Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Do Sprawdzenia Co Otwarte

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam proźbę. Kuzynka robiła sobie remont w domku bez piwnicy i postanowiła założyć centralne, jej mąż oczywiście bez schematu i wyliczeń zakupił 6 szt kaloryferów i podpioł je pod rurki z tworzywa fi 16 każdy osobno puszczająć wszystkie w wylewce betonowej na podłodze ( zasilanie w kaloryferach stalowych od góry) , potem dołożył boiler z wężownicą na koniec zakupił piec na paliwo stałe (węgiel , drewno itp) piec ma sterownik.

Teraz do żeczy brakło mu kasy :) a zima już tuż tuż no i oczywiści ktoś to musi podłączć.

Proszę o zerknięcie na schemat bo jestm laik ale ja nie wymyślę nic innego.

Legenda:

wyjście z pieca daje 1 cal do zbiornika przelewowego z odnogą na pompę wraz z zaworem różnicowym wszystko prowadzę tą samą średnicą aż do rozdzielaczy ( 6 punktów ciepła i to samo na powrocie) rozdzielacze na końcu mają odpowieczniki.

Boiler podłanczam bezpośrednio do 1 cala rórką wprowadzoną z pp fi 20 (taka jest już w ścianie)

Powrotna od rozdzielacza też 1cala.

No i teraz najważniejsze .

Boiler jako najwyższy punkt jest na wysokości 2m a zbiornik wyrównawczy mogę na maxa dać na 2,8m

Będzie to jakoś pracowało ?

Dzięki z góry za radę

post-34210-0-95781700-1319129021_thumb.jpg

Edytowane przez marcin
Tytuł tematu powinien odpowiadać jego zawartości
Opublikowano (edytowane)

Odpowieczniki dane są przy rozdzielaczach, filtr jest przed pompą na zaworze następny zawór jest za pompą zastanawiam się nad daniem zaworów odcinających do boilera

Edytowane przez aikon36
Opublikowano

Witam

No i teraz najważniejsze .

Boiler jako najwyższy punkt jest na wysokości 2m a zbiornik wyrównawczy mogę na maxa dać na 2,8m

Będzie to jakoś pracowało ?

Dzięki z góry za radę

Widze pompa na zasilaniu wiec zbiornik wyrownawczy musi byc min 30cm nad najwyszym punktem,a najwyszym punktem u ciebie jest bojler wiec powinno dzialac :)

Opublikowano (edytowane)

No to jak z tym odpowietrznikiem bo trochę głupieje mam dać koło boilera czy nie skoro najwyższy punkt jest na zbiorniku wyrównawczym ??? dzięki Jendrej 83 bo to fakt że na rysunku i pierwszym moim opisie widnieje wyokość boilera i zbiornika

Edytowane przez aikon36
Opublikowano

Witam

Nad pompą jest kolano a właściwie dwa które prowadzą do rozdzielacza i tam będzie zbierało się powietrze przy napełnianiu układu .Zbiornik , zbiornikiem a odpowietrznik trza dać. Wstaw trójnik redukcyjny kawałek rurki i odpowietrznik . I tyle.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Witam

Nad pompą jest kolano a właściwie dwa które prowadzą do rozdzielacza i tam będzie zbierało się powietrze przy napełnianiu układu .Zbiornik , zbiornikiem a odpowietrznik trza dać. Wstaw trójnik redukcyjny kawałek rurki i odpowietrznik . I tyle.

Pozdrawiam

post-31121-0-52358700-1319192670_thumb.jpg

Zrob podobnie jak ja zrobilem,tylko umnie sie troche zmienilo w postaci ze tam gdzie na zdjeciu jest zamontowany trojnik z odpowietrznikiem przenioslem go w miejsce kolana ktore wychodzi z bolera z zasilania kotla wstawilem tam trojnik,jak masz mozliwosc i mejsce wolne miedzy bojlerem a sufitem to przedluz to max jak sie da,poprostu latwiej bedzie powietrze uchodziło.Pozdrawiam :)

Edytowane przez jendrej83