Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałabym się dowiedzieć, sprawdzić czy mam odpowiednio dobrany zbiornik ciśnieniowy ( obieg zamknięty) w C.O.

Posiadam zbiornik firmy REFLEX o pojemności 50L, 1,5BAR który obsługuje kocioł z podajnikiem na groszek 50KW o pojemności 500litrów ( w całym układzie).

Ponadto przy ciągłej pracy pieca ciśnienie wody wzrasta do 1,4bar gdzie bezpieczna granica wynosi 1,5bar.

Czy taka sytuacja jest dobra dla kotła i czy taka sama sytuacja miałaby miejsce przy systemie otwartym? (mam na myśli duży wzrost ciśnienia wody)

Normalny stan ciśnienia wody to 0,8 przy nagrzaniu wzrasta do 1,4 - czy to jest normalne?

Aurelia

Opublikowano

gdzie bezpieczna granica wynosi 1,5bar.

Pytanie - skąd ta informacja?

Natomiast ogólnie jest to normalne, że w opisanej sytuacji ciśnienie wzrasta z 0,8 do 1,4 (tak działa natura).

Oczywiście nie jest to dobrze.

Wygląda na to, że masz dobrze dobrane komponenty, tylko ciśnienie w zbiorniku (i układzie) jest źle ustawione.

Dlatego te skoki.

Grozi to szybkim zużyciem kotła.

Opublikowano

Witam , ponownie. ;-)

max. dopuszczalne ciśnienie 1,5 bar tak pisze na kotle.

Nie bardzo rozumiem to co napisałeś o ciśnieniu w układzie i zbiorniku. Można to jakoś bardziej obrazowo opisać?

Zastanawiam się nad tym czy gdybym kupiła większe naczynie wzbiorcze to wahania ciśnienia byłyby mniejsze??

Aurelia

Opublikowano (edytowane)

Nie bardzo rozumiem to co napisałeś o ciśnieniu w układzie i zbiorniku. Można to jakoś bardziej obrazowo opisać?

Napisałem, że masz źle dobrane ciśnienie w zarówno w zbiorniku jak i w układzie.

W układzie masz ciśnienie robocze 0,8 bar a w zbiorniku prawdopodobnie 1,4 bar (to należałoby sprawdzić manometrem do kół samochodowych po zdjęciu zbiornika).

Podczas gdy powinno być w układzie o 0,1 bar wyższe niż w zbiorniku.

U Ciebie mogłoby to być: układ 1,1 ; zbiornik 1,0

Myślę, że zbiornik za mały nie jest. Okaże się to po sprawdzeniu tego, co napisałem.

[to jest istotne do oceny czy zbiornik jest za mały]

Aha, na zbiorniku ma być naniesione ciśnienie przepony, jak nie ma to sama je na nim zapisz [jak już ostatecznie ustalisz jakie ma być].

Pozdrawiam.

Edytowane przez vernal