Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Poszukuję Kominka Z Podajnikiem, Najlepiej Tłokowym

montez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Palę pelletem już drugi sezon w pierwszym grzałem tylko częśc domu obecnie cały - wychodzi ok 800kg pelletu Lava fi 8

Dom o powierzchni 260m2 - 160 podłogówka, resztę grzejniki, CWU 300L, dach ocieplony, ściany gazobeton 36cm, jeszcze nie ocieplone, w domu 19-21C.

Kocioł z palnikiem Viking Bio + Bufor 800l.

Pozdr.

Opublikowano

Zgodzę się z tobą Vlad24 że to wszystko ma wpływ na zużycie opału i wiem też to że sposób palenia ma znaczenie ale chciałbym zorientować się czy jest sens inwestować w palniki na pellet jeżeli koszta ogrzewania pelletem przekroczą koszt ogrzewania np. olejem opałowym. Nie kombinował bym tak gdybym miał możliwość podłączenia tradycyjnego pieca (śmieciucha). Niestety nie posiadam piwnic ani kotłowni

by taki piec postawić. Jedyne rozwiązanie jakie jest możliwe to postawienie pieca na olej lub pieca gazowego w garażu. Problem w tym że gaz odpada, bo nie ma nitki która ten gaz doprowadzi do domu a olej jest jednym z droższych źródeł ciepła.

Opublikowano

Zgodzę się z tobą Vlad24 że to wszystko ma wpływ na zużycie opału i wiem też to że sposób palenia ma znaczenie ale chciałbym zorientować się czy jest sens inwestować w palniki na pellet jeżeli koszta ogrzewania pelletem przekroczą koszt ogrzewania np. olejem opałowym. Nie kombinował bym tak gdybym miał możliwość podłączenia tradycyjnego pieca (śmieciucha). Niestety nie posiadam piwnic ani kotłowni

by taki piec postawić. Jedyne rozwiązanie jakie jest możliwe to postawienie pieca na olej lub pieca gazowego w garażu. Problem w tym że gaz odpada, bo nie ma nitki która ten gaz doprowadzi do domu a olej jest jednym z droższych źródeł ciepła.

Powiem ci co ja o tym myślę

jak chcesz peler, to albo kupujesz taki palnik który sam potrafi się oczyścić ze szlaki i palisz tańszym peletem, albo kupujesz zwykły palnik i palisz drogim peletem 900-1000zł/t, ale koniecznie z buforem jak u kol sambor. Najlepiej to pierwsza opcja z buforem, najgorzej druga bez bufora.

W pierwszej z buforem koszt GJ będzie ok 45 zł porównywalnie do groszków

W drugiej z buforem ok 65zł porównywalnie do gazu

W pierwszej bez bufora ok 55zł

W drugiej bez bufora 80zł

W drugiej z taniem peletem czyszczenie palnika co 1/2dni

albo pompa ciepła ;)

Opublikowano

W drugiej z taniem peletem czyszczenie palnika co 1/2dni

Ale przy drogim pellecie i zamkniętej komorze spalania wystarczy czyścić mój kocioł co 2 tyg, przy tanim to jak Vlad podaje.

Najlepszy jest kocioł z dużym popielnikiem i palnikiem z samoczyszczeniem mechanicznym np palnik Eurofire

Pozdr.

Opublikowano

Co do pelletu to kupuje na dzień dzisiejszy z Chlebowa (woj, Lubuskie) kaloryczność jest podana przez prod. 17-19 Gj/tona. Co do jakości nie mama porównania. Palę nim w kominku z płaszczem wodnym bez koszyka. Co do szlaki to raczej nie ma ale nie raz zdarzy się. Pellet jest z wierzby energetycznej i słomy i pewnie szlakowanie jest zależne od mieszanki składników. Na dzień dzisiejszy w kominku spalam ok. 30kg na dzień (nie na dobę). Ale jak już wcześniej pisałem to w taki sposób palenia nie kontroluje się.

Może wiecie jak wyliczyć ile (w teorii) trzeba zużyć opału na sezon.

Powierzchnia domu - 124 m#

kubatura 518 m3

podłogówka na ok 27m#

dom w zabudowie szeregowej (wewnątrz)

ocieplony "średnio" yotong 24+ok 12-15 styropian

dach ocieplony watą ok.18cm

kominek z płaszczem wodnym Enka Igor 18kw, sprawność to 72,5

CWU 100l.

Proszę powiedzcie jaka była by różnica przy zamontowaniu bufora i jakiej pojemności ten bufor powinien być.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.