Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!

Chciałbym prosić o pomoc, sugestie i odpowiedzi na nurtujące mnie pytania dotyczące ogrzewania budowanego przeze mnie domu- oto projekt mojego domu

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Dziekanowice-3/a,s_pd,idp,10421.html

Pow. użytkowa ok. 130m2. zmiany jakie wprowadziłem to przeniesienie kotłowni do garażu przedzielonego ścianką działową, w miejscu kotłowni będzie łazienka, a pokój 1,4 jest połączony z 1,5 i będzie tam przeniesiona kuchnia.

Pozostałe pomieszczenia bez zmian.

ocieplenie- podłoga styropian 10 cm, ściany 15 cm, poddasze 30cm.

poza kuchnią i łazienką na dole gdzie bedzie ogrzewanie podłogowe w pozostałych pomieszczeniach będą grzejniki purmo lub kermi.

Chciałbym ogrzewać dom piecem miałowym, bez podajnika, zbiornik na ciepła wodę 120l oraz jako alternatywne źródło na chłodniejsze dni jesienno wiosenne używać kominka z płaszczem wodnym.

Wstępnie myślę o takich piecach:

http://www.fuego.pl/go/_info/?id=374

http://www.instalacje24h.pl/kociol-elektromet-eko-kwr-20kw(3,17216,5948).aspx

http://www.praktiker.pl/produkt,35427,442/kociol_zasypowy_eko-kwr__20kw__elektromet__410-20-100.html#produkt_opis_cechy

i pierwsze pytanie jaką dobrać moc kotła? wystarczy 20 kv? co sądzicie o tych producentach?

Sprawa kominka z płaszczem wodnym jest bardziej skomplikowana - wybiorę prawdopodobnie wkład firmy Lechma lub Makroterm ale niewiem jak dobrać moc, rozmawiałem z kilkoma osobami i doradzają od 11 do 23 kv. Czy ma ktoś konkretne doświadczenie w tej kwesti i może mi coś doradzić? Czy jest to dobry układ? A może jakieś inne ciekawe propozycje?[/b]

Opublikowano

Witam

Pytanie z innej beczki gdzie będziesz ten miał składował, pomyśl o drodze dostawy miału do kotłowni,

Noszenie miału i popiołu przez cały dom jest upierdliwe.

.Może dodatkowe drzwi z kotłowni do garażu. lub zamiast okna - drzwi bezpośrednio na zewnątrz.

Kocioł musisz dobrać także do powierzchni kotłowni - musi się w niej zmieścić, a do kotła komin o odpowiednim przekroju.

Pozdrawiam

Opublikowano

Sambor bardzo dobre pytanie postawił. Co tu dodać widać że nie szanujesz swoich pieniędzy, jak już kupujesz projekt domu to trzeba było kupić z kotłownią na paliwa stałe , a po Twoich przeróbkach dom będzie jak nie z tej epoki, i nie wiem czy chciałbym zamienić garaż na kotłownię, pokój z łazienką na kuchnię a kotłownię na łazienkę. Mnie się to nie podoba (opinia całkowicie subiektywna), ale ja nie będę tam mieszkał.

Opublikowano

Kotłownia w garażu będzie miała osobne wejście z zwenątrz tak jak widac na rzucie parteru, żadnego transportu opału przez dom nie będzie. Co do przeróbek decyzja zapadła, więc wróćmy do tematu :rolleyes:

Jaką dobrać moc pieca i kominka do tej powierzchni i czy są to dobrzy producenci tych urządzeń?

Grzejniki planuję zakupić Purmo lub Kermi o mocach ok. 100W/m2, a w kuchni i łazience na dole chyba zdecydują się na ogrzewanie podłogowe

Opublikowano

Odpowiedziałeś sobie na pytanie sam. Jak zsumujesz moc grzejników otrzymasz moc kotła + dodatek na podgrzewacz

Opublikowano

tak mówi teoria, z wyliczeń wyjdzie ok 14kW a jak jest w teorii? lepiej wziąć większy piec? Różnie też słyszałem o grzejnikach- niby dla nowobudowanych domów z podobnym ociepleniem jakie ja posiadam można wziąć mniejsze, inni mówią żeby "przewymiarować" grzejnik tzn. kupić większy ale nie grzać jego pełną mocą.

Jeżeli ktoś posiada jakieś doświadczenie w tym temacie to chętnie posłucham bo teorii już sobie trochę przyswoiłem :P

pozdrawiam