Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Ja w domku o powierzchni użytkowej 96m2 używam pieca Saunier Duvall Semia S21 jest to piec dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania .Ogrzewanie to 5 kaloryferów aluminiowych +2 grzejniki łazienkowe. Ponadto 3 obwody podłogówki (2 łazienki , kuchnia , korytarz i część salonu).

Temperatura ustawiona na piecu 38stopni . Jest to najniższa temperatura dla tego pieca . Sterowanie ogrzewaniem pulsacyjne.

Wady:

1.Za duża moc minimalna pieca około 10Kw co powoduje że mimo ustawienia na minimalną temperaturę piec wyłącza się po pewnym czasie grzania. Lepszy byłby piec o mocy minimalnej około 3,5Kw ale takie piece są bardzo drogie .

2.Ogrzewanie wody przepływowe powoduje duży czas oczekiwania na ciepłą w ode w oddalonej łazience oraz dość skomplikowaną współpracę z ogrzewaniem solarnym . Z tego też powodu jak na razie ogrzewania solarnego nie mam.

Koszt pieca na Allegro był około 2000 zł zw sterownikiem temperatury i systemem kominowym (przez ścianę ).

Pozdrawiam

Opublikowano

Odpusc CERACLASSA za 2000 pln.

Poszukaj kondensata z Junkersa, mozna trafic czasami takiego za 3000 pln, duzo lepszy, lepsze wykonanie, większe mozliwosci regulacji itp.

Sam mam takiego Junkersa Ceraclassa z zamkniętą komorą i po roku użytkowania troche żałuję.

Od siebie mogę też dodać że wiele zależy od tego czy piec na samym początku zostanie dobrze zainstalowany.

Opublikowano

Masz problem z powodu nadmiaru produktów. Taki problem to nie problem. Określ budżet sprawdź dostępność serwisu i wybieraj. A czy to będzie A czy B naprawdę nie ma znaczenia