qwe Opublikowano 22 Września 2008 #1 Opublikowano 22 Września 2008 Witam Mam pytanie : Ustawione mam że pompka włącza się przy ok 42 stopniach i jak pójdę do domu no to w kuchni słysze jak rurka "pyka" (rozszerza się) czy to jest normalne i czy u was też tak jest ? Prosze o odp. Z góry dziękuje Cytuj
facioo Opublikowano 22 Września 2008 #2 Opublikowano 22 Września 2008 pierwsze słysze ze pompa pyka...U mnie nie pyka -/ Cytuj
qwe Opublikowano 22 Września 2008 Autor #3 Opublikowano 22 Września 2008 nie pompka tylko rurka miedziana tak "pyka" przy nagrzewaniu się, chodzi mi czy to normalne ? Cytuj
heso Opublikowano 22 Września 2008 #4 Opublikowano 22 Września 2008 Normalne. Pomaga dodanie w miejscu tarcia o uchwyt odrobiny np. smaru grafitowego. To pomaga też przy pykających grzejnikach, ktore przesuwają się na uchwytach. Sprawdż, czy to właśnie nie stukają grzejniki- dżwięk rozchodzi się po rurach. Cytuj
qwe Opublikowano 22 Września 2008 Autor #5 Opublikowano 22 Września 2008 ahaa :) dzięki za odp ja myślałem że to u mnie tak rurki pytaja przy nagrzewaniu :) Cytuj
adam Opublikowano 22 Września 2008 #6 Opublikowano 22 Września 2008 Takie pykające rurki,czy grzejniki,to bardzo dobra rzecz. Paliłem w starym piecu na okrągło,więc pykanie sygnalizowało mi,że piec za bardzo się nagle zaczyna nagrzewać.Byłem na to tak wyczulony,że w nocy mnie to budziło i dzięki temu nie dochodziło do zagotowania się wody.Podobnie było z zapachem,jaki wydzielają grzejniki przy większej temperaturze. Teraz mam kocioł z podajnikiem,więc czujność znacznie osłabła,bo i skoków temperatury nie ma. Jednak jak się 2 razy zdarzyło,że kocioł wygasł,to właśnie pykanie stygnącej instalacji obudziło mnie o 3 w nocy. Czy to groźne skrzywienie zawodowe? :) Cytuj
qwe Opublikowano 26 Września 2008 Autor #7 Opublikowano 26 Września 2008 a czy u innych występuje takie samo zjawisko co u mnie ?? Cytuj
qwe Opublikowano 28 Września 2008 Autor #8 Opublikowano 28 Września 2008 widze że nikt nie wypowiada się ;) Cytuj
heso Opublikowano 28 Września 2008 #9 Opublikowano 28 Września 2008 Możliwe, że sporo ludzi tak ma, ale nie zwraca na to uwagi. Ja mam i podobnie jak adam, dostaję tą drogą informacje. Mianowicie wiem, kiedy instalacja stygnie, bo wtedy też pyka. To sygnał do podłożenia do kotła... Cytuj
adam Opublikowano 28 Września 2008 #11 Opublikowano 28 Września 2008 Co ciekawe,doświadczone ucho rozróżni,po tym pykaniu,czy piec stygnie,czy rozgrzewa się,a jeśli tak,to czy rozgrzewa się gwałtownie,czy powoli.Same plusy z tego pykania. ;) Cytuj
qwe Opublikowano 29 Września 2008 Autor #12 Opublikowano 29 Września 2008 ahaa ;) po prostu zapytałem się ponieważ myślałem że u mnie tak jest :D dzieki za odp :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi