Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Regulacja Temp.w Pomieszczeniach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Chciałem sie dowiedzieć jak wyregulować lub czym temperaturę w domu.Konkretnie to chodzi mi oto,że praktycznie w każdym pomieszczeniu da się odczuć inną temperaturę,analogicznie duży pokój 20 metrowy jest chlodniejszy od kuchni 10 metrowej.Dlatego proszę o poradę co z tym zrobić,dodam że czytalem już na temat regulatora pokojowego ale on może być tylko w jednym pomieszczeniu zamontowany więc chyba nie spełni dobrze swojego zadania,natomiast termostaty na grzejniki sporo kosztują a do tego jest problem z temperaturą na powrocie co szkodzi znowu kociolkowi.Dodam że mam kocioł Defro Optima Comfort+ ze sterownikiem Tech ST-28 z możliwością podłączenia pokojówki oraz zamontowany sam zawór 4-drogowy ESBE.

Opublikowano

Jako, że masz wspólne zasilanie dla wszystkich grzejników, regulację możesz zastosować jedynie na grzejnikach (bateria termostatyczna).

A jeżeli chcesz zabezpieczyć kocioł przed zbyt niskim powrotem to proponuje regulator TECH-a również, ustawiając minimalna temperaturę powrotu. Oczywiście sterować będzie zamontowanym siłownikiem, a wcześniej zakupionym :D

http://www.tech-reg.com/tech-st430-produkty#

Opublikowano
  • Autor

Zapomniałem jeszcze napisać że mam pompę od CWU a nie widzę aby ten sterownik posiadał tą funkcję,chyba że coś źle zrozumiałem.

Opublikowano

Skoro nie przyszło ci do głowy żeby skorzystać z tabel przelicznikowych rozmiarów grzejników dla danych powierzchni na etapie realizacji inwestycji ogrzewania to teraz płacz albo płać i montuj zawory termostatyczne jak ci mądry przedmówca radzi bo wielu rozwiązań to ty już nie masz teraz !!!!!

Opublikowano
  • Autor

Jeśli chodzi o "dobranie" grzejników do pomieszczeń to wszystko zostało zrobione tak jak powinno czyli w pokoju 20-metrowym mam 20 żeberek aluminiowych gdzie 1 żeberko to ponoć według producenta od 1-1.5 metra kwadratowego przy czym ja mam dom budowany w latach 80-tych i jest jeszcze nieocieplony.

Opublikowano

Takie liczenie jest nic nie warte.

Ja bym zaczął od obliczenia zapotrzebowania na ciepło każdego pomieszczenia (OZC) i porównał to z grzejnikami (karty katalogowe). Dopiero wtedy będziesz wiedział czy grzejniki są dobrane prawidłowo. Ale nawet jeśli nie, to pozostaje spróbować wyregulować kryzy na grzejnikach i ewentualnie dorzucić zawory z głowicami termostatycznymi.

Ale niech się wypowiedzą spece.