dachu/strychu bo wyjdzie taniej a tamtędy ucieka około 30% ciepła. przy powierzchni 120m2 koszt zaizolowania strychu nieużytkowego nie powienien przekroczyć 3000zł z użyciem materiałów o bardzo dobrych parametrach λ-0,035

- właśnie mam ocieplony dach i północny narożnik domu // łazienka // bo tam mi przemarzało !

Opublikowano

- dzięki >>> coś więcej wiesz na temat tego pieca ????

masz osobne forum dla sterownika który go obsługuje. jest na nim znakomita większość użytkowników ogniwa, znajdziesz dużo informacji o kotle tym oraz kilku innych

poczytaj wyrób sobie własną opinię o tym kociołku i sterowaniu.

https://esterownik.pl/

Opublikowano

Witam wszystkich.

Szukam dobrego kotła z podajnikiem. Podam może trochę informacji.

Dom budowany jakieś 35 lat temu, ściany pustak-pustka powietrzna-cegła ocieplone 10cm styropianem.

Strop równiez ocieplony 10cm styropianem, okbna PCV. Parter wysoki na 2,1m i ok. 50m2 do ogrzania.

Pietro wysokie na 2,6m i ok 80m2 do ogrzania. Według obliczeń z poradnika to 90x130 = 11,7kW + 3kW na zbiornik wody użytkowej 300 l.

Przyjąłem moc kotła 15kW. Naczytałem się róznych rzeczy o kotłach i już zgłupiałem. Kompletnie nie wiem co wybrać.

Myślę że podajnik ślimakowy stalowy ale nie wiem jaki palnik. Nie wiem jakiej firmy kocioł bo raz czytam o firmie dobre opinie a raz złe.

A sprzedawca napewno o firmie nic złego nie powie.

Nie miałem do czynienia jeszcze z tego typu kotłami bo mam teraz jakiś "garażowiec".

Pomóżcie coś wybrać.

Opublikowano

ślimaki stalowe to jeśli chcesz palić tylko dobrym eko z zachowaniem parametrów wielkościowych i kalorycznych

jeśli nie jesteś pewien jakości opału w swoich składach okolicznych to sugeruję raczej coś z żeliwnym palnikiem(całym)

zmierz sobie kotłownię sprawdź czy nie musisz się skupiać na modelach małych lub bardzo małych.

spróbuj wybrać się do kogoś kto ma kocioł na ekogroszek i zobacz sobie na żywo

najlepiej kilka różnych konstrukcji i oceń co CI w nich pasuje a co nie- np sposób czyszczenia, załadunku opału usuwania popiołu

potem zbierz to w całość i zacznij szukać konkretnego modelu, który będzie odpowiadał twoim preferencjom

Opublikowano

Sporo dobrego piszą na forach o kotle KMB RP PLUS Witkowskiego. Myślę właśnie o czymś takim o mocy 19kW.

Mam jeszcze jedno pytanie. Ponieważ przeniosłem piec w inne miejsce (pomieszczenie) to mój komin jest trochę dziwny.

Są to dwa kanały 14x14 połączone ze sobą. Od przyłącza czopucha do komina ścianka miedzy tymi kanałami jest rozbita na wysokość ok 1m a wyżej już idą dwa odrębne kanały.

Przy starym kotle sprawdza się to i nie ma raczej problemów ale nie wiem co będzie jak zakupię taki nowy z podajnikiem.

Co wy na to?

Opublikowano

Witam

Mam taki sam komin ale pojedynczy i piec z podajnikiem obecnie mam problemy z wilgocią w kominie, myślę że gdybym miał do ogrzania dwa kanały to miałbym jeszcze większy problem.

Dużo zależy czy komin jest ciepły, paliwo suche oraz od sposobu palenia, jedni mają takie problemy inni nie mają.

Druga sprawa, kotły z podajnikami pracują zazwyczaj w cyklach praca /podtrzymanie, w okresie podtrzymania ruch spalin w kominie jest znikomy. Obawiam się aby jeden z kanałów kominowych nia złapał wtedy ciągu wstecznego. Sprawdził bym to tak, po przepaleniu węgla w twoim starym kotle, jak bedzie tylko żar (żeby sie nie kopciło) zamknął do minimum dopływ powietrza, i przy wylocie komina sprawdził np. kadzidełkiem czy nie ma ciągu wstecznego w jednym z kanałów.

Więcej informacji znajdziesz w dziale tego forum poświęconym kominom.

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak wstępnie podoba mi się piec Kocioł OGNIWO EKO PLUS 10 kW P

- podając wcześniej obliczoną moc mojego pieca podałem 16 kw, ale teraz muszę to zweryfikować, bo nie brałem pod uwagę pewnych modernizacji mojego domu // pewne ocieplenia // i zapewne rutynowo dodałem zapas // dlatego w/g moich obliczeń muszę zredukować moc do 12kw

- tak mi wychodzi w/g wzoru jaki tutaj znalazłem, a i tak przyjąłem warunki dość rygorystyczne

Mam domek piętrowy o 120m2 troszeczkę zmodernizowany / częsciowo ocieplony, nowe okna plastiki, dodatkowo preferujemy temp pokojową nie większą niż 20'C, a w nocy nawet około 17'C jest dla nas optymalną temp, więc myślę, że moc obliczeniowa powinna wynosiś 100 * 120m = 12000w czyli 12KW

- jak myślicie dobrze kombinuję ewentualny zakup tego pieca // może ktoś już go ma i coś o nim wie //

- co o mojej koncepcji powiedzą eksperci z tego forum ///

Dziękuję z góry za wszelkie rady.

- tak pisalem wcześniej i dalej się tego trzymam

- jest jednak jedna sprawa, która mnie zastanawia, a mianowicie to jaki wpływ na moc pieca i resztę instalacji przypiecowej będzie miał fakt, że cała instalacja w pokojach i całym domu jest starego typu // żeliwne kaloryfery i rury o sporej średnicy // co powoduje dużą ilość wody w całej instalacji ???

- tak na chłopski rozum, to zapewne spory czas rozruchu do osiągnięcia założonych parametrów, zapewne potrzeba pompy o większej mocy / czy też większej wydajności litrów na godzinę, ale co jeszcze ???

Może ktoś już przerabiał tą lekcję, to poproszę o porady.

Opublikowano

- w moim przypadku zapewne kilka razy w roku trzeba będzie rozpalać, bo latem i zapewne przez część wiosny i jesieni nie będę palił tym piecem // mam kominek //, a i czasami może zgaśnie sam z braku paliwa :)

- są może inne problemy przy zastosowaniu automatycznego pieca z podajnikiem i połączeniu go do starej generacji instalacji w domu ???

Opublikowano

Ilość wody w instalacji nie ma wpływu na zapotrzebowanie na moc. Mam takie same rury i kaloryfery. Taki układ dłużej sie rozgrzewa ale póżniej dłużej oddaje ciepło.

Podobnie jeżeli chodzi o pompę CO, grubsze rury to mniejsze opory, ja mam ustawioną na pierwszym biegu, ale tu może być różnie, to sprawa indywidualna danej instalacji.

Posiadam kocioł 25 kW ale obecnie ustawiony na ok 12 – 15 kW i nie mam żadnych problemów z rozruchem po okresie przerwy w ogrzewaniu (np. po czyszczeniu palnika).

Kocioł który wybrałeś ma podaną moc na stronach producenta w zakresie 3 do 14 kW i to powinno wystarczyć.

Z własnego doświadczenia, na ok 200m2 nieocieplonego domu maksymalne zapotrzebowanie na cieplo to ok 17kW, przełom styczeń / luty zeszłego roku, w tym kotle palę piąty sezon. Moce które podaje sa przybliżone, wyliczone na podstawie dokładnego pomiaru zużycia węgla (licznik cykli podajnika).

Na marginesie. W polskim prawie istnieje rękojmia, ciekaw jestem czy ktoś z niej skorzystał w przypadku zakupu wadliwego kotła.

Opublikowano

moze mieć kłopot z niską temperaturą powrotu przy takiej ilości wody

odpowiednie połączenie kotła z instalacją załatwi problem. w ogniwie niektórzy wykorzystują też do podniesienia temperatury powrotu pompy CWU- ustawiają jako mieszającą. sposobów jest kilka. dobry instalator ogarnie bez problemu

Opublikowano

- wielkie dzięki za porady :)

- myślę, że za jakieś 2 miesiące wezmę się za wymianę pieca i zapewne będę miał inne pytania więc z góry dziękuję za porady

Opublikowano

jako laik mam pytanie >>> jak wielkie znaczenie ma temp powrotna cieczy >>> czy w moim przypadku przy żeliwnych kaloryferach woda jest najlepszą cieczą ???

Opublikowano

dla układu czyli twoich żeliwnych kaloryferów woda nie jest taka straszna :P

więcej krzywdy zrobi jednak jej zbyt niska temperatura na powrocie do kotła :(

musisz zadbać zatem o to aby pozimo temperatury powrotu był odpowiednio wysoki

metod jest kilka- od zaworów n-drogowych przez pompy mieszające do obiegów kotłowych- znajdziesz coś dla siebie.

ja mam starą instalację mogącą pracować grawitacyjnie z grubymi rurami i sporą ilością wody. też miałem kłopot z niską temp powrotu. temperaturą w pomieszczeniach sterują przy pomocy połączenia termostatów na kaloryferach i sterownika pokojowego. nie mam zaworów n-drogowych. zrobiłem więc sobie obieg kotłowy i problem został usunięty.

Opublikowano

DZIEKI TIMON120777 ,że też ja nie zaglądnołem na to forum przed zakupem pieca /Twój poradnik to powinien przeczytac kazdy kto ma zamiar palic ekogroszkiem/ słuchajac wyłacznie producenta oraz ludzi u których te piece pracują a tak naprawde to ich wiedza na temat ekonomicznego spalania węgla jest znikoma. Jakie było moje zdziwienie gdy okazało sie że mój piec jest przewymiarowany o około 8-10 kw / pseudofachowcy mają zakodowany tzw zapas mocy który to prowadzi do zwiekszenia kosztów jak i trudnosci z opanowaniem pieca ,w moim przypadku trwało to całą zime/. Dopeiro po przeczytaniu kilku watków tego forum inaczej postrzegałem

swój piec i problemy z nim związane.nauczyłem sie zwracać uwagę na wszystko co dotyczy spalania czyli ognia popiołu sadzy żaru , jak i jakosci opału.Duzo czasu poswieciłem na rozgryzienie sterownika pod tytułem Iryd z PID z którym to po trzech miesiesiącach się zaprzyjazniłem, ale nie obyło sie bez ingerencji w ustawienia serwisowe jak i producenta. Dzis jestem pewny że w przyszłym sezonie to zaprocentuje i odrobie te stracone dwie tony ekogroszku. Jeszcze raz bardzo Wam wszystkim dziekuję i Tobie Timonie.

Opublikowano

Dzięki koledzy za wpisy i porady >>> nawet, a może zwłaszcza Wasze problemy są bardzo pouczające.

- nie wszystko dokładnie rozumiem, ale jak zacznę robotę to będę się dopytywał i myślę, że jakoś sobie poradzę przy Waszej pomocy tym bardziej, że mam techniczną wiedzę choć w innej dziedzinie

Opublikowano

- może od razu jedno / dwa pytania

- jaka powinna być temp powrotu wody do kotła ???

>>> czy zależy to od kotła ???

>>> może od różnicy temp procentowo i zaleceń producenta kotła ???

>>> a może inne czynniki mają na to duży wpływ ???

- czy warto zachować poprzez odpowiedni układ wymianę ciepła grawitacyjną i kupić do tego odpowiedni piec ???

Gość jacek61
Opublikowano

Z własnej praktyki - nie mam w żaden sposób podnoszonej temperatury na powrocie i kocioł po 5 latach nie ma śladów korozji. Temperatura na powrocie zwykle ok 40 st., podobnie we wcześniejszych kotłach zasypowych, pierwszy kocioł zaczął przeciekać na górze a więc w miejscu gdzie jest najcieplejsza woda, z tym że, przyczyną jego korozji była woda wykraplająca się w lecie a nie podczas palenia.

Natomiast producent zazwyczaj ma jakieś wymagania co do temperatury wody i warto je spełnić aby zachować gwarancję ale im wyższa temperatura na kotle to jego mniejsza sprawność i wyższe straty ciepła w kotłowni. Najlepiej wybrać kocioł którego producent w tym względzie nie ma wygórowanych wymagań np minimalna temp powrotu 40st a nie 55 bo i z taką się spotkałem.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki za radę.

- chciałbym jednak wiedzieć przy wyborze pieca jaki wpływ ma wysokość temp powrotu na sprawność pieca

... czyli czy wybierać piec z najniższą temp powrotu, czy raczej z większą, a może coś po środku

- czy warto zachować poprzez odpowiedni układ wymianę ciepła grawitacyjną i kupić do tego odpowiedni piec ???

Opublikowano

ja mam układ działający grawitacyjnie ale wsparty jest pompą

gdy nie ma prądu mogę palić na ruszcie i tyłek mi nie zmarznie. przebudowywanie układu nie ma sensu jeśli działa poprawnie wystarczy założyc pompę i tyle -to moje zdanie

temperatura powrotu nie ma wpływu na sprawność ale ma wpływ na pracę kotła(stabilność) i na ewentualne szybsze jego zużycie. wszystko zależy od konstrukcji kotła, poziomu temperatury powrotu i całej masy innych czynników które w połączeniu moga sprawic ze nawet powrót powyżej 60stC nie uchroni kotła przed szybkim zgonem.

osobiście uważam że poziom temp powrotu powyżej 40st przy paleniu ciągłym suchym opałem w nieprzewymiarowanym zbytnio kotle(temperatury spalin nie niżej niż 100stC) jest bezpieczny

warto więc zadbać o obecność narzędzia które pozwoli ten poziom temperatury powrotu utrzymać choćby dla spokojnego snu. czy to będzie obieg kotłowy czy jakieś zawory ndrogowe to już dowolność wyboru

Opublikowano

Witam >>> jestem niezmiernie wdzięczny za wszystkie porady.

- jeszcze kilkanaście dni temu byłem bardziej niż zielony w tym temacie, a wcześniej wydawało mi się, że pomimo tego, że nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, to jednak wiem więcej niż przeciętny Polak

- dziś widzę, że myliłem się ponieważ gdyby nie to forum to zaraz na samym starcie modernizacji popełnił bym kilka błędów

- choć i teraz nie mogę się nazwać fachowcem to jednak nie popełnię przynajmniej podstawowych błędów na samym starcie, które zapewne w dalszej modernizacji mojego CO odbiły by mi się conajmniej ciężką czkawką // oczywiście piszę tutaj narazie tylko o wyborze bieca jego mocy i inne sprawy o które tutaj pytałem //

- będę nadal prosił o rady w dalszym etapie modernizacji

Dziś jestem umówiony z fachowcem poleconym mi przez znajomych i choć jest to fachowiec z rodzaju " zrób to sam, lub złota rączka"// zrobił kilkanaście takich modernizacji i 2 z nich sobie oglądnąłem i uzyskałem o nim pozytywną opinię //

- podobała mi się jego robota, a co będzie u mie radził i co zaproponuje, to opiszę po jego wizycie

Opublikowano

Obiecałem opisać co mi zaproponował polecany mi fachowiec, ale z mojej winy umówiłem się nie z tym co trzeba // pomyliłem nr telefonu // i przyszedł ktoś inny, nawet nie pamiętam od kogo dostałem namiar na tego "fachowca".

- ten gościu wszedł dosłownie na minutkę do kotłowni, zapytał się o wielkość domu i czy ocieplany, o wielkość ewentualnego "bojlera"// odpowiedziałem 120 m2 i że nie jest ocieplony tylko wymienione okna na plastiki, a bojler 100L// więc zaproponował mi wielkość pieca 24kw i coś zaczął przebąkiwać o zapasie

- wzmogłem swoją czujność, zapaliła mi się czerwona lampka i nie dyskutowaliśmy za wiele, aby nie zabierać sobie cennego czasu // podziękowałem uprzejmie i powiedziałem, że się zastanowię kilka dni nad jego propozycjami i ewentualnie zadzwonię jeżeli się zdecyduję // opis naszej rozmowy w sporym skr //

Po tej wpadce zadzwoniłem pod właściwy nr tel i dowiedziałem się, że ten fachowiec // też z rodzaju " zrób to sam, lub złota rączka"// na ten rok do pażdziernika nie ma czasu na przyjęcie jeszcze jednej roboty dodatkowo, a gdy nalegałem na osobisty kontakt w tym celu aby zapoznał się z zakresem robót jakie by były u mnie, to odpowiedział zebym podał nr tel i gdyby ewentualnie ktoś mu wypadł, to jestem pierwszy w kolejce. :)

Opublikowano

Ja niestety nie mogę czekać i zastanawiam się czy nie zrobić tak:

- samemu zaprojektować zakres modernizacji // zrobić rysunki, zakupić piec w/g własnego uznania, podać modele wszelkich potrzebnych akcesorii // i wynająć wykonawców { choćby tego co u mnie już był }

Myślę że przy pomocy kolegów z forum powinienem sobie poradzić // jestem technikiem z wykształcenia, ślusarstwo, spawalnictwo, stolarstwo //.

- zagadnienia z hydrauliki nie są mi obce, ale w tym przypadku obawiam się tylko elektroniki

Opublikowano

Witam.

Wreszcie znalazłem fachowca od CO >>> wczoraj był u mnie i oglądał wszystko, oceniał zakres prac.

- po rozmowie z nim od razu zorientowałem się, że zna się na swojej robocie, a do tego jest na bieżąco z wiedzą w swoim fachu, bo praktycznie wiele problemów o jakich mówiliśmy, to czułem jakbym czytał to forum

- doradził mi zakup pieca o jak najmniejszej mocy około 10 kw ale nie chciał podać marki, bo albo nie wiedział co jest na rynku, albo bał się doradzić, aby nie brać na siebie odpowiedzialności i się nawet nie dziwię, bo nikt z kim rozmawiałem nie chciał tego doradzić

- obiecał doradzić w zaktesie pozostałych akcesorii i to mnie zadowala, bo przynajmniej nie kupię nowego złomu jak pompy, termostaty, zawory itp

- wstępnie umówiłem się na wykonastwo na maj i teraz muszę ruszyć z kopyta w poszukiwaniu pieca, a nie jest to łatwe, bo nie ma na rynku wyboru piecy o mocy 10kw

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.