kobi033 Opublikowano 10 Maja 2012 #1 Opublikowano 10 Maja 2012 planowałem schemat jak poniżej ale kupiłem piec ze sterowaniem pogodowym Buderus G115 olejowy z zasobnikiem Logalux 135l więc zawór z siłownikiem i pogodówką będzie chyba zbędny w tych okoliczościach, wszędzie ogrzewanie podłogowe- parter i poddasze - rozdzielacze z rotametrami może ktoś z was sprawdzić i ewentualnie poprawić mi ten schemat do pieca z pogodówką? Cytuj
kobi033 Opublikowano 23 Maja 2012 Autor #2 Opublikowano 23 Maja 2012 wstawiłem zawór 4D bo wyczytałem że zapewnia lepszą ochronę kotła przed korozją napiszcie czego jeszcze brakuje na rysunku i w którym miejscu - będę na bieżąco poprawiał 1- zawór zwrotny dla CWU wstawić przed pompą czy za? 2- zawór zwrotnu dla CO wstawić przed 4D czy dopiero za pompą? 3- w którym miejscu podłączyć naczynie przeponowe grupa bezpieczeństwa jest zamontowana na kotle Cytuj
Gość mak Opublikowano 25 Maja 2012 #3 Opublikowano 25 Maja 2012 Właściwie wszystkie schematy które zaproponowałeś "mogą" być poprawne. Problem jak zwykle tkwi w szczegółach i u Ciebie są to 4 obwody podłogówki. I bez odrobiny matematyki prawdopodobnie się nie obejdzie (trzeba sprawdzić wymagane przepływy dla podłogówki i porównać z wydajnością pompy). Nie chcę nic przesądzać bo danych wyjściowych nie znam, ale jest duże prawdopodobieństwo że na jednym obiegu grzewczym układ działał nie będzie, i trzeba będzie go podzielić na dwa obiegi i zastosować sprzęgło. Jeżeli tak będzie to najlepiej zastosować divicony z zaworem 3D na każdy obieg (oczywiście sterowane pogodowo). Kotły olejowe mają przeważnie podwójne króćce zasilania i powrotu i do podłaczenia podgrzewacza można wykorzystać dugi zestaw króćów na kotle. Dla zapobiegania grawitacji trzeba stosować tzw hamulec grawitacyjny czyli zwrotny zawór sprężynowy montowany przed pompą cosię tyczy i CO i cwu. Naczynie przeponowe przeważnie na powrocie Cytuj
kobi033 Opublikowano 25 Maja 2012 Autor #4 Opublikowano 25 Maja 2012 obiegów podłogówki jest więcej, w sumie około 600m rury x-pert S5+ 16x2 u znajomego 700 m chodzi na jednej pompie i jest ok dołożyłem zawory zwrotne i naczynie do c.o podobno będzie potrzebne też nacznie przeponowe 8l do c.w.u. czy wstawić je również na powrocie z zasobnika (135l) do pieca? czy w którymś miejscu jest jeszcze potrzebny zawór zwrotny? Cytuj
sambor Opublikowano 25 Maja 2012 #5 Opublikowano 25 Maja 2012 obiegów podłogówki jest więcej, w sumie około 600m rury x-pert S5+ 16x2 u znajomego 700 m chodzi na jednej pompie i jest ok U mnie 1 pompa 25/40 na 2 biegu obsługuje 14 obw podłogówki - ok 1100m rury PEX16 ( w sumie 140m2 podłogi), Problem jest tylko w regulacji poszczególnych pętli . Pozdrawiam Cytuj
kobi033 Opublikowano 29 Maja 2012 Autor #6 Opublikowano 29 Maja 2012 możesz opisać pokrótce ten problem z regulacją? Cytuj
kobi033 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor #7 Opublikowano 5 Czerwca 2012 czy zawór zwrotny też jest potrzebny przed zaworem 4D tak żeby pompa ładująca zasobnik nie ciągnęła wody przez ten zawór tylko z kotła? czy zawór zwrotny umieszczony przed pompą nie będzie jej utrudniał pracy? Cytuj
vernal Opublikowano 5 Czerwca 2012 #8 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Żeby 4D spełniał swoją funkcję, to musi być blisko kotła a nie tak jak narysowałeś. Obiego kotłowy musi być co najmniej 5/4 jak też sam zawór. Zawory zwrotne należy umieścić za pompami - czyli mają być 2 szt. i wystarczy. Cytuj
kobi033 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor #9 Opublikowano 28 Czerwca 2012 kotłownia została wykonana proszę o uwagi pomijając walory estetyczne,luźne kable, braki izolacji itp. Cytuj
sambor Opublikowano 29 Czerwca 2012 #10 Opublikowano 29 Czerwca 2012 (edytowane) A zawór 4-drogowy to czemu ma służyć? Wg normy DIN nr...... nie pomnę teraz numeru, zabezpieczenie przed niską temp powrotu jest potrzebne dla kotłów gazowych i olejowych gdy ilość wody w obiegu przekracza 50l/kW mocy kotła czyli dla kotła 20kW zabezpieczenie przed zimnym powrotem jest przy pojemności układu ponad 1000l. -wyciąg z instrukcji niemieckich kotłów - " Für Heizungsanlagen mit Wasserinhalten größer als 20 Ltr./ kW Heizleistung muss eine Rücklauftemperaturanhebung vor- gesehen werden. Die minimale Rücklauftemperatur beträgt bei Heizkesseln mit Ölgebläsebrenner oder bei Gasheizkesseln mit atmosphärischem Brenner 30°C und bei Heizkesseln mit Gasge bläsebrenner 40°C." Czyli praktycznie sterowanie pompami kotła załącza sie przy temp. 30 lub 40C w zależności od rodzaju kotła. - to pilnuje automatyka kotła , którą kupujesz z kotłem. Po za tym ładna kotłownia tylko potrzeba wyczystki na skropliny, chyba że jest z drugiej strony ściany oraz brak uszczelnienia wejścia do komina. Pozdrawiam Edytowane 29 Czerwca 2012 przez sambor Cytuj
Gość mak Opublikowano 29 Czerwca 2012 #11 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Brak zaworu bezpieczeństwa i zaworu zwrotnego na zasilaniu podgrzewacza cwu (przynajmniej ich nie widać). Cytuj
kobi033 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor #12 Opublikowano 29 Czerwca 2012 A zawór 4-drogowy to czemu ma służyć? Wg normy DIN nr...... nie pomnę teraz numeru, zabezpieczenie przed niską temp powrotu jest potrzebne dla kotłów gazowych i olejowych gdy ilość wody w obiegu przekracza 50l/kW mocy kotła czyli dla kotła 20kW zabezpieczenie przed zimnym powrotem jest przy pojemności układu ponad 1000l. -wyciąg z instrukcji niemieckich kotłów - " Für Heizungsanlagen mit Wasserinhalten größer als 20 Ltr./ kW Heizleistung muss eine Rücklauftemperaturanhebung vor- gesehen werden. Die minimale Rücklauftemperatur beträgt bei Heizkesseln mit Ölgebläsebrenner oder bei Gasheizkesseln mit atmosphärischem Brenner 30°C und bei Heizkesseln mit Gasge bläsebrenner 40°C." Czyli praktycznie sterowanie pompami kotła załącza sie przy temp. 30 lub 40C w zależności od rodzaju kotła. - to pilnuje automatyka kotła , którą kupujesz z kotłem. Po za tym ładna kotłownia tylko potrzeba wyczystki na skropliny, chyba że jest z drugiej strony ściany oraz brak uszczelnienia wejścia do komina. Pozdrawiam więc temperatura powrotu np. 30 C nie będzie szkodliwa dla tego kotła? wszędzie jest podłogówka projektowana na temp. średnią 35 C wyczytałem na forum że temperatura powrotu powinna wynosić około 50 C wyczystka na skropliny jest po drugiej stronie ściany wraz z podłączeniem do kanalizacji chciałem dołożyc jeszcze (jako zabezpieczenie temperaturowe podłogówki) termostat przylgowy za pompą c.o. ustawiony na 50 C który ją wyłączy np. w razie przypadkowego przestawienia zaworu 4D - może tak być? czopuch tylko przymierzony czy nie koliduje z rurkami - nad uszczelnieniem myślę (znaczy czytam forum :-) ) Brak zaworu bezpieczeństwa i zaworu zwrotnego na zasilaniu podgrzewacza cwu (przynajmniej ich nie widać). grupa bezpieczeństwa jest z prawej strony kotła u góry ( zawór 2.5 bar, manometr, odpowietrznik), a zawór zwrotny za pompą ładującą zasobnik c.w.u. zawór zwrotny za pompą c.o. tez jest dzięki za uwagi może jeszcze coś wypatrzycie Cytuj
sambor Opublikowano 30 Czerwca 2012 #13 Opublikowano 30 Czerwca 2012 (edytowane) Co to temp powrotu to jeżeli jest oryginalny sterownik to on nie pozwoli na obniżenie tepm poniżej zadanej (minimalnej) na kotle. Ten cytat pochodzi z instrukcji sterownika R-3 dla kotłów Wolfa. sam mam kocioł wolfa na gaz i żadnych dodatkowych zaworów 3 i 4 drogowych w układzie pracy nie przewidziano . Natomiast jeżeli taki kocioł pracuje z buforem to powinna być regulacja ( stabilizacja ) temp powrotu na kocioł. Zobacz na stronie firmowej producenta lub w instrukcji kotła. Zabezpieczenie przed nadmiernym wzrostem temp wody na podłogówce jest jak najbardziej wskazane. Pozdrawiam PS Powinien być zawór 3 drogowy ale jeżeli zamontowałeś zawór 4-drog. to zostaw , od przybytku głowa nie boli. Edytowane 30 Czerwca 2012 przez sambor Cytuj
kobi033 Opublikowano 1 Lipca 2012 Autor #14 Opublikowano 1 Lipca 2012 z tej tabeli chyba wynika że sterownik (2105) sam zapewnia ochronę pieca przy palniku jednostopniowym (taki mam) w instrukcji sterownika pisze że jedna z funkcji to "ochrona przed kondensacją" ciekawe jak to działa ? - potrzebuję temperaturę zasilania ok 40C to temp. powrotu będzie ok.30C - jak sterownik czy kocioł poradzą sobie z taką temperaturą? ta kotłownia to mój pierwszy kontakt z hydrauliką więc mogę zadawać "dziwne" pytania :-) pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi