kadziu Opublikowano 18 Listopada 2011 #1 Opublikowano 18 Listopada 2011 Witam serdecznie. Pisze do Was, ponieważ mam przeogromna prośbę do wszystkich, którzy posiadają odpowiednią wiedzę w tym temacie. Kopiłem mieszkanko w kamienicy (własnościowe)-42m Jest tam jedynie piec kaflowy, i brak cieplaj wody, dlatego wybór padł na piecyk gazowy. Zaplanowałem, ze montaż pieca i doprowadzenie gazu powerze fachowcom (itak potrzebne są uprawnienia-a ja ich nie posiadam), natomiast podłączenie grzejników chciałbym wykonać samemu-mn.sprawy finansowe. Instalacje chce zrobić z alupexa i wpuścić w ściany. Czytałem wiele podobnych i bardzo pomocnych postów, ale mimo wszystko postanowieniem założyć temat i opisać jak planuje to wykonać, żeby ktoś znający się a tym spojrzał fachowym okiem i doradził czy to dobrze kombinuje (dlatego bardzo proszę o wyrozumiałość) Zamierzam zaraz pod piecykiem zastosować skrzynkę z rozdzielaczem: Rozprowadzenie chciałbym zrobić wg. schematu: Mam dodatkowo 2 pytana: -czy rurki od rozdzielacza mogą iść obok siebie na wysokości dolnego przyłącza grzejnika? : -czy takie obejście jest w ogóle dopuszczalne Naczynie przeponowe posiada piec. Gdzie wstawia się zawór bezp.? Bardzo proszę o ocenę tego projektu oraz o pomocne rady. Naprawdę bardzo zależy mi na wykonaniu tego samemu. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 19 Listopada 2011 #3 Opublikowano 19 Listopada 2011 Już pomagają na wyjściu z pieca trójnik na górze zawór dalej do rozdzielacza ,przejście nad drzwiami do bani jak odpowietrzysz .Ja osobiście bym dał te rurki w podłodze .Odpowietrzniki na grzejnikach,czy piec ma filtr pompkę?poz Hermogenes 1 Cytuj
kadziu Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor #4 Opublikowano 19 Listopada 2011 (edytowane) Piecyk ma filtr i pompkę. Dziękuję za podpowiedz-rurki w miejscu drzwi puszcze wł wskazania posadzka. O co dokładnie chodzi z 3-nikiem? i jaki zawór-czy bezb? Odpowietrzniki to chyba każdy standardowy grzejnik ma? Edytowane 19 Listopada 2011 przez kadziu Cytuj
Hermogenes Opublikowano 19 Listopada 2011 #5 Opublikowano 19 Listopada 2011 Tak ZB przecie o to pytałeś ,co do grzejników z odpowietrznikami to różnie bywa ,nie było na rysunku więc myślałem że zapomniałeś.poz Hermogenes 1 Cytuj
kadziu Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor #6 Opublikowano 19 Listopada 2011 Dziękuję. Teraz jestem spokojniejszy, ze moja instalacja to nie całkowita porażka. Z ciekawości zapytam jak to powinno być zrobione? Znajduje wykonawce godzącego się ze ,,Co'' robię sam, wiec: 1)On zakłada wkład, piec itd. 2)ja robię Co i Cuw, 3)on przychodzi, odbiera i uruchamia-bije pieczęć, koniec tematu? 4)eksploatacja. Cytuj
kadziu Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor #7 Opublikowano 20 Listopada 2011 Jeśli możecie doradźcie jaki w miarę niedrogi i dobry piecyk wybrać na moje 42m2?( w granicy do 3 tysięcy-tradycyjny z zamknięta kom. spalania.) Cytuj
kadziu Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor #8 Opublikowano 30 Listopada 2011 Panowi pilna sprawa wiec proszę o pomoc. Czy ten rozdzielacz jest mi w ogóle potrzebny-każdy grzejnik będzie na zaworach. Czy mogę zamiast niego dać po wyjściu z pieca trójnik i tak: -w prawo idę na kuchnie i WC<2 grzejniki>, -w lewo na pokoj(tez 2grzejniki) Czy mogę wszystko wykonać w Alu pexie 16? Bardzo prosze o rade bo nie jestem hydraulikiem ale chce wykonać to samemu-ale nie metoda prób i błędów. poglądowy szkic Cytuj
Gość mak Opublikowano 30 Listopada 2011 #9 Opublikowano 30 Listopada 2011 Kocioł wiszący posiada na wyposażeniu naczynie przeponowe, zawór bezpieczeństwa i pompę. Rozdzielacz nie jest potrzebny. Wielkim problemem nie powinno być stopniowanie średnic, ale na trzy grzejniki to pewnie pex 16 też wystarczy. 1 Cytuj
snoop84 Opublikowano 30 Listopada 2011 #10 Opublikowano 30 Listopada 2011 Im mniej połączeń w podłodze tym lepiej. Rury Alupex z tego co pamiętam mona swobodnie wyginać więc zamiast kolan proponuje wygiąć rurę :D Czy rury muszą przebiegać idealnie przy ścianie? Czy może poprowadzić w podłodze pośrodku pomieszczenia?? Tzw. na skróty. Co do kotła no to każdy zapewne poda ci innego producenta :D Najlepiej sprawdź z którego producenta masz najwięcej serwisantów w okolicy. Ps. Kup najlepiej kocioł odrazu z termostatem pokojowym. Pozdrawiam. 1 Cytuj
kadziu Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor #11 Opublikowano 30 Listopada 2011 Czyli rozumiem, ze na wyjściu z pieca trójnik na powrót i zasilanie i śmiało ciągnąc do grzejników 16 ?. Cytuj
kadziu Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor #12 Opublikowano 30 Listopada 2011 nikt naprawdę nie chce coś więcej powiedzieć? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi