Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Bawaria Seko - Nowy Sezon, Nowe Doświadczenia:)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem Nowy mam pytanie czy ktoś dokładnie mierzył ile węgla wchodzi do zasobnika.Producent podaje 190kg.wydaje Mi się że wchodzi troszkę mniej.Pozdrawiam wszystkich Bawarczyków.

• Odpowiedzi 79
  • Wyświetleń 19.9 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Do mojego wchodzi 6 worków po 25 kg, ale ja mam chyba ciut starszą wersję.

pozdr

Robert G.

Opublikowano

Dzięki . Z Moich obliczeń wychodziło około 170kg. ponieważ zasobnik wystarcza Mi na od 12-20dni ale na zewnątrz w ciągu dnia + ,w domu 21,5st. sterownik pokojowy.

Opublikowano

Do mojego podobnie jak do Robercikusa-6 worków po 25 kg i ani trochę więcej. Jest wtedy zasypany na równo.

Opublikowano

To wygląda dość pocieszająco ponieważ od 8.10.2011-24.12.2011r spaliłem 4 zasobniki eko-groszku (pieklorz) teraz zaczołem 5.Wdomu w dzień temp. 21.5 cały czas w nocy od0,5-1st niżej.

Moje ustawienia:

piec 60

cwu 45

podawanie 5s

przerwa pod.70s

podtrzymanie 20min.

Zawór 4 drożny ze sterownikiem pogodowym i pokojowym z obniżeniem temperatury po uzyskaniu temp.zadanej w pomieszczeniu.

Nadmuch 5bieg wypala się idealnie z całego zasobnika eko jest niepełna szuflada popiołu .

Jeden zasyp wystarcza Mi na 12-20 dni.

Dom z pustaków trocinobetonowych 11 lat mieszkam .

powierzchnia do ogrzania to :

piwnica 18st -20m2

parter 21.5st-70m2

poddasze nie zamieszkałe ogrzewane 14st-70m2

garaż nieocieplony podtrzymanie + 4st-40m2

zasobnik 260l

Zastosowałem również zgarniacz popiołu przy retorcie obrotowej.

Zamontowałem term.na wylocie spalin temp.podczas od 60-80st

Opublikowano

To zużycie masz całkiem ok :-) jak na tą powierzchnię, którą faktycznie grzejesz.

Tylko ta temp spalin jest jakby ciut za niska.

I powiedz czy z tymi ustawieniami - 5/70 - żar nie ucieka Ci wgłąb retorty?

Ja ciągnę na 7/45 i mam ładny kopczyk na retorcie. Temp spalin miałem też jakby za niską - nie mierzyłem, ale organoleptycznie stwierdziłem, że nie będzie wyższa jak właśnie Twoje 60 - 80 stC i zwiększyłem nieco nadmuch - na drugi bieg z bardziej przysłoniętą klapką wentylatora. Spaliny zrobiły się bardziej gorące - teraz rura wyraźnie parzy, zatem może mają ok 100 - 120 stC.

I jeszcze odnośnie tego 'zgarniacza popiołu'... możesz coś więcej na ten temat powiedzieć?

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

Podczas pracy kopiec jest wysoki w podczymaniu jak by się obniżał ale i tak jest powyżej dysz powietrza Jeżeli chodzi o zgarniacz to Ci naszkicuje i wyślę ale później.Wysyłam zdjęcia kotłowni.

post-36688-0-90852800-1325488270_thumb.jpg

post-36688-0-78467700-1325488335_thumb.jpg

Edytowane przez drkop

Opublikowano

Zrobiłem poglądowy szkic zgarniacza popiołu.Pozdrawiam .

post-36688-0-45615500-1325501392_thumb.jpg

post-36688-0-00249300-1325501420_thumb.jpg

post-36688-0-39281900-1325501444_thumb.jpg

Opublikowano

Zrobiłem poglądowy szkic zgarniacza popiołu.Pozdrawiam .

Dzięki... Całkiem proste i pomysłowe urządzenie.

Czy mógłbyś jeszcze zdradzić czym przymocowałeś je do korpusu? Nie wierciłeś chyba w nim dziur...? :-)

Zainspirowałeś mnie tym pomysłem...

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

W dolnej częci jet śruba do mocowania wyczystki ,zamontowałem ją narazie na tej jednej śrubie poprzez zastosowanie dłużej śruby i tyle. :)

Opublikowano

A więc tak. zamontowałem sterownik pokojowy, piec na sterowniku ustawiony na funkcje regulator pokojowy. Po osiągnięciu temp. w zadanym pomieszczeniu sterownik wyłącza pompy od co (grzejniki i podłogówka) I tu pojawia sie problem, bo podłogówka stygnie i nie zdąży sie nagrzać w tym czasie co grzejnik podniesie temp. na sterowniku i wyłączy obie pompy. Robercikus, pisałeś o innym sposobie podłączenia sterownika, jak byś mógł podesłac jakich schemacik. Nie wiem czy da się tak podłączyć sterownik pokojowy aby odcinał tylko pompę co od grzejników, a od podłogówki pracowała cały czas.

Opublikowano

Hey rupper.

Sterownik pokojowy robi u mnie tylko i wyłącznie za termostatyczny i czasowy stycznik do zasilania pomp napędzających kaloryfery - i nic więcej.

Podłogówka pracuje u mnie non stop - kiedy temp wody w obiegu kotłowym jest ponad 40 stC, a sterownik kotła jest ustawiony tak, jakby nie było w ogóle żadnego innego sterownika - żadnych tam opcji regulatora pokojowego...

To fakt, że sterownik pokojowy nie może Ci wyłączać podłogówki - za duża bezwładność.

Zatem... Wepnij ten sterownik pokojowy szeregowo w zasilanie pompki do kaloryferów i tyle. :-)

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

To wygląda dość pocieszająco ponieważ od 8.10.2011-24.12.2011r spaliłem 4 zasobniki eko-groszku (pieklorz) teraz zaczołem 5.Wdomu w dzień temp. 21.5 cały czas w nocy od0,5-1st niżej.

Moje ustawienia:

piec 60

cwu 45

podawanie 5s

przerwa pod.70s

podtrzymanie 20min.

Zawór 4 drożny ze sterownikiem pogodowym i pokojowym z obniżeniem temperatury po uzyskaniu temp.zadanej w pomieszczeniu.

Nadmuch 5bieg wypala się idealnie z całego zasobnika eko jest niepełna szuflada popiołu .

Jeden zasyp wystarcza Mi na 12-20 dni.

Dom z pustaków trocinobetonowych 11 lat mieszkam .

powierzchnia do ogrzania to :

piwnica 18st -20m2

parter 21.5st-70m2

poddasze nie zamieszkałe ogrzewane 14st-70m2

garaż nieocieplony podtrzymanie + 4st-40m2

zasobnik 260l

Spalanie masz rewelacyjne-niecałe 9 kg grochu na dobe to chyba absolutny rekord. Napisz czy nadmuch na 5 biegu masz w trybie szybkim czy wolnym i jak masz ustawioną klapę na wentylatorze. Pełną szuflade popiołu to ja mam już po 3 dniach a też pale pieklorzem.

Opublikowano

Hey rupper.

Sterownik pokojowy robi u mnie tylko i wyłącznie za termostatyczny i czasowy stycznik do zasilania pomp napędzających kaloryfery - i nic więcej.

Podłogówka pracuje u mnie non stop - kiedy temp wody w obiegu kotłowym jest ponad 40 stC, a sterownik kotła jest ustawiony tak, jakby nie było w ogóle żadnego innego sterownika - żadnych tam opcji regulatora pokojowego...

To fakt, że sterownik pokojowy nie może Ci wyłączać podłogówki - za duża bezwładność.

Zatem... Wepnij ten sterownik pokojowy szeregowo w zasilanie pompki do kaloryferów i tyle. :-)

pozdrawiam

Robert G.

Dzięki za szybka odpowiedź. Dzwoniłem już do kolegi który robił mi instalację. Tak zrobimy, że pompa od podłogówki będzie pracować cały czas a sterownik będzie wyłączał tylko pompę od grzejników.

Opublikowano

Spalanie masz rewelacyjne-niecałe 9 kg grochu na dobe to chyba absolutny rekord. Napisz czy nadmuch na 5 biegu masz w trybie szybkim czy wolnym i jak masz ustawioną klapę na wentylatorze. Pełną szuflade popiołu to ja mam już po 3 dniach a też pale pieklorzem.

Nadmuch mam 5 biegu w trybie wolnym,klapa wentylatora 80% przymknięta .Jeżeli chodzi o spalanie to jako tako zimy jeszcze niebyło.Co będzie w zimie napiszę później, z pieca jak i ze sterowania jestem narazie zadowolony. Dzisiaj mija 11dzień w zasobniku jeszcze 1/3 eko. Podłączyłem jescze sobie sterownik pogodowy do zaworu 4-drożnego działa na tej zasadzie :jak temperatura na zewnątrz spada to temp.na pomieszczenia wzrasta i odwrotnie , sam sobie reguluje(krzywa grzewcza) Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o popiół to zostaje ci nie dopalony eko jeżeli tak to zwiększ przerwę podawania .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak teraz zużycie w czasie tych mrozów ,u mnie wychodzi 25kg/dobę.Musiałem zwiększyć moc tj.nadmuch 6b,podawanie 5s przerwa 55s działa bez zarzutu.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Ostatnio kilka razy zawiesił mi się węgiel przy wlocie do ślimaka. Wszystko chyba przez wałek napędzający retortę. Czy mieliście taki przypadek i jak ewentualnie to rozwiązać? Mam zamiar przewiercić wałek i wkręcić tam śrubę, która podczas obrotu wałka będzie trochę poruszać groszkiem i nie będzie się on blokował nad wałkiem.

Opublikowano

Jak teraz zużycie w czasie tych mrozów ,u mnie wychodzi 25kg/dobę.Musiałem zwiększyć moc tj.nadmuch 6b,podawanie 5s przerwa 55s działa bez zarzutu.

Hej. U mnie 30 kg na dobę. Nadmuch i inne parametry pozostały bez zmian. CP 7sek, PP 55 sek nadmuch 4 wolny.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czołem:)

Kope lat Panowie:)

Tej zimy poszło mi niecałe 3 tony ekogroszku przy 120m nieocieplonego domu dwurodzinnego.

Mam prośbę - doradzicie mi jakieś ustawienia na nieco cieplejsze dni takie jak dzisiejszy? Zależy mi głównie na grzaniu wody (nie mam pompki w boilerze).

Na tą chwilę o ile mnie pamięć nie myli mam ustawione:

Zadana - 54stopnie

podawanie - 7sek.

przerwa - 35sek

podtrzymanie - 30min

nadmuch - 1 bieg

Grzejniki już praktycznie mam przykręcone (ewentualnie na noc ze dwa się odkręci w sypialni). Bardzo dużo groszku sie nie dopala, aż żal na to patrzeć, bo mam uczucie, że wywalam pieniądze w błoto.

Pozdrawiam:)

Opublikowano

Moim zdaniem zwiększ przerwę podawania do 55s.Jeżeli zgaśnie zmniejszyć przerwę podtrzymania do 25min.

Opublikowano

Jak zmniejszę zadaną do 45 stopni to też utrzymywać takie ustawienia?

Opublikowano

Jeżeli zmniejszysz temperaturę zadaną do też musisz zmniejszyć przerwę podawania ,ponieważ teraz niema takiego odbioru ciepła jak w zimie.

Opublikowano

Spróbuję zatem dać 40 sekund. Zaraz idę rozpalać, bo mi przez noc zdążyło wygasnąć. Dzięki za pomoc drkop:)

Opublikowano

Dodawać co 5s dopóki nie będzie wyrzucał niedopałki.