Skocz do zawartości
  • Zarejestruj się na forum.

Możesz przeglądać forum bez rejestracji. Jeżeli chcesz zadać pytanie lub odpowiedzieć zarejestruj się lub zaloguj jeżeli masz już konto. Także zdjęcia i załączniki są dostępne tylko po zalogowaniu. Zapraszamy.

• Ostatnie Odpowiedzi

• Hej, planuję dołożenie do istniejącej instalacji (kocioł na pellet) pompy ciepła. Jeśli chodzi o wpięcie do instalacji grzewczej to sprzęgło ma dodatkowe dwa zaślepione wejścia, chciałbym je wykorzystać i zostawić sprzęgło - choć w tym układzie mogłoby być zbędne. Do obiegu SPRZĘGŁO -> BUFOR muszę dokupić jedną pompkę. Natomiast jeśli chodzi o CWU to wpięcie PC do trójnika przed samym CWU. Moje pytania: 1. czy w takim układzie pompka obiegowa z PC zasili mi zbiornik CWU? Odległość PC-> CWU ok 4-5m 2. czy od strony technicznej całość będzie działać, coś trzeba dołożyć? Pomijam sens takiej kombinacji, wiem że instalacja mogłaby być prostsza, jednak przy montażu pelletu 5 lat temu nie miałem w ogóle w planach bawienia się w pompy ciepła. Załączam schemat, jasne kolory rur do instalacja istniejąca, ciemniejsze to instalacja planowana.     
    • Witam Mam do zamontowania bramę przesuwną na fundamencie betonowym.Chciałbym do tego celu użyć kotwy chemicznej.Czy ktoś mógłby doradzić jakąś dobrej jakości,sprawdzoną.Z tego co wiem najlepsze są te na bazie żywicy epoksydowej(np.Hilti)ale one wymagają użycia specjalnego "podwójnego"wyciskacza.Z uwagi na wysoki koszt tego narzędzia nie opłaca mi się kupować go tylko dla dwóch kotew.Wolałbym zrobić to przy użyciu zwykłego wyciskacza jak do silikonu. Dziękuję za sugestie 
    • Dzień dobry. Chciałbym wymienić kopciucha na kocioł na pellet. Dom jest jeszcze nie ocieplony, chcę ocieplić go 15/20 styropianem. Dom ma 2 kondygnacje ogrzewane, piwnica oraz poddasze. Instalacja jest mieszana 1/3 podłogowki reszta grzejniki. Na parterze mamy 2 szybowe okna, a na piętrze 3 szybowe. Do działania całej instalacji potrzebuje min 3 pompki (cwu, co(grzejniki i podłogówka). Wklejam link do ciepła właściwego https://cieplo.app/wynik/2l0hy Jakiej firmy wziąć ten kocioł? Kotłownia spokojnie zmieści kocioł z podajnikiem wolnostojącym. Pozdrawiam 
    • Dodam, że planuje ogrzewanie piecem gazowym lub pompą ciepła( jeszcze nie podjąłem finalnej decyzji)
    • Dzień dobry, Wykonuje instalację hydrauliczna u siebie w domu samodzielnie. Przyszedł czas na ogrzewanie podłogowe, mam cztery rozdzielacze (garaż ( 8 pętli ( każda ok 50 m) na pomieszczenia "techniczne" zasilanie pex 20), kolejny rozdzielacz w wiatrołapie 12 pętli na cały parter ( pętle ok 60 metrów) zasil pex 32, trzeci rozdzielacz znajduje się w garderobie na półpiętrze  ( 5 pętli) ok 60 metrow na sypialnie zasil pex 20, oraz czwarty 9 pętli rowniez 60 m na pomieszczenia sypialniane znajdujące się na ostatnim piętrze) zasil pex 32. Na początku chciałem zrobić rozdzielacze z grupami pompowymi lecz uznałem to za całkowicie nieekonomiczne rozwiązanie, dlatego poytanie czy jedna grupa pompowa (prosze o polecenie) da radę zapewnic przepływ wszystkim rozdzielaczom. Dodam że do każdego rozdzielacza zostały dociągnięte przewody od termostatów pokojowych odpowiadające danym pętlą. Wszystkie zasilania rozdzielaczy dociągnąłem bezpośrednio do kotłowni. Co w przypadku gdzie np na dwóch rozdzielaczach całkowicie siłowniki zamkną przepływ czy nie będzie wzrostu przepływu na pozostałych ?  Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. 
  • Wpisy na blogu

• Ostatnie tematy

• Statystyki forum

• Tematów
      40 tys.
    • Odpowiedzi
      672.2 tys.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.