Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie działa podobnie jak każdy katalizator, sam używam od czasu do czasu Sadopalu - można go nabyć w dużej liczbie sklepów kotlarskich i z chemią domową. Po zastosowaniu łatwiej jest oczyścić kocioł i komin, ale sam środek nie zastąpi metalowej szczotki i regularnego czyszczenia. To tylko pomocnik mniej lub bardziej skuteczny. I z tego co widziałem w ogłoszeniach dość drogi. 1 kg Sadpalu kosztuje ok. 10 zł, tu za 1 kg wychodzi ok. 50 zł. Sporo.

Opublikowano

Z czyszczeniem nie mam problemów.Chodzi mi bardziej o to czy koś od dłuższego czasu stosuje nitrolen i czy rzeczywiście zabezpiecza on kocioł przed korozją.

Opublikowano

Nic nie da nitrolen, sadpal itp jeśli nie będzie utrzymywana odpowiednia temperatura na kotle i stosowane właściwe paliwo, suche, do tego drożny komin o odpowiednich wymiarach. Kocioł to tylko jeden z elementów.

Opublikowano

Paliwo mam suche, na kotle trzymam 80 stopni,powrót to minimum 65.Ciąg że hej itd.W węglu są też inne pierwiastki które powodują korozję,dla tego pytam.

Opublikowano

Palenie z temp powyżej 60C na kotle + w miarę dobre paliwo i nie potrzeba żadnych : nitrolenów, sadzpali i innych wynalazków.

Podstawa to suche paliwo, wysoka temp spalin i kotła oraz raz w tyg szczotka - to czysty i długowieczny kocioł.

ten nitrolen ma głównie zastosowanie w przemyśle.np http://www.nitrolen.pl/dozowanie.html

pozdr.

PS Nasze Babcie i Dziadkowie nie używali tych wynalazków a kotły pracowały przez 20lat lub więcej.

Opublikowano

Pracowały to prawda.Ale te kotły były robione chyba z trochę grubszej blachy i może nawet lepszej jakości.Wiem jakie Nitrolen ma zastosowanie w przemyśle.Ja nie pytam czy podstawa to suche paliwo,ile metrów ma mieć komin,jaka ma być temperatura na kotle itd.Pytam czy ktoś używa tego środka i czy to coś daje.