Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

- piec leszew 38kw biadała typu KWM-SGR , sterownik lider , podajnik ślimakowy

- domek jednorodzinny 3 kondygnacje , ocieplony

- dach ocieplony

- 200 / 220 metrów kwadrotowych

jaki kupić ekogroszek (kaloryczność , producent )

na ten moment opalam drewnem

pozd.

Opublikowano

Mam ten sam piec i powiem ze on co do węgla jest bardzo grymaśny testowałem wiele rodzai ego groszku i najlepszy to pieklorz julian z piekar. Mi się pali na pył raz na tydzien wyciągam pół wiadreka pyłu. Ale kupuj tylko na autoryzowanych składach kompani węglowej bo na innym składzie wymieszają ci z badziewiem i sprzedadzą:)

Opublikowano (edytowane)

jakiej kaloryczności groszek

a jakie masz ustawienia na sterownika

ile ci spala na dzien (tydzień)

Edytowane przez kubas
Opublikowano

Ja rowniez mam taki piec tylko 25kw.Chciałbym sie dowiedziec jak macie ustawione sterowniki?Jak macie ustawiony dzwon?Jest on na srodku nad paleniskiem czy blizej drzwiczek?Mozna prosic na namiary na wegiel pieklorz?

Opublikowano

Po co ci ustawienia sterownika? Przeciez to jest ustawione do budunku, komina, palnika, wegla i wielu innych czynnikow. U mnie deflektor byl blizej strony podajnika. Przenioslem go na srodek ale nie jestem pewien czy dobrze zrobilem bo teraz od strony podajnika pali sie gorzej. Moze deflektor mial podnosic temp z tej strony i dopalac a ja zalozylem, ze ktos pijany spawal uchwyt i mu nie wyszlo...

Opublikowano

Czyli do wszystkiego trzeba dochodzic metoda obserwacji a to co ktos ma ni jak nie sprawdza sie w innych kotlach. Mozesz sprobowac przeniesc deflektor na srodek. Ja to zrobilem za pomoca sruby m10 czy m12. Nie zawiesilem go na haku tylko przykrecilem do haka z boku co przesunelo go o centymetr.