Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bojler Daleko Od Domu - Problem Zimna Woda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM

Mam taki problem, mam piec ekogroszek + duży bojler w kotłowni, kotłownia oddalona jest od domu i domu ciepłą wodę doprowadzają rury. Dodam iż dotyczy to dwóch osobnych mieszkań. Problem w tym iż żeby była ciepła woda musi spłynąć dobre kilka litrów zimnej. Może ktoś podpowie co zrobić i w jaki sposób poprawić tą instalcje żeby woda zawsze była ciepła?

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

jak to zrobić żeby tego od nowa nie kopać, może można to jakoś ominąć, nie wiem zrobić w domu?

Takie rzeczy się robi od samego początku, instalator o tym nie pomyślał? Zrób zdjęcia instalacji w kotłowni a szczególnie wychodzące od bojlera.

Edytowane przez spidoman
Opublikowano

jak to zrobić żeby tego od nowa nie kopać, może można to jakoś ominąć, nie wiem zrobić w domu?

Cyrkulacja wystudzi ci ten zbiornik bardzo szyko to złodziej energi. Najlepiej założyc w tych mieszkaniach zbiorniki płaszczowe ogrzewanne wodą kotłową. Zbiorniki najlepiej jak najbliżej ujęć wody aby nie było strat.Od rur co ida na c.o bierzesz zasilanie i powrót i nagrzewa ci ten zbiornik czy w mieszkaniu. Możesz dać w każdym osobny. Jak lato to z zamkniętymi grzejnikami. Jak zbiornik będzie poza domem to zawsze bedą albo straty czekajc na wodę- bez cyrkulacji, albo straty-wystudzenie zbiornika z cyrkulacją.

Ja mam dwa jeden koło kuchni płaszczowy a drugi pod łazienką gazowy. Jak ogrzewam ten płaczowy właczam cyrkulację wody c.w.u.( jest ona tylko między zbiornikami) i mam nagrzana wodę koło kuchni i pod łazienką. Jak trzeba wody ciepłej spuszcza się 1litr a może nawet nie i jest.

Opublikowano (edytowane)

Panowie owi, jeśli są fachowcami to powinni 1.poprowadzić dodatkową rurkę (16tkaPEX lub PP) wraz z rurkami 'ciepłą i zimną' 2.zaizolować te rury w ziemi np pianką w grubej (fi100) rurze PVC 3.zainstalować pompkę cyrkulacyjną (np ERGA 3-9W) z zaworkiem zwrotnym, którą będzie się uruchamiać u Pani ręcznie lub aut.

Materiały do tej operacji będą kosztować ok.500zł, a jeśli pompka używana z np.Allegro, to nawet zaledwie ok.200zł.

PozdrA.

Edytowane przez adamasz