Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przepływ Przez Naczynie Wzbiorcze/kominek W Układzie Otwartym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam kominek z plaszczem wodnym w układzie otwartym z naczyniem wzbiorczym. Problem polega na tym, że przy pracującym rozgrzanym obiegu (temp. pracy ok 65'C ) co jakieś 30s słysze głośne "bulgotanie"... wygląda na to, że woda zasuwa do góry, do naczynia wzbiorczego i przelewa się przez nie, głośno bulgocząc. Woda nie przelewa się do kanalizy i wraca do obiegu grzewczego.

Co może być przyczyną takiego przepływu przez naczynie?

Edytowane przez us07
Opublikowano

Jesteś pewny że to jest woda a nie powietrze,może masz mierzoną temperaturę nie w tym miejscu i gotujesz wodę w kotle albo walnięty termometr.poz Hermogenes

Opublikowano (edytowane)

Czujnik temperatury wody mam zamontowany przylgowy izolacji na wyjściu z kominka. Wskazania temp 65'C są prawidłowe, praktycznie taka sama temperatura jest na termometrze na wejściu do wymiennika w kotłowni. Z tego wynika, że woda się nie zagotowuje...

Bulgotanie jest na tyle upierdliwe, że wieczorem kiedy jest cicho nie słyszę telewizora :) w pokoju gdzie zamontowany jest kominek.

Wczoraj podirytowany hałasem wyłączyłem na chwilę pompy, zabulgotało na maxa, odpowietrzyło się i było już znacznie ciszej... Obawiam się tylo, że przy kolejnych grzaniach kominkiem "bulgotanie" powróci a nie chcę bawić się ciągle w zatrzymywanie pomp by "ręcznie" odpowietrzać układ...

Edytowane przez us07
Opublikowano

tak - mam odpowietrznik automatyczny przed i za pompą. Myslisz, że to może być przyczyną zapowietrzanią się układu otwartego? Myślałem, że odpowietrznik odpowietrza a nie napowietrza... :) ale ja sie nie znam i może wyjaśnisz mi w czym problem...?

Opublikowano

Niestety działa w dwie strony dla powietrza kiedy jest otwarty ,a otwiera go pływak podobnie jak w spłuczce klozetowej jeśli pompa pracuje to po stronie ssącej wytwarza podciśnienie zachodzi prawdopodobieństwo otwarcia zaworka ,ciśnienie poza rurą większe niż w punkcie pływaka i wtłacza poweitrze do układu.poz Hermogenes

Opublikowano

Panowie tak właśnie się działo... Zakręciłem odpowietrznik automatyczny znajdujący się przed pompą i cały układ działa cicho, pompa tez pracuje dużo ciszej bez powietrza w obiegu.

pasik1002 wielkie dzięki za podpowiedź

Hermogenes dzięki za wytłumaczenie zjawiska :)