kociołsam Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor #126 Opublikowano 15 Lutego 2015 Witam po długiej przerwie system działa a tu zbiornik po ocynku W sumie jakieś 900l będzie W zeszłym roku w 2 domku nawalił ,,junkers '' skasowałem go i instalacje CW podłączyłem pod solki . Musiałem lecieć do gazowni o zmniejszenie rachunków za gaz .Instalacja super działa i bez awarii. Bedzie teraz szła 4 sezon
szari Opublikowano 20 Lutego 2015 #127 Opublikowano 20 Lutego 2015 Byś zasobnik postawił w pionie woda miała by szansę się rozwarstwić zimna na dole - gorąca na górze i cwu starczało by na dłużej.
kociołsam Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor #128 Opublikowano 20 Lutego 2015 Kolego po 1 jest to magazyn latem a nie zbiornik solarny 2 Jest to zbiornik z wężownicą dla zasilania z CO i jest tam wymiennik rurowy prosty więc leżący 2 wisi pod sufitem więc nie ma miejsca na stojący 3 Woda i tak się rozwarstwia mierzone termometrem bo jest dość duża średnica 4 z tych powodów lepsza opcja stojąca :)
kociołsam Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor #129 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Witam po długiej przerwie . Solki pięknie banglały ale , po podłączeniu drugiego domu czasami braknie mi wody np jak przez 3 dni nie ma słonka ponieważ doszły 2 kuchnie i 2 łazienki. A w przyszłości chcę podłączyć jeszcze pralkę pod ciepłą wodę a prań dziennie około 5-8 więc pobór znaczny dojdzie Problem polega na tym że ,,kucharki '' pobierają dużo wody myją sobie pod bieżącą wodą no i tej wody idzie trochę . Mam plan taki ; do istniejącej instalacji chcę podłączyć 1 orginalny panel który dostałem z firmy za fri. Pomysł jest taki czy go dać w szereg czy równolegle .Myślę żeby puścić zasilanie przez niego a potem do istniejących paneli . Dlatego woda podgrzeje się wstępnie w nim i poleci na pozostałe jak było . Powód jest taki bo panele mają różne przepływy tzn opory podejrzewam że orginał będzie mały opór więc będzie słabo pchało przez pozostałe . Co do temperatury to nie obawiam się [ przegrzania] bo mam w zbiorniku karbowaną fi 22mm 20 mb.Następnie chcę zamontować zawór termostatyczny na 50C. na wylocie cwu Jeśli było by konieczne mogł bym jeszcze zmienić alupexy do zbiornika z fi 16 na fi 22 Ale tak myślę ze jak by tak podłączyć jak piszę to zbyteczne . Po co powiększać ilość płynu .Magazyny około 3x 300 litrów pokolei Co wy na to ?
InzyinerProjektant Opublikowano 13 Stycznia 2016 #130 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Tutaj opisałem jak wykonałem domowej roboty solar do CO ale można zastosować do CWU. Na razie działa, ok.maksymalna temperatura wody to 52 st C w słoneczne dni. opis projektu na link -> https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19864-kolektory-s%C5%82oneczne-ze-starych-grzejnik%C3%B3w/ Do CWU buduje mniejsze panele dla przyjaciół. Wrzucę zdjęcia jak mi je zgrają na komputer.
kociołsam Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor #131 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Vernal dzieki za zainteresowanie . Admin zablokował pw wiec; dzieki za zainteresowanie ale po ptokach dzis odpowietrzylem już podłączone . Ale tez tak myslałem. Ale patrzyłem jakie są przeplywy przez hawelexa i moje ; wiec moje dają bardzo duzy opór w przeplywie hawelex prawie zaden .Wiec dałem tak jak pisałem łatwo sie on odpowietrza niz moje . Moje są też dobrze odizolowane cieplnie wełna chyba 50mm + płyta osb wiec nie bedzie zle . Tak jak myślałem jakby były połaczone w szerg to by przepływ omijał te moje kolektory i by była lipa . Wyszła niezła bateryjka ok 10m2 na 300l zbiornika :blink:
Hermogenes Opublikowano 16 Stycznia 2016 #132 Opublikowano 16 Stycznia 2016 A"co tam kto tam" za Twoimi plecami puszcza w atmosferę zanieczyszczenia? .poz Hermogenes
kociołsam Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor #133 Opublikowano 16 Stycznia 2016 UPS........ przyłapałeś mnie ................. sąsiad grzeje gazem od lat ja na ruskim miale .........hm musze zrobic fotke mojej lufy bo mialem zarzuty o truciu [ z forum]. Niestety u mnie ni ma takich pufów
marcin Opublikowano 16 Stycznia 2016 #134 Opublikowano 16 Stycznia 2016 ...Admin zablokował pw wiec... Mogę prosić o informację o co chodzi?
InzyinerProjektant Opublikowano 18 Stycznia 2016 #135 Opublikowano 18 Stycznia 2016 kociołsam jaką temperaturę osiągasz wody na wyjściu z tej konstrukcji?
kociołsam Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor #136 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Kiedyś na chyba na 2 panelach latem chyba maj na 2 biegu pompa miałem 100C dziś na 4 panelach było 65C pompa max na 3 biegu ale chyba było coś słabo odpowietrzone pierwsze odpalenia po modyfikacji Zagotować to nie problem jeśli chodzi o wyjście bo o to pytasz Na obecnych hulam od wczoraj jeśli przyjdzie jutro słonko to sprawdze Mam bardzo duze pobory w ciągu dnia i wieczora wiec taka max temp nie jest u mnie wyznacznikiem , Mi zależy na duzej ilości wody na max do 50C Wole miec dużo wody w niskiej temp
kociołsam Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor #137 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Tak jak obiecałem; Ale coś mi nie pasuje bo pompa na maxa na 3 biegu zimą zawsze na 2 b miałem ok 40C coś wysoka o tej porze roku czyżby dodanie tego panela tak wiele zmieniło? Jeśli tak zostanie to oj gorąco bedzie latem B) A tak z komina leci u mnie na najtańszym miale ruskim przy minus 3C w powietrzu . Sąsiad na gazie gorzej paruje :( Dymu zero troszkę pary
qprmark Opublikowano 10 Lutego 2016 #138 Opublikowano 10 Lutego 2016 Malutkimi kroczkami do przodu . Upchnołem w 2 skrzyniach 50 m alupex jeszcze radiatory i z blachy obicie i szyba i gotowe.Mam takie pytanie ; chce zrobić zbiornik z wymiennikliem mam dostęp do rur fi 40 x130 cm sztuk do oporu Jaka wielkość tzn na ile litrów budować na wielkość 2 solary 50 m alpex 16 wym 250x 125 cm 2 sztuki. I czy silikon jest lepszym przewodnikiem ciepła jak powietrze ? bo nie wiem czy nie dawać na sucho ? Będe prubował wyginać radiatory na półokrągło ale nioe wiem czy się uda jak na fotce ale zakładane zgóry a nie z dołu.Jak wielkość naczynia wyrownawczego na płyn tak z 8-10 % wystarczy? licze że w obiegu będzie ok 10 l to naczynie z 1,5-2 litry będzie OK?Będe wdzięczny za dobre rady Testowałeś kolektory z pexem czy wylądowały na śmietniku? Jestem przed budową kolektora i mam ponad 100m pex w różnych odcinkach. Trafiłem na temat http://www.itawk.com/?page=solar_heating_system_shs_1 i zastanawiam się czy te testy są rzeczywiste.
kociołsam Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor #139 Opublikowano 10 Lutego 2016 Alupex poszedł na instalację nie nadaje się bo słaba przewodność cieplna, muszą być proste odcinki aby przymocować radiatory Jestem zadowolony z grzejników i je polecam [kupiłem nowe z licytacji z ryską albo bez kratki za pare groszy] Mam 1 hawelexa i powiem nie są tak rewelacyjne.I mamy we firmie I powiem ci że moje grzeją lepiej Może dlatego że mam więcej m2 /100l zbiornika Jak ja budowałem to były po ponad 1500zł sztuka Teraz gdzieś widziałem po 850zł Więc szkoda się bawić jak potrzeba 2 -3 sztuki Powiem tak Jak bym miał robić jeszcze raz to bym kupił gotowe za takie pieniądze i nie bawił bym się .
kociołsam Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor #140 Opublikowano 11 Lutego 2016 Po 600 zł masz polskie na aledrogo Brał bym jeden wiecej i szkoda roboty Sam się zastanawiam czy nie dokupić i wspomagać wiosna jesień CO bo o zimie to zapomnieć
qprmark Opublikowano 11 Lutego 2016 #141 Opublikowano 11 Lutego 2016 Z przesyłką około 800 zł. Na razie nie dostałem kart technicznych ani nazw producentów kolektorów od sprzedawców. W tej cenie wykonam cały układ z pompką, sterownikiem, zabezpieczeniami i glikolem, bo posiadam wszystkie materiały na kolektor. Zrobię test jak osoba w linku. Jak nie wypali pozostaje zakup, bo na kolektorach z grzejników już zjadłem zęby, robiąc instalacje u rodziców :) U mnie kolektor będzie podłączony do zbiornika 120l dwupłaszczowego.
kociołsam Opublikowano 17 Marca 2016 Autor #142 Opublikowano 17 Marca 2016 Dzisiaj było piekne słonko napompowało 69C latem walnie pewnie ze 100C na luzie Czekają mnie 2 przeróbki 1 zawór termostatyczny 2 jakiś obieg mieszajacy przy temp 99-100C
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.