Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

mam takie pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.

Mianowicie - jest dom bliźniak, piwnica-parter-piętro i drugie piętro, po jednej stronie bliźniaka jest zrobione ogrzewanie i wystawione rurki w kotłowni zasilanie i powrót po to aby wpiąć się na drugą stronę i ogrzewać z jednego kotła jedną całą połowę i w drugiej tylko parter(na pareterze ma być bar i chodzi aby z jednego kotła ogrzać parter po jednej i drugiej stronie). Mam już dwie wizję jak to zrobić:

1. normalnie wpiąć się w instalację za pompą (tańsze rozwiązanie ale w jednej instalacji jest glikol)

2. Wpiąć się za pmocą wymiennika i dołożyć jeną pompę za wymiennikiem (dużo droższa sprawa ale obiegi się nie łączą i z jednej strony może być glikol a z drugiej woda i naczynia wyrównawcze nie muszą być na jednym poziomie)

Instalacja jena i druga na rozdzielaczach czyli zamykam rozdzielacze na poziomach które mają nie grzać i odkręcam na parterze.

zmieszczam bardzo szybko narysowany schemat bez wymiennika, czy dobrze rozumuje?

a nasuwa mie się jeszcze pytanie jak to zrobić żeby grzało też CWU?

proszę o podpowiedź ewentualnie jakiś poglądowy schemacik.

Z góry dziękuje i Pozdrawiam.

post-15877-0-47681800-1334332868_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jaka powierzchnia całkowita? ten 25kw może być mało ale mozna to podzielić ja tak mam . Grzeje 2 domy 1 kotłem i jest ok. Myśle im prościej tym lepiej Po co komplikować wymiennikiem ciepła ? lepiej zastosować elektrozawory sterowane termostatami , podzielić na 2 obwody + zawór 3d do cwu Jedna pompa na wszystko wtedy wystarczy mniej prądu i mniej komplikacji 1 naczynie wystarczy I wtedy kocioł lekko pociągnie wszystko w mrozy jeśli ci takie coś by przypasiło moge ci zrobić jakiś schemat jak u mnie to wygląda. A oba domy sterowane są w automacie przez termostaty pokojowe. ustawione na 20C w każdej chwili można wyłaczyć dowolny obwód wyłacznikiem przy termostacie pokojowym . kocioł chodzi w podtrzymaniu nie trzeba gasić i podpalać na nowo. jak w kturymś obwodzie jest większe zapotrzebowanie na ciepło można to ustawić priorytetowo [ ten obwód] Kocioł z podajnikiem?

Edytowane przez kociołsam
  • Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Witam

Kolego @kociołsam ten schemat twojej instalacji to ja prosiłem ok miesiąca wstecz , obiecałeś że podasz i nie podałeś.

Może wreszcie spełnisz swoje obietnice i pokażesz ten schemat 2 domy na 1 pompie i 2 termostatach

Podobnie jak @Andrzej_W_ nie mam nic do ciebie ale trzeba być słownym.

Pozdrawiam

Opublikowano

dzięki za pomoc!

już obczaiłem temat, racja im prościej tym lepiej.

Zaraz za wyjściami z kotła dam zawory śrubunkowe i trójnik żeby się wpiąć z centralnym z drugiego kotła, wtedy jak będzie miało grzazć z tamtego kotła to odcinam ten kocioł zaworami a zailanie dochodzi z drugiego bez rzadnych termostatów i kombinowania, bo chodzi o to, że ten parter z drugiego kotła będzie ogrzewany wtedy jak w kotle docelowym nie będzie się paliło.

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

dzięki za pomoc!

już obczaiłem temat, racja im prościej tym lepiej.

Witam

Ale pamiętaj o bezpieczeństwie pracy całej instalacji.- Wszystkie połączenia i obejścia muszą być zgodnie ze sztuką

Pozdrawiam

Edytowane przez sambor