Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po długiej przerwie system działa a tu zbiornik po ocynku W sumie jakieś 900l będzie  W zeszłym roku w 2 domku nawalił ,,junkers '' skasowałem go i instalacje CW podłączyłem pod solki . Musiałem lecieć do gazowni o zmniejszenie rachunków za gaz .Instalacja super działa i bez awarii. Bedzie teraz szła 4 sezon

post-39699-0-33178600-1424013735_thumb.jpg

Opublikowano

Kolego po 1 jest to magazyn latem a nie zbiornik solarny 2 Jest to zbiornik z wężownicą dla zasilania z CO i jest tam wymiennik rurowy prosty więc leżący 2 wisi pod sufitem więc nie ma miejsca na stojący 3 Woda i tak się rozwarstwia mierzone termometrem  bo jest dość duża średnica 4 z tych powodów lepsza opcja stojąca :)

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam po długiej przerwie .

Solki pięknie banglały ale , po podłączeniu drugiego domu czasami braknie mi wody np jak przez 3 dni nie ma słonka ponieważ doszły 2 kuchnie i 2 łazienki. A w przyszłości chcę podłączyć jeszcze pralkę pod ciepłą wodę a prań dziennie około 5-8 więc pobór znaczny dojdzie Problem polega na tym że ,,kucharki '' pobierają dużo wody myją sobie pod bieżącą wodą  no i tej wody idzie trochę . Mam plan taki ; do istniejącej instalacji chcę podłączyć 1 orginalny panel który dostałem z firmy za fri. 

Pomysł jest taki czy go dać w szereg czy równolegle .Myślę żeby puścić zasilanie  przez niego a potem do istniejących paneli . Dlatego woda podgrzeje się wstępnie w nim i poleci na pozostałe jak było . Powód jest taki bo panele mają różne przepływy tzn opory podejrzewam że orginał będzie mały opór więc będzie słabo pchało przez pozostałe . Co do temperatury to nie obawiam się [ przegrzania] bo mam w zbiorniku karbowaną fi 22mm 20 mb.Następnie chcę zamontować zawór termostatyczny na 50C. na wylocie cwu

Jeśli było by konieczne mogł bym jeszcze zmienić  alupexy do zbiornika z fi 16 na fi 22 Ale tak myślę ze jak by tak podłączyć jak piszę to zbyteczne . Po co powiększać ilość płynu .Magazyny około 3x 300 litrów pokolei

Co wy na to ?

post-39699-0-00734900-1450094200_thumb.jpg

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Tutaj opisałem jak wykonałem domowej roboty solar do CO ale można zastosować do CWU.

Na razie działa, ok.maksymalna temperatura wody to 52 st C w słoneczne dni.

opis projektu na  link ->  https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19864-kolektory-s%C5%82oneczne-ze-starych-grzejnik%C3%B3w/

Do CWU buduje mniejsze panele dla przyjaciół.

Wrzucę zdjęcia jak mi je zgrają na komputer.

Opublikowano

Vernal dzieki za zainteresowanie . Admin zablokował pw wiec;

dzieki za zainteresowanie ale po ptokach dzis odpowietrzylem już podłączone . Ale tez tak myslałem. Ale patrzyłem jakie są przeplywy przez hawelexa i moje ; wiec moje dają bardzo duzy opór w przeplywie hawelex prawie zaden .Wiec dałem tak jak pisałem łatwo sie on odpowietrza niz moje . Moje są też dobrze odizolowane cieplnie wełna chyba 50mm + płyta osb wiec nie bedzie zle . Tak jak myślałem jakby były połaczone w szerg to by przepływ omijał te moje kolektory i by była lipa .

Wyszła niezła bateryjka ok 10m2 na 300l zbiornika :blink:post-39699-0-98880700-1452966497_thumb.jpg

Opublikowano

UPS........ przyłapałeś mnie ................. sąsiad grzeje gazem od lat ja na ruskim miale .........hm musze zrobic fotke mojej lufy bo mialem zarzuty o truciu [ z forum]. Niestety u mnie ni ma takich pufów

Opublikowano

...Admin zablokował pw wiec...

Mogę prosić o informację o co chodzi?

Opublikowano

kociołsam jaką temperaturę osiągasz wody na wyjściu z tej konstrukcji?

Opublikowano

Kiedyś na chyba na 2 panelach latem chyba maj na 2 biegu pompa  miałem 100C dziś na 4 panelach było 65C pompa max na 3 biegu ale chyba było coś słabo odpowietrzone pierwsze odpalenia po modyfikacji

Zagotować to nie problem jeśli chodzi o wyjście bo o to pytasz

Na obecnych hulam od wczoraj jeśli przyjdzie jutro słonko to sprawdze

Mam bardzo duze pobory w ciągu dnia i wieczora wiec taka max temp nie jest u mnie wyznacznikiem , Mi zależy na duzej ilości wody na max do 50C

Wole miec dużo wody w niskiej temp                                                                               

Opublikowano

Tak jak obiecałem;

Ale coś mi nie pasuje  bo pompa na maxa na 3 biegu  zimą zawsze na 2 b miałem ok 40C  coś wysoka o tej porze roku czyżby dodanie tego panela tak wiele zmieniło? Jeśli tak zostanie to oj gorąco bedzie latem B)

A tak z komina leci u mnie na najtańszym miale  ruskim  przy minus 3C w powietrzu . Sąsiad na gazie gorzej paruje :(

Dymu zero troszkę pary

post-39699-0-83849200-1453206555_thumb.jpg

post-39699-0-58509900-1453206779_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Malutkimi kroczkami do przodu . Upchnołem w 2 skrzyniach 50 m alupex jeszcze radiatory i z blachy obicie i szyba i gotowe.Mam takie pytanie ; chce zrobić zbiornik z wymiennikliem mam dostęp do rur fi 40 x130 cm sztuk do oporu Jaka wielkość tzn na ile litrów budować na wielkość 2 solary 50 m alpex 16 wym 250x 125 cm 2 sztuki. I czy silikon jest lepszym przewodnikiem ciepła jak powietrze ? bo nie wiem czy nie dawać na sucho ? Będe prubował wyginać radiatory na półokrągło ale nioe wiem czy się uda jak na fotce ale zakładane zgóry a nie z dołu.Jak wielkość naczynia wyrownawczego na płyn tak z 8-10 % wystarczy? licze że w obiegu będzie ok 10 l to naczynie z 1,5-2 litry będzie OK?Będe wdzięczny za dobre rady

Testowałeś kolektory z pexem czy wylądowały na śmietniku?

Jestem przed budową kolektora i mam ponad 100m pex w różnych odcinkach. Trafiłem na temat http://www.itawk.com/?page=solar_heating_system_shs_1

i zastanawiam się czy te testy są rzeczywiste.

Opublikowano

Alupex poszedł na instalację nie nadaje się bo słaba przewodność cieplna, muszą być proste odcinki aby przymocować radiatory

Jestem zadowolony z grzejników i je polecam [kupiłem nowe z licytacji z ryską albo bez kratki za pare groszy] Mam 1 hawelexa i powiem nie są tak rewelacyjne.I mamy we firmie  I powiem ci że moje grzeją lepiej Może dlatego że mam więcej m2 /100l zbiornika Jak ja budowałem to były po ponad 1500zł sztuka Teraz gdzieś widziałem po 850zł  Więc szkoda się bawić jak potrzeba 2 -3 sztuki

Powiem tak Jak bym miał robić jeszcze raz to bym kupił gotowe za takie pieniądze  i nie bawił bym się .                 

Opublikowano

Po 600 zł masz polskie na aledrogo Brał bym jeden wiecej i szkoda roboty

Sam się zastanawiam czy nie dokupić i wspomagać wiosna jesień CO bo o zimie to zapomnieć

Opublikowano

Z przesyłką około 800 zł. Na razie nie dostałem kart technicznych ani nazw producentów kolektorów od sprzedawców.

W tej cenie wykonam cały układ z pompką, sterownikiem, zabezpieczeniami i glikolem, bo posiadam wszystkie materiały na kolektor.

Zrobię test jak osoba w linku. Jak nie wypali pozostaje zakup, bo na kolektorach z grzejników już zjadłem zęby, robiąc instalacje u rodziców  :)

U mnie kolektor będzie podłączony do zbiornika 120l dwupłaszczowego.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzisiaj było piekne słonko napompowało 69C latem walnie pewnie ze 100C na luzie

Czekają mnie 2 przeróbki

1 zawór termostatyczny

2  jakiś obieg mieszajacy przy temp 99-100C

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.