Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Miał Pali Się Tylko Przy Dyszach Napowietrzajacych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedmuchy są dla podtrzymania żaru i odprowadzenia gazów, gdy ustawisz zbyt często i długo to przy małym odbiorze ciepła temp. będzie rosła w sposób niekontrolowany. Oprucz tego te gazy powinny być spalone w cyklu pracy przy udziale powietrza wtórnego, a najlepsze warunki to ciągła praca dmuchawy z małymi obrotami no i odpowiednio dużo miejsca nad złożem miału aby zdążyły się dopalić przed wychłodzeniem w wymienniku. Poczytaj o sterownikach z funkcją PID. Ja mam przedmuchy co 8 minut na 5 sek.

Opublikowano
  • Autor

Myślę właśnie o tym sterowniku z PID z dwóch powodów: po pierwsze nie mogę na obecnym ustawić temperatury wyłacznia kotła i dmuchawa memla aż temperatura spadnie do 30 C i od tego momentu jeszcze 40 minut nim wygaśnie (tak sterownik zaprogramowany nic nie da sie z tym zrobić), a po drugie, dla podtrzymania temperatury co zapewni właśnie PID dzięki stałemu minimalnego nadmuchowi. A Tobie Kolego te przedmuchy co 8 minut wystarczają na utrzymanie temperatury? Czy też jak u mnie, dmuchawa właczą się pomiędzy przedmuchami , gdyz temp. spada?

Opublikowano

Nie wystarczają i mają nie wystarczać, ostatnie kilka dni aby ogrzać mój dom 100m2 kocioł wytwarza ok. 5,5 kw ciepła na godzinę ( wskazania ciepłomierza ). Gdyby teraz wystarczały, to co by się stało jak w przyszłym tygodniu ociepli się zawory termostatyczne przymkną się i do instalacji grzewczej będzie szło np. 4,0 kw a co godzinę 1,5 kw ciepła zostawało w kotle. W okresie wczesnej jesieni mam problem bo odbiór ciepła 1-2 kw lub mniej i temp. podnosi się.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Wojtek65 za konkretną i jasną odpowiedź.

Po kilku dniach walki i dzięki Waszym radom w piecu pali się cichutko, bez dymu z komina, temperatura w miarę stabilna, no i najważniejsze...palacz douczony i oświecony. Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam. Problem rozwiązany temat do zamknięcia.