hydraulik36 Opublikowano 2 Lipca 2011 #1 Opublikowano 2 Lipca 2011 Witam. Mieszkanie około 80m2 cała instalacja nowa,8 grzejników,0 podłogówki,problem z doborem kotła gazowego. Mam na uwadze JUNKERS CERACLASS ZAMKNIĘTA KOMORA. Proszę o poradę. Cytuj
brutus1950 Opublikowano 23 Listopada 2011 #2 Opublikowano 23 Listopada 2011 Witam Ja w domku o powierzchni użytkowej 96m2 używam pieca Saunier Duvall Semia S21 jest to piec dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania .Ogrzewanie to 5 kaloryferów aluminiowych +2 grzejniki łazienkowe. Ponadto 3 obwody podłogówki (2 łazienki , kuchnia , korytarz i część salonu). Temperatura ustawiona na piecu 38stopni . Jest to najniższa temperatura dla tego pieca . Sterowanie ogrzewaniem pulsacyjne. Wady: 1.Za duża moc minimalna pieca około 10Kw co powoduje że mimo ustawienia na minimalną temperaturę piec wyłącza się po pewnym czasie grzania. Lepszy byłby piec o mocy minimalnej około 3,5Kw ale takie piece są bardzo drogie . 2.Ogrzewanie wody przepływowe powoduje duży czas oczekiwania na ciepłą w ode w oddalonej łazience oraz dość skomplikowaną współpracę z ogrzewaniem solarnym . Z tego też powodu jak na razie ogrzewania solarnego nie mam. Koszt pieca na Allegro był około 2000 zł zw sterownikiem temperatury i systemem kominowym (przez ścianę ). Pozdrawiam Cytuj
patrykp Opublikowano 24 Listopada 2011 #3 Opublikowano 24 Listopada 2011 Odpusc CERACLASSA za 2000 pln. Poszukaj kondensata z Junkersa, mozna trafic czasami takiego za 3000 pln, duzo lepszy, lepsze wykonanie, większe mozliwosci regulacji itp. Sam mam takiego Junkersa Ceraclassa z zamkniętą komorą i po roku użytkowania troche żałuję. Od siebie mogę też dodać że wiele zależy od tego czy piec na samym początku zostanie dobrze zainstalowany. Cytuj
Gość mak Opublikowano 24 Listopada 2011 #4 Opublikowano 24 Listopada 2011 Masz problem z powodu nadmiaru produktów. Taki problem to nie problem. Określ budżet sprawdź dostępność serwisu i wybieraj. A czy to będzie A czy B naprawdę nie ma znaczenia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi