axiz Opublikowano 3 Października 2011 #1 Opublikowano 3 Października 2011 Witam!!! własnie sam wykonałem isntalcje c.o według zamieszczonego rysunku.. :) maqm piec termeta miniterm który działa w układzie zamknietym i wszystko jest ok... problem, zaczoł sie z piecem miałowym gdy chciałem go spiac do pieca gazowego... piec gazowy i całe wyprowadzenie grzejnikó mam na rozdzielaczu 5 sekcji do rozdzielacza z każdej strony L i P przyłacza od pieców , L piec miałowy P piec gazowy. Piec miałoy podłaczyłem na wymienniku firmy secespol lb32-20 ma on ponoć 20kW Naczynie przelewowe jest na piecem w piwnicy wielkośc naczynia 20L naczynie pod samym sufitem... odległłośc-wysokość miedzy naczyniem a wymiennikiem jakies 10cm... nie wiecej bardzo ciasno jet.... problem jest taki... odpalam mialoowaca właczaja sie pompy przy 25 stopniach rtemperatura ładnie rosnie.. przechodzi pomału przez wymiennik gdy dochodzi do około 40 stopni dzieje sie tak jak by wymiennik przestał przekazywac ciepło rurki wychodzace z wymienniki stygną natomiats zasilająca dochodząca do wymiennik jest ciepła. Zrobłem taki eksperyment i pusciełm sama pompę 1 ta po stonie pieca przed wymiennikiem i słychac jak co jakiś czas przetacza sie babel powietrza... ale nijak nie mogę sie tego pozbyć ani autamatyczny odpowietrznik nie działa ani odpowietrzanie pomp.. może on na okragło zasysa powietrze z naczynia przelewowego? bo mam je podłaczone na zasilaniu ale przed popa pompa wtłacza do wymiennika wiec chyba jest dobrze?! proszę o pomoc co morze byc nie tak... Cytuj
jaceksw47 Opublikowano 3 Października 2011 #2 Opublikowano 3 Października 2011 Cześć, ile wody ucieka rurą przelewową podczas rozpalania,wymiennik jest 10 cm niżej od góry naczynia czy od dołu? Cytuj
axiz Opublikowano 5 Października 2011 Autor #3 Opublikowano 5 Października 2011 podczas rozpalania ucieka ja wiem z 2 3 sety wymiennik jest 10 cm niżej od dołu naczynia Cytuj
mironw Opublikowano 17 Października 2011 #4 Opublikowano 17 Października 2011 Witam a gdzie odpowietrzenie zbiornika wyrównawczego ? Jaka wysokość od pieca do dna zbiornika ? może dać niżej wymiennik i pompe zaraz koło niego ? Cytuj
mironw Opublikowano 17 Października 2011 #5 Opublikowano 17 Października 2011 (edytowane) daj jakieś foto tej instalki a minimum dla pompy nz zasilaniu to 30cm do zbiornika Edytowane 17 Października 2011 przez mironw Cytuj
axiz Opublikowano 26 Października 2011 Autor #6 Opublikowano 26 Października 2011 poszło instalacja smiga.... piec miałowy był zapowietrzony całe powietrze odebrał odpowietrznik automatyczny - załączyłem pompy na najwyzszy bieg i chodziło ze 3 h i samo się odpowietrzyło miałówka smiga... Cytuj
Hydruś Opublikowano 16 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Witam wszystkich, Mam takie pytanie: Jest piwnica, parter, piętro na każdej kondygnacji jest ogrzewanie podłogowe i grzejniki. 1. Czy na każdej kondygnacji mają być belki rozdzielcze oddzielnie dla CO i OP? Cytuj
sambor Opublikowano 16 Stycznia 2018 #8 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Dla OP muszą być na każdej kondygnacji belki - inaczej będą problemy z odpowietrzaniem pętli, Dla grzejników nie muszą być na każdej kondygnacji belki ale to trzeba sobie wyliczyć co się opłaca Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi