Czy Da Rade Palic W Piecu Mialowym Drzewem?
Rozpoczęty przez Ponczo24, lut 05 2012 13:44
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 05 luty 2012 - 13:44
hej mam piec mialowy czy da rade w nim spalac drzewo?
milalem na piecu 60 stopni palilem drzewem i piec i komin byl mokry przy tych najwiekszych mrozach.
teraz pale mialem i mam na piecu 55 stopni i tez jest mokry prosze o pomoc .
jak palic w piecu mialowym z dolnym nadmuchem?
milalem na piecu 60 stopni palilem drzewem i piec i komin byl mokry przy tych najwiekszych mrozach.
teraz pale mialem i mam na piecu 55 stopni i tez jest mokry prosze o pomoc .
jak palic w piecu mialowym z dolnym nadmuchem?
Napisano 05 luty 2012 - 14:09
Jak widzisz da sie palić, ale objawy są takie jak opisujesz.
Podnieś temperaturę do 60-65 stopni może podsuszysz komin.
55 stopni to za niska temperatura, rozumiem że masz komin z cegły? Czy kondensat już "przeszedł" na zewnatrz komina? masz plamy i smród?
Jak długo masz tego miałowca?
pozdrawiam
jameess
Podnieś temperaturę do 60-65 stopni może podsuszysz komin.
55 stopni to za niska temperatura, rozumiem że masz komin z cegły? Czy kondensat już "przeszedł" na zewnatrz komina? masz plamy i smród?
Jak długo masz tego miałowca?
pozdrawiam
jameess
Napisano 05 luty 2012 - 14:31
Problem polega na tym ze drzewo zawiera dużo wody, poza tym pozostaje problem jak zmieścić całe drzewo w tak małym kotle
.
Wydaje się że o wiele lepszym rozwiązaniem jest spalenie już sezonowanego / wysuszonego drewna z temperaturą nie mniejszą jak 65-70*C z stałym dopływem powietrza (kocioł opalany drewnem nie powinien przechodzić w stan podtrzymania)
Ps. smoła w kotle prawidłowo opalanym drewnem to mit, mój kocioł nigdy nie widział węgla a smoły w nim niema wcale jedynie szary nalot i troszkę suchej łatwo usuwalnej sadzy w kanale nawrotnym (ujście do czopucha). Kocioł pracuje z temperaturą j.w.
Soorki za sarkazm i uszczypliwość ale nie lubię mieszania pojęć
Wydaje się że o wiele lepszym rozwiązaniem jest spalenie już sezonowanego / wysuszonego drewna z temperaturą nie mniejszą jak 65-70*C z stałym dopływem powietrza (kocioł opalany drewnem nie powinien przechodzić w stan podtrzymania)
Ps. smoła w kotle prawidłowo opalanym drewnem to mit, mój kocioł nigdy nie widział węgla a smoły w nim niema wcale jedynie szary nalot i troszkę suchej łatwo usuwalnej sadzy w kanale nawrotnym (ujście do czopucha). Kocioł pracuje z temperaturą j.w.
Soorki za sarkazm i uszczypliwość ale nie lubię mieszania pojęć
Napisano 05 luty 2012 - 14:35
W odpowiedzi na twoje pytanie to w kotle miałowym możesz spalać drewno (suche) od dołu najlepiej bez nadmuchu (otwarta przepustnica na dmuchawie) Jeżeli kocioł jest nowy to będzie się pocić przez ok 2 tygodnie, dlatego należy w tym okresie palić na maxa
Użytkownik przemyslaw2ar edytował ten post 05 luty 2012 - 14:36
Napisano 05 luty 2012 - 14:50
przemysław nie uwierzysz ale można palić drzewem w piecu sam widziałem jest tyko jedno obwarowanie, piec powinien stać dokładnie na wprost drzwi wejściowych.poz Hermogenes
O mokrym kominie to szkoda gadać podstawa to ciepłe spaliny aby odały kominowi co jego.
O mokrym kominie to szkoda gadać podstawa to ciepłe spaliny aby odały kominowi co jego.
Napisano 05 luty 2012 - 19:23
no smola to jest ze masakra na gorze komina jest az sobie wylatuje ta smola a w kominie na dole mam mokro i troche wody komin mam z cegly czyli mozna palic ale trzymac na piecu 65 stopni ?jak kiedys palilem drzewm na dol na to wegiel i od gory drzewo i z gory rozplalem no to mialem sucho. Mam pytanie jak dosypywac wegiel albo mial do kotla czy lepiej robic na nowo ogien i z gory zapalac?
Napisano 05 luty 2012 - 20:57
Witam rozpalaj od nowa , ewentualnie pozostały żar który pozostał z poprzedniego palenia zasypuj na nowo nałożony węgiel :Di pal od góry , moje zdanie miałem też troszkę smoły i już nie mam palę od góry . ale czy komin ci się nie zapali ?
przepal suchym drewnem .
przepal suchym drewnem .
Napisano 05 luty 2012 - 22:04
czyli niedozucasz tylko rozpalasz od nowa?czyli od gory tez tak musze zaczac robic
Napisano 06 luty 2012 - 08:49
tak nie dorzucam !!
tylko jak wygaśnie rozpalam od nowa ewent. pozostały żar zarzucam na wsypany nowy węgiel
i się PALI :)I!!
tylko jak wygaśnie rozpalam od nowa ewent. pozostały żar zarzucam na wsypany nowy węgiel