jaca67 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 #1 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Witam . Mam zamiarn zakupić piec solei EKO-KWR 20 KW czy moglibyści coś doradzic jakie są jego plusu i minusy dzieki
tasheena Opublikowano 22 Sierpnia 2012 #2 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Ja mam Elektromet Solei KWR-15 kupiłe w Leroy, użytkuję od roku. Piec jest OK i sterownik też. Na pełnym zasypie trzymał 10-12 h Serwis też działa szybko i sprawnie (wymieniali mi sznury w drzwiczkach-bo przez smołę mi się poodklejały-ale się nie czepiali i dali cały komplet) ALE: 1) dopasuj moc kotła (!!!) i wylicz czy 20 Kw jest odpowiedni (wzory znajdziesz na forum albo w necie) 2) zainstaluj i użytkuj zgodnie z instrukcją (żebyś nie przerabiał instalacji jak ja- miedź/stal a nie pex przy piecu !). 3) pal w wysokich temperaturach (ponad 65 st.-zainstaluj zawór 4d lub 3d-żebyś nie miał sauny w domu), pomimo że sterownik można ustawić na mniej (nawet 38 st)-ale będzie smoła w kominie i piecu (pożar komina gotowy-przerabiałem temat) 4) kupuj bardzo dobry węgiel-orzech 5) POCZYTAJ TO FORUM DOKŁADNIE, tu są naprawdę ludzie co się znają - na pewno ZAOSZCZĘDZISZ pieniądze. 6) weź DOBREGO instalatora To z grubsza tyle pozdrawiam "początkujący palacz"
jaca67 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor #3 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Dzieki za informacje czekam na dostarczenie pieca potem montaż i pierwsze próby (oczywiście najpierw instrukcja ) jak bys mógł to podaj swoje ustawienia jeszcze raz dzięki
JohnnySonny Opublikowano 30 Sierpnia 2012 #4 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/kotly-i-piece/kotly-c-o-weglowe/wszystkopalny-kociol-c-o-z-rusztem-wodnym-eko-kwr-20-kw-solei,p83123,l1016.html#!oceny Pierwszy link z googlarki o tym kotle. Nie wiem, czy nie pospieszyłeś się z kupnem, ja po takiej lekturze zastanowiłbym się jeszcze raz. Pozdrawiam.
jaca67 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor #5 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 czytałem te opinie i kompletnie sie z nimi nie zgadzam mój znajomy ma taki kociol tylko 15 i bardzo sobie chwali pali wszystkim praktycznie ostatniej zimy nawet brykiet z torfu i było ok . A nie które osoby uważają że jak kupją kocioł i podłączą to do niego tylko sie dosypuje a tak nie jest
vernal Opublikowano 31 Sierpnia 2012 #6 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Jaca, pamiętaj, że znajomy zawsze będzie chwalił swoim znajomym to co ma, niezależnie od tego jaka jest prawda. Co nie wyklucza, że mówi prawdę.
tasheena Opublikowano 2 Września 2012 #7 Opublikowano 2 Września 2012 Jaca, napisz coś więcej o piecu swojego znajomego: jak podłączony, jak wygląda piec i komin po paleniu np. takim brykietem z torfu ?
jaca67 Opublikowano 7 Września 2012 Autor #8 Opublikowano 7 Września 2012 teraz przez pewien czas nie będe miał z nim kontaktu jak wróci to wszystkiego się dowiem i opisze apropo własnie montua mi piec
jaca67 Opublikowano 9 Października 2012 Autor #9 Opublikowano 9 Października 2012 Witam Przeprszam że tak długo trwało oczekiwanie na odpowiedz . Tak wiec co do brykietu z torfu to niema rewelacji podobna sprawa jak wegiel brunatny tyle że popiół ekologiczny i można w ogródku rozsypywać ogólnie da sie palic ale raczej w okresie letnim do grzania wody niż zimą do ogrzewania domu.Chyba że mieszamy z kamiennym to już lepiej. Wrescie zainstalowałem piec wrażenia ogólne pozytywne ale więcej będe mógł powiedzieć po okresie grzewczym . Moje spostrzeżenia będę na bieżąco przekazywał . Tasheena podaj na jakich obrotach chodzi u ciebie wentylator
tasheena Opublikowano 14 Października 2012 #10 Opublikowano 14 Października 2012 /.../ Tasheena podaj na jakich obrotach chodzi u ciebie wentylator W kotłach naszego typu jest sterownik REG-06. Obroty wentylatora ustawiamy w dwóch miejscach: 1) NASTAWY UŻYTKOWNIKA / OBROTY WENTYLATORA 2) NASTAWY SERWISOWE / MINIMALNE OBROTY WENTYLATORA Ja mam ustawione w pierwszym przypadku od 25 do 30%(takie obroty sugerował mi serwisant) a w drugim 0%. Chociaż w tym sezonie zastanawiam się czy tych min.obrotów nie ustawić na 10-15%, tak, żeby między przestojami jednak podawał powietrze.? Ja mam dodatkowo termometr przy czopuchu i ważne żeby temperatura spalin wahała się od 160 do 250 st.C. Jak pisałem wcześniej, montowałem zawór 4d po to ,żeby na kotle było 60 do 80 st.C. i nie martwić się że w domu sauna. Podeślij jak możesz schemat Twojej instalacji. Poizdrawiam.
jaca67 Opublikowano 14 Października 2012 Autor #11 Opublikowano 14 Października 2012 Co do obrotów użytkownika też mam ustawione na 25% minimalne obroty na 5-10% . Ja mam zamontowany zawór 3-drożny na powrocie . Jak zrobie zdjecia to podeśle . Mam jeszcze pytanko co do obniżeń temperatury czy z tego kożystasz . Sauna w domu mi raczej nie grozi duże straty ciepla ( dom nieocieplony ,podpiwniczenie nieogrzewane , dach też nie ocieplony ) mam nad czym pracować
majaop Opublikowano 16 Października 2012 #12 Opublikowano 16 Października 2012 Witam, ja ustawilem w ustaleniach serwisowych na 10% i cały czas dodawał powietrze co powodowało ciągle rospalanie i wzrost temperatury, czy u was robiło się to samo?. Też mam zawór 3 d.
jaca67 Opublikowano 30 Października 2012 Autor #13 Opublikowano 30 Października 2012 nie a przysłona dmuchawy na jak ustawiona
tasheena Opublikowano 1 Listopada 2012 #14 Opublikowano 1 Listopada 2012 U mnie podobnie wzrasta temp. jak mam ustawione min.obroty wentylatora na więcej niż 0, przysłona wentylatora tylko lekko uchylona (1/3). Tutaj macie link do mojej instalacji i dyskusji. Ten niekontrolowany wzrost spowodowany był zapowietrzeniem układu (za szybko napełniany układ !!!) Mam pytanie: jak macie ustawioną "Temperaturę załączenia pompy CO" w w nastawach serwisowych w stosunku do "Temperatury wody grzewczej" w nastawach użytkownika ? pozdrawiam Arek
jaca67 Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor #15 Opublikowano 1 Listopada 2012 Ja mam ustawione na 5% i przesłone wentylatora na 1/3 pompa co na 45C przysłona czopuch między 2 a 3 . cwu zasilane bezpośrednio z kotła powrót za zaworem 3d a przed termometrem . Temperatura na piecu utawiona na 67 po jej osiągnieciu wzrost o 5-7 C temperatura na powrocie 56-63 zawór 3d ustawiony w pozycji między 4 a 5 w skali 1-6 . A czy macie problem ze smołą ale międzi 1 a 2 dzwiczkami zasypowymi tylko tam sie pokazuje
majaop Opublikowano 7 Listopada 2012 #16 Opublikowano 7 Listopada 2012 Ja mam wentylator otwarty do połowy nadmuch 25%. Zawór otwarty na 5 w skali 10. Pale węglem brunatnym i na ten czas wiadra 20 tirów wystarczą mi na 9 godz. Przy temperaturze w domu 23. Ale na ostrą zim,e już mam orzech.
rybniczanin Opublikowano 7 Listopada 2012 #17 Opublikowano 7 Listopada 2012 Co to masz za monstrum jak 20 tirów na 9 godzin. :D
jaca67 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor #18 Opublikowano 18 Listopada 2012 Mam problem pokazała się smoła w kotle . Czy jedną z przyczyn może być mocno przymknięty szyber na czopuchu co powoduje ograniczenie wypływu gazów z pieca , a materiał do palenia też może dawać smołe
majaop Opublikowano 18 Listopada 2012 #19 Opublikowano 18 Listopada 2012 Ją mam czop otwarty na maxa, bo pięć i tak sam dawkuje powietrze, a przymykanie, właśnie powoduje że piec zachodzi smola, zwłaszcza jak nie osiąga 65.
jaca67 Opublikowano 21 Listopada 2012 Autor #20 Opublikowano 21 Listopada 2012 A może ktoś podac dobry sposób na pozbycie się smoły z pieca dzieki
majaop Opublikowano 22 Listopada 2012 #21 Opublikowano 22 Listopada 2012 Przepal go z dwa dni w temperaturze powyżej 85 najlepiej dozucaj też ziemniaki, a trochę droższy sposób, to można kupić proszek do piecy i powinno ci go zasuszyc, wtedy tylko wystarczy go wyczyścić.
jaca67 Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor #22 Opublikowano 27 Listopada 2012 Dzieki za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie czy male obroty wentylatora 20% (mała ilosc powietrza) moga być tez przyczyną pojawjania się smoły
Gość lysy1l Opublikowano 27 Listopada 2012 #23 Opublikowano 27 Listopada 2012 Kocioł czyszczę przeważnie w sobotę. Co prawda nie miałem nigdy smoły, ale po tygodniu palenia zawsze nazbiera się trochę twardszego nagaru na ściankach. Dość fajnie usuwa się go sposobem kolegi guitar. Najpierw miotełką zrzucam luźną sadzę, potem przejeżdżam wnętrze zgrubnie szczotką drucianą, po czym spryskuję ścianki zimnego kotła ropą (tylko ropą, absolutnie nie benzyną), można to zrobić pędzlem, ja wykorzystuję pustą butelkę z pompką, po płynie do mycia szyb. Czekam ok.15 minut, po czym ostro przepalam sporą ilością drobnego,suchego drewna i kartonami. Większość nawarstwień pięknie sama odpada, a pozostałe można ładnie usunąć szczotką i szpachelką. Smoła pewnie też uległaby wypaleniu, tym bardziej trochę rozpuszczona ropą. W moim kotle przy tak ostrym paleniu z dużym płomieniem dodatkowo czyszczę komin, płomienie wpadają aż do czopucha i tylko słyszę jak furczy. Pożaru komina się nie boję, bo nie ma tam się co zapalić.
jaca67 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor #24 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Mam pytanko czy ktoś używa katalizatora do spalania sadzy "spalsadz" a jeśli tak to czy da się tym usunąc substancje smoliste w piecu bo w niektórych miejscach jest to prawie niemozliwe . Dziś był kominiarz sadzy i spieków niewiele może z 1kg myślałem że bedzie gorzej ale tak naprawde to tylko 2 miesiące przepalania zobaczymy jak bedzie na wiosnę
jameess Opublikowano 6 Grudnia 2012 #25 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Kiedyś W Leoy-u oglądałem te piece, Jak dla mnie to wielkie G, takie samo jak w CAsto tylko że inaczej pomalowane. Panowie, jak nie chcecie mieć smoły to wywalać wentylatory, montować miarkowniki i palić od góry. W innym przypadku smoła będzie zawsze, a szczególnie przy paleniu z wentylatorem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.