Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

♨️ Planujesz ogrzewanie podłogowe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty instalatorów w Twojej okolicy

Porównaj oferty
Opublikowano

Witam

Robimy w nowym domku instalcję CO na grzejnikach. Chcemy w łazienkach ( dwie) i wiatrołapie zrobić ogrzewanie podlogowe. Głowę mam już wielką od rad i przeróżnych rozwiązń, ale pytam i radzę się dalej. Co radzicie. Czy zrobić ogrzewanie podłogowe osobno ( ciągnąć dodatkowy obwód po przez zawór mieszający i pompę do rozdzielacza), czy też zastosować zawory RTL na powrotach. Domek podpiwniczony , z użytkowym poddaszem. Piec na ekogroszek z podajnikiem, rozdzielacze do grzejników parter i poddasze. W łazienkach duże okna , na pewno grzejniki drabinkowe , czy pod oknami grzjenik + dogrzanie dla efektu ciepłej podłogi - podłogówka, albo inne rozwiązanie, tego właśnie jeszcze nie wiem. Za bardzo zaczołem kombinować i trochę się pomotałem z różnymi rozwiązaniami. Łazienki po około 9m, wiatrołap 4m.

Czekam na rady i rozwiązania.

Rob

Opublikowano

rob najprosciej jak sie tylko da,

mieszanie grzejnika z podłogówka w pomieszczeniach typu pokoj nie jest ergonomiczne, zdecyduj sie na jedno rozwiazanie,

jeśli chcesz podłogówke w łazienkach rtl wystarczy nie ma co komplikować instalacji, w wiatrołapie daj tylko grzejnik to pomieszczenie jest najmniej uzytkowane szkoda podrożać inwestycji, chyba ze w pomieszczeniach sąsiednich też dasz podłogówke do wiatrołap też złapiesz,

Rozdzielacze dla grzejników to super rozwiązanie dla regulacji i tylko tyle. Jeśli jest to mała instalacja są one nie potrzebne , podrażasz instalacje, większe straty na podejsciach do grzejników, robiłbym układ trójnikowy.

Opublikowano

Narazie doszliśmy do wniosku, że robimy podłogówkę osobno. Jednak będą to trzy pomieszczenia ( dwie łazienki i wiatrołap). W łazienkach zastosujemy jeszcze drabinki, myślę nad zostawieniem pod oknami, wkutymi pex( wrazie czego). Na parterze rozdzielacz do grzejników, plus w łazience drugi do podłogówek. Poddasze drugi rozdzielacz do grzejników, w łazience odpowietrznik do podłogówki ( pex lecący z rozdielacz podłogowego znajdującego się na parterze). Rozdzielacze zasilane osobno od kotła z piwnicy, każdy rurką Cu fi22. Parter rozdzielacz na 9 grzejników ( 5 na parterze + rezerwa do łazienki, 3 do piwnicy), odejścia pex fi 16. W łazience rozdzielacz na trzy podłogówki ( łazienka parter, wiatrołap, łazienka poddasze). Poddasze - rozdzielacz na 5 grzejników + rezerwa do łazienki. Zawory , mieszacze , pompki w piwnicy przy kotle( ekogroszek z podajnikiem). Jestem w trakcie projektowania, więc czekam na dzielnie się doświadczeniem szanownych kolgów i koleżanek. Zdjęcia i sugestie mile widziane. Dodam, że planuje zamontować pompy energooszczędne firmy wilo.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Jeszcze się przypomnę, bo jestem w trakcie prac, więc mam tysiące pomysłów na minutę , a do tego co chwilę ktoś przyjdzie i coś od siebie rzuci.

Jeżeli któryś z szanownych kolegów ma instalację grzejnikową na rozdzielaczach, to chętnie wysłucham rad i uwag, szczególnie uważnie oglądnę zdjęcia. Interesuje mnie także, czy pompa nie ma żadnych problemów, żeby przepchnąć przez dwa rozdzielacze i około 200m pex fi 16 ( licząc zasilanie i powrót grzejnika).

A gdybym jednak ( już prawie z tego zrezygnowałem) poszedło w kierunku rtl w tych małych pomieszczeniach ( zasilanie bezpośrednio z rozdzielacza, powrót rtl), to

jak będzie działała - wiatrołap 4 m2 ogrzewanej podłogi i dwie łazienki po około 7m2 ogrzewanej podłogi, byłoby to dodatkowe 100m pex do przeciśnięcia przez tą samą pompę. NO to więcej nie mieszam, piszcie.

Link afiliacyjny

♨️ Planujesz ogrzewanie podłogowe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty instalatorów w Twojej okolicy

Porównaj oferty