Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stary Kocioł Koksowy Nowa Sól A Naprawa Drzwiczek Paleniska/rusztu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mój pierwszy post na tym forum dotyczy niestety problemu.

Mam kocioł koksowy z jakiegoś starego zakładu w Nowej Soli, posiada sterownik hydrauliczny i z paleniem jest całkiem nieźle. ALE!

Ostatnio ze starości po prostu zaczęły sypać się drzwiczki, a dokładnie górna część drzwiczek od paleniska/popielnika. Nie wiem czy to od rdzy czy uszkodzenie mechaniczne, ale było na tyle duże, że musiałem oderwać ten kawałek metalu bo uszkodzenie uniemożliwiało odcięcie dopływu powietrza. W tym momencie tą dziurę, bo jest to spore, zatykam popiołem i upycham aż jest szczelne. Niestety przy dużym ciągu i wysokich temperaturach ten popiół może wciągnąć i kocioł w zimę mi się zagotuje.

Czym mogę te drzwi naprawić ? Czy ten zakład jeszcze istnieje pod inną nazwą ? Gdzie ewentualnie mogą mi zrobić podobne drzwi ? Sąsiad wspominał mi coś o sznurze azbestowym, który można by było upchać w tą dziurę. Macie inne sugestie ?

Pozdro

Bartek

Opublikowano (edytowane)

aiven49 trafiłeś w 10tkę :D w razie problemów dokładnie te części do kotła Camino będą pasować :)

tak na przyszłość, tak wygląda uszkodzenie (zerwana górna część uszczelnienia/kaptura):

20111013224949.jpg

20111013225126.jpg

PS. swoją drogą popularny kocioł, skoro Dozamet produkuje do dziś te kotły i nawet części zamienne sprzedaje.

Od razu dorzucę kolejne pytanie, w związku z tym, że w mojej okolicy koks stoi po 1270zł/tona nie będę na pewno używał koksu.

W okolicznych skupach mają zwykły węgiel orzech II za 570zł/tona oraz brykiet węglowy/miałowy za 580zł/tona. Ten brykiet trzyma długo ? Gdzieś przeczytałem, że ponoć zdrowszy dla kotła koksowego niż zwykły węgiel.

Pozdro

Bartek

Edytowane przez scorpien
Opublikowano (edytowane)

Drzwiczki sie upaliły bo chyba nie masz ruszta przedpaleniskowego i żar nagrzewa drzwiczki .

Do palenia orzech II od góry super sie pali.

Edytowane przez mac65